ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Στρ. Κόρακα

Αποχώρησε χτες από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του προέδρου της, Η. Παπαηλία. Σε δήλωσή του, αναφέρει:

"Υποχρεωθήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, όπου συζητείται το περιβόητο σχέδιο "Καποδίστριας", διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και παράνομη στάση του προέδρου της επιτροπής, Η. Παπαηλία.

Ο κύριος Παπαηλίας, σε αντίθεση με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 91 και 97), στέρησε το λόγο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Ενώ ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησαν επί 1,5 ώρα από την περασμένη Πέμπτη και ενώ αμέσως δόθηκε ο λόγος την ίδια μέρα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ (προφανώς σε συνεννόηση μαζί του), ο κύριος Παπαηλίας προκλητικά αρνήθηκε και στις δύο σημερινές συνεδριάσεις της επιτροπής να εφαρμόσει τον Κανονισμό, όσον αφορά στο ΚΚΕ.

Σημειώνουμε ότι ο κύριος Παπαηλίας αρνήθηκε να συμμορφωθεί και σε σχετικές υποδείξεις του προέδρου της Βουλής.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, τον αυθαίρετο αποκλεισμό της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του "Καποδίστρια" από την ακρόαση στην Επιτροπή. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Αποτελούν νέα ολισθήματα στον αυταρχικό κατήφορο του κυβερνώντος κόμματος".

Ερχεται ο "Καποδίστριας Νο 2"

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου "Καποδίστριας", θα ακολουθήσει ο "Καποδίστριας 2", δήλωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, ο "Καποδίστριας 2" θα αφορά τα "μητροπολιτικά κέντρα" Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η μελέτη του θα εκπονηθεί από πανεπιστημιακή σχολή.

Χτες στην αρμόδια επιτροπή ολοκληρώθηκε η επί της αρχής συζήτηση του "Καποδίστρια", με τον υφυπουργό να επιχειρεί να ωραιοποιήσει τις διατάξεις του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε "κανένα λάθος στην κατάρτιση του νομοσχεδίου".

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας της κριτικής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, κατέφυγε απλώς σε χαρακτηρισμούς, όπως ότι "το ΚΚΕ βλέπει φαντάσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών", έχει "κρατικίστικη αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" και διάφορα άλλα τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Μάλιστα, όταν ο Στρ. Κόρακας θέλησε να τοποθετηθεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και να απαντήσει στα όσα είπε ο υφυπουργός, ο πρόεδρος της επιτροπής Η. Παπηλίας δεν του έδωσε τον λόγο, ισχυριζόμενος ότι στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές δε δίνεται ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε παραβίαση του Κανονισμού και, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε αυτοπροσώπως στον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του λαού της υπαίθρου ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", όπως και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στις κοινότητες που δεν έχουν ακόμη εκφράσει την άποψή τους. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων εξετάζει και δικαστικές μεθόδους ώστε να μην εφαρμοστούν οι αναγκαστικές συνενώσεις, με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο μεταξύ, με ένα εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο οι κάτοικοι των χωριών Κανάλια,Κερασιά,Βένετο και Κεραμίδι του Δυτικού Πηλίου διαμαρτυρήθηκαν χτες κατά της εφαρμογής του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας". Οι κάτοικοι των δυο χωριών - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με τρακτέρ και ΙΧ αυτοκίνητα κατέβηκαν στην πόλη του Βόλου, κρατώντας τις μαύρες σημαίες της οργής και του αγώνα, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μη συνενωθούν αναγκαστικά οι κοινότητές τους στο νέο δήμο που δημιουργείται με έδρα το Στεφανοβίκειο. Για αρκετή ώρα "παρήλασαν" στην πόλη, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους, κορνάροντας και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Στη συνέχεια έφτασαν στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ δήλωσαν πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή τους. Οι κάτοικοι έκλεισαν τη χτεσινή τους κινητοποίηση, με τον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου - Λάρισας.

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί, απαντούν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου, Γαλατά, Ευνηοχωρίου, Κουδουνίου και Περιθωρίου Αιτωλοακαρνανίας στην αναγκαστική συνένωσή τους σε άλλους δήμους. Οι κάτοικοι ζητούν να αποτελέσουν αυτόνομο δήμο, με έδρα το Ευηνοχώρι. Επιτροπή προέδρων των πέντε παρευήνειων κοινοτήτων και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας θα απαιτήσει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να του εκφράσει το αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Αγωνιστική συνέχεια είναι και η απάντηση της Κοινότητας Λάρυμνας στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Σε λαϊκή συνέλευση αποφασίστηκε το κοινοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Λαμία (στο ξενοδοχείο "Σαμαρά", στη 1 το μεσημέρι), παρουσία και των κατοίκων της Λάρυμνας. Σήμερα επίσης θα επιδιωχτεί συνάντηση με την ΤΕΔΚ Φθιώτιδας, το νομάρχη και τον περιφερειάρχη.

Την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αναγκαστικές συνενώσεις τονίζει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Αμπελώνα Λάρισας".Στην ανακοίνωση η γραμματεία της Κίνησης επισημαίνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην εφαρμοστεί ο "Ι. Καποδίστριας" και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών.

Αποδέχεται η κυβέρνηση τη διάλυση της ναυτιλίας

Μοιρολατρικά αποδέχεται η κυβέρνηση τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών όσον αφορά τον αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών μέσω των διαφόρων ρυθμίσεων που προωθεί. Οπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,λόγω της υποχωρητικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων, τα επιτελεία των Βρυξελλών έχουν αποθρασυνθεί.

Συγκεκριμένα, έκθεση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο των Υπουργών προβλέπει ότι για την επάνδρωση των πλοίων θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους νηολόγησης και όχι του κράτους υποδοχής, ενώ με άλλη διάταξη εκχωρείται δικαίωμα δρομολόγησης στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές πλοίων που ανήκουν σε θυγατρικά - δεύτερα νηολόγια, ουσιαστικά νηολόγια ευκαιρίας. "Είναι σαφές, τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σε βάρος του στρατηγικής σημασίας χώρου της ακτοπλοϊας και των Ελλήνων ναυτεργατών που κινδυνεύουν με επαγγελματικό αφανισμό".

Επιχειρώντας να απαντήσει στις καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης είπε ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, καθώς από το 1999 απελευθερώνονται τα δρομολόγια για τις κρουαζιέρες και από το 2004 τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊα, καθεστώς που, όπως είπε, δεν μπορεί να το ανατρέψει μόνη της η χώρα μας. Οσον αφορά τη σχετική έκθεση της Κομισιόν, τόνισε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία δε διαπραγματεύεται το εργασιακό καθεστώς των Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ είπε ότι η χώρα μας αναζητάει συμμαχίες και με τις άλλες χώρες - μέλη του νότου που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα.

Ο Μ. Κωστόπουλος επισήμανε ότι ενώ πριν λίγα χρόνια οι Ελληνες ναυτεργάτες ήταν 100.000 περίπου, σήμερα μόλις και μετά βίας φτάνουν στις 30.000, εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με τους διάφορους κανονισμούς που προωθούν τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών. Ζήτησε την επιμήκυνση του χρόνου που θα αρχίσει η ελεύθερη εγκατάσταση ξένων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουν οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, το ΚΚΕ πρότεινε τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ναυτιλίας.

Βιάζονται να... εξοπλίσουν τους νέους ΟΤΑ

Πριν ακόμα ψηφιστεί ο "Ι. Καποδίστριας", η κυβέρνηση προχωρά στην καταγραφή του υπάρχοντος εξοπλισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των Συνδέσμων τους (Συμβούλια Περιοχής, Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι), προκειμένου, λέει, να εξοπλίσει τους νέους "ισχυρούς δήμους". Τον εξοπλισμό αυτό, όμως, θα πληρώσουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ - χωρίς μάλιστα να έχουν συμφωνήσει στην κυβερνητική επιλογή των αναγκαστικών συνενώσεων - με την ανακατανομή των έτσι κι αλλιώς πενιχρών πόρων τους. Μάλιστα η καταγραφή αυτή απαιτεί η κυβέρνηση να γίνει ταχύτατα, όχι αργότερα από τις 4 του Νοέμβρη. "Το υπουργείο Εσωτερικών, πριν ακόμα ολοκληρώσει την ψήφιση του εξαμβλωτικού νομοσχεδίου με την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, άρχισε τη λεηλασία των υπό κατάργηση δήμων και κοινοτήτων, προκειμένου να εξοπλίσει τους συνενωμένους δήμους - "μαϊμούδες"", καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Παράλληλα, καλεί τους αιρετούς να λάβουν μέτρα, ώστε "να διασφαλίσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία των δήμων ή κοινοτήτων από τους επίδοξους εξολοθρευτές" και δίνει την υπόσχεση ότι "ο αγώνας να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο "Καποδίστριας" θα συνεχιστεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ