ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Απεργία διαρκείας των δασκάλων

ΤΟΡΟΝΤΟ.-

Σε αδιέξοδο είναι πιθανά ακόμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των δασκάλων και της κυβέρνησης, μία βδομάδα μετά την έναρξη της απεργίας διαρκείας που έχει κρατήσει περίπου 2 εκατ. μαθητές μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας, στη μεγαλύτερη απεργιακή εκπαιδευτική κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας.

Από την αρχή της απεργιακής κινητοποίησης η τοπική κυβέρνηση του Οντάριο δε φάνηκε διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με τους δασκάλους και προσέφυγε μάλιστα στο δικαστήριο για να κηρύξει την απεργία παράνομη, Προσέκρουσε όμως στην απόφαση της έδρας, όπου ο δικαστής "διέταξε" την έναρξη των συνομιλιών και αποφάσισε να μην πάρει θέση στη διαφορά μεταξύ των συνδικαλιστών και της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από το Σαββατοκύριακο, αλλά πληροφορίες για την πρόοδο δεν υπάρχουν προς το παρόν, καθώς υπάρχει "μπλακ άουτ" από πλευράς των μέσων ενημέρωσης.

Οι εκπρόσωποι όμως των δασκάλων φαίνονται αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις προθέσεις της κυβέρνησης, που είναι ο δραστικός περιορισμός των δαπανών, η επιμήκυνση του διδακτικού έτους αλλά και της διδακτικής ημέρας, ο καθορισμός του αριθμού των μαθητών κάθε τάξης από την κυβέρνηση, καθώς και η προετοιμασία των δασκάλων, ενώ η τοπική κυβέρνηση του Οντάριο σκέπτεται μάλιστα να επιτρέψει σε μη αναγνωρισμένους πτυχιούχους δασκάλους να διδάσκουν ορισμένα μαθήματα.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βαγδάτη. Πάντως, επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής εμφανίστηκε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Αποδεκτή έγινε από τον Ιρακινό Πρόεδρο η πρόταση του ΟΗΕ να αποσταλεί στη Βαγδάτη τριμελής αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών. Η τριμελής διπλωματική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο Αλγερινός Λακχστάρ Μπραχίμι, ο Σουηδός Γιαν Ελίασον και ο Αργεντινός Εμίλιο Καρντένας, έχει ως στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόφι Ανάν, "να πείσει τον Ιρακινό Πρόεδρο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή των Αμερικανών στην επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού, γιατί είναι δεδομένη". Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για τη συνάντηση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ, λίγη ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί στους Αμερικανούς ελεγκτές να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, διέταξε τη διακοπή των ελέγχων στο ιρακινό οπλοστάσιο μέχρι την Τετάρτη και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τους Αμερικανούς συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη.

Διαφορετική άποψη για το περιεχόμενο της επικείμενης αποστολής των διπλωματών του ΟΗΕ φαίνεται ότι έχει ο Ιρακινός Πρόεδρος, που φέρεται να δήλωσε στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "η συνάντηση αυτή θα σημάνει την έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου" σχετικά με την παραμονή ή όχι των Αμερικανών.

Πάντως, αραβικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η Βαγδάτη, με επιστολή της προς τον Μπάτλερ, προειδοποιούσε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή, δήλωση που χαρακτήρισε "πρόκληση" ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Παράλληλα, το αμερικανικό Κογκρέσο ασκεί πιέσεις για ανάληψη δράσης, ακόμα και στρατιωτικής, κατά του Ιράκ, ενώ έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Ουάσινγκτον" συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία και από ένα πυρηνικό υποβρύχιο έφθασε, χτες, στη Χάιφα του Ισραήλ.

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας, του Χάιμε Σεδάνο,μέλους της Εθνικής Επιτροπής της Πατριωτικής Ενωσης Κολομβίας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μια εγκάρδια συνάντηση - συζήτηση στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Συγκεκριμένα, ο Κολομβιανός καλεσμένος συναντήθηκε με το Τμήμα Λατινικής Αμερικής της ΕΕΔΔΑ και μετέφερε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πολύπαθη χώρα του, που μέσα από την αιμορραγία ενός 40χρονου άτυπου εμφύλιου πολέμου φιγουράρει στην πρώτη θέση στον κόσμο στη βία (σε μη εμπόλεμη κατάσταση) και στην τρίτη στη διαφθορά.

Την Κολομβία, όπου κάθε μέρα πεθαίνουν 10 άνθρωποι, θύματα της πολιτικής βίας, μέλη και στελέχη αριστερών κόμματων (τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί 4.000 μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας), συνδικαλιστές, λαϊκοί ηγέτες, αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό - Αστυνομία και το αντάρτικο επαναστατικό κίνημα. Οπου κάθε δύο μέρες εξαφανίζονται και 2 άνθρωποι για πολιτικούς λόγους (πολλοί βρίσκονται μετά δολοφονημένοι). Οπου καθημερινά πεθαίνει ένα άτομο λόγω της "κοινωνικής εκκαθάρισης" από αυτόκλητους υπερασπιστές του νόμου, παραστρατιωτικές οργανώσεις. Πρόκειται συνήθως για εξαθλιωμένους ανθρώπους, παιδιά του δρόμου, πόρνες κλπ.

Με τη συζήτηση αποδείχτηκε ότι πρόκειται για πολιτική ταξική βία, που πηγάζει από τη σύγκρουση των τάξεων, ενώ το επίσημο κράτος έχει μετατραπεί σε τρομοκράτη για τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο δύσκολο και πολυσύνθετο πρόβλημα του εμπορίου των ναρκωτικών και στην αναγκαία, βαθιά αγροτική μεταρρύθμιση που χρειάζεται, σε συνδυασμό με ριζικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, προκειμένου να δοθεί λύση.

Επίσης, έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για τις πρωτοβουλίες και τη συμβολή της ΕΕΔΔΑ στην αλληλεγγύη προς τον αγωνιζόμενο κολομβιανό λαό, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να δυναμώσει και στη χώρα μας.

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Εξομάλυνση των σχέσεων

ΚΡΑΣΝΟΓΙΑΡΣΚ.-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν συναντήθηκε την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, στο Κρασνογιάρσκ (Σιβηρία) με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο και αποφάσισαν να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι δύο χώρες να υπογράψουν μέχρι το έτος 2000 συνθήκη ειρήνης, με την οποία θα τίθεται οριστικά τέλος στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣ. Η υπογραφή μιας τέτοιας συνθήκης θα αποτελούσε τη σημαντικότερη πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ύστερα από την κοινή ρωσοϊαπωνική διακήρυξη το 1956 για την ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων. Η συνάντηση επισφραγίστηκε από συμφωνίες για ιαπωνική βοήθεια σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία και συνεργασία στο εμπόριο, στην ενέργεια, στις επενδύσεις και την εκπαίδευση προσωπικού. Σημειώνουμε ότι επί χρόνια η Ιαπωνία θεωρούσε προϋπόθεση για την ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών της σχέσεων με τη Ρωσία την επιστροφή των νήσων Κουρίλλων. Το Τόκιο, όμως, έκανε στροφή προσέγγισης προς τη Μόσχα αυτή τη χρονιά και η αλλαγή αυτή αποδίδεται στον Χασιμότο, ο οποίος φιλοδοξεί να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ως το έτος 2000. "Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει η Ρωσία ότι είναι μεγάλη ασιατική δύναμη... Θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω το ασιατικό πρόσωπο της Ρωσίας, γιατί χωρίς τη Ρωσία η Ασία δε θα είναι ποτέ σταθερή", είπε ο Χασιμότο υπογραμμίζοντας το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ασίας.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν, κατά την επίσκεψή του στη Σιβηρία, επιδίωξε, επίσης, να εναρμονίσει τις σχέσεις του με τους περιφερειακούς ηγέτες, οι οποίοι διαχειρίζονται μια πολύ πλούσια περιοχή, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Το σπουδαιότερο είναι ότι καταφέραμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση προς το συμφέρον όλης της Ρωσίας", σημείωσε ο Γιέλτσιν κατά την τελετή της υπογραφής συμφωνίας στο Κρασνογιάρσκ.

Το αμερικάνικο πολεμικό αεροπλάνο σε ετοιμότητα στην Χάιφα...

Το αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο σε ετοιμότητα στη Χάιφα...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργασία κυβέρνησης μαφίας;

ΑΘΗΝΑ.-

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο DEM, απόρρητη έκθεση "περί εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών" της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας (SISMI), η οποία υποβλήθηκε στην ιταλική Βουλή, παρουσιάζει την τουρκική κυβέρνηση ως "συνεργαζόμενη" με τη μαφία της χώρας, όσον αφορά τη δραστηριότητά της διεθνώς, και, κατά συνέπεια, με τις φατρίες του οργανωμένου εγκλήματος του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα.

Η τουρκική και η πακιστανική μαφία φέρονται, κατά την έκθεση, να έχουν "μοιράσει" κατά... δικαιοδοσία το Βορρά και το Νότο της Ιταλίας, αντίστοιχα. Η καθεμιά τους (ή συνεργαζόμενες και οι δύο) διεξάγουν εμπόριο σαρκός και ναρκωτικών, τα κέρδη του οποίου "ξεπλένονται" στην Τουρκία (πάντα κατά την έκθεση, το 1996 "ξεπλύθηκαν" στην Τουρκία 42,8 δισ. δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο κατά των Κούρδων)...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τη δράση των νεοναζιστών στο στρατό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της δράσης των στρατιωτών του γερμανικού στρατού πρόκειται να προχωρήσει το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μετά το σκάνδαλο που προέκυψε από το βίντεο που προβλήθηκε σε γερμανικό δορυφορικό κανάλι και δείχνει στρατιώτες να χαιρετούν ναζιστικά στο όνομα του Χίτλερ και να επιδίδονται σε εικονικές δολοφονίες Εβραίων και όχι μόνο. Οι στρατιώτες αυτοί βρίσκονταν σε εκπαίδευση πριν την αποστολή τους στη Βοσνία, για να συμπεριληφθούν στην ειρηνευτική δύναμη!

Την ανακοίνωση αυτή την έκανε ο Χάρτμουτ Μπάγκερ, γενικός επιθεωρητής της "Μπούντσβερ" - που περιλαμβάνει και τα τρία σώματα, την αεροπορία, το στρατό ξηράς και το ναυτικό - στο κανάλι ZDF, πριν την προσέλευσή του χτες στο Γενικό Επιτελείο, όπου θα παρουσίαζε τα πρώτα πορίσματα της έρευνάς του για τη δράση νεοναζιστικών κυκλωμάτων στο στράτευμα και τις προτάσεις του για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπισή τους.

Τα ερωτηματικά που εγείρονται για τη δράση των νεοναζιστικών κυκλωμάτων είναι πολλά, καθώς το βίντεο που προβλήθηκε στις 24 του περασμένου μήνα, είναι μόνο το τελευταίο από σωρεία καταγγελιών, αναγκάζοντας τον υπουργό Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, να καλέσει αμέσως το Γενικό Επιτελείο να πάρει όλα τα αναγκαία και νόμιμα μέτρα για να προλάβει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο κύρος του γερμανικού στρατού, που μόνο την τελευταία πενταετία έχει μεγαλύτερη ανάμειξη στη διεθνή σκηνή.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Καταστροφές από τον τυφώνα "Λίντα"

ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.-

Χιλιάδες οικογένειες έμειναν άστεγες, ενώ δεκάδες άτομα αγνοούνται μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα "Λίντα" στις νότιες περιοχές του Βιετνάμ.

Με ταχύτητα 130 χλμ την ώρα, ο τυφώνας "σάρωσε" 13.000 κατοικίες ψαράδικων χωριών στο Μεκχόνγκ, ενώ από χτες βράδυ κινείται απειλητικά προς την κατεύθυνση της νότιας Ταϊλάνδης. Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, καθώς οι έρευνες σωστικών συνεργείων στις πληγέντες περιοχές δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς. Η σφοδρή κακοκαιρία παρέλυσε την ηλεκτροδότηση, ενώ οι αρχές στο νησί Καν Ντάο ανακοίνωσαν ότι 50 ψαράδικα σκάφη χάθηκαν αύτανδρα εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της καταιγίδας. Κατά τον διευθυντή του τμήματος "Τροφίμων και Καταιγίδας", ο τυφώνας "Λίντα" είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τις νότιες περιοχές του Βιετνάμ από το 1922.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ