Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βαγδάτη. Πάντως, επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής εμφανίστηκε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Αποδεκτή έγινε από τον Ιρακινό Πρόεδρο η πρόταση του ΟΗΕ να αποσταλεί στη Βαγδάτη τριμελής αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών. Η τριμελής διπλωματική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο Αλγερινός Λακχστάρ Μπραχίμι, ο Σουηδός Γιαν Ελίασον και ο Αργεντινός Εμίλιο Καρντένας, έχει ως στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόφι Ανάν, "να πείσει τον Ιρακινό Πρόεδρο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή των Αμερικανών στην επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού, γιατί είναι δεδομένη". Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για τη συνάντηση, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ, λίγη ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί στους Αμερικανούς ελεγκτές να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, διέταξε τη διακοπή των ελέγχων στο ιρακινό οπλοστάσιο μέχρι την Τετάρτη και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από τους Αμερικανούς συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη.

Διαφορετική άποψη για το περιεχόμενο της επικείμενης αποστολής των διπλωματών του ΟΗΕ φαίνεται ότι έχει ο Ιρακινός Πρόεδρος, που φέρεται να δήλωσε στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "η συνάντηση αυτή θα σημάνει την έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου" σχετικά με την παραμονή ή όχι των Αμερικανών.

Πάντως, αραβικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η Βαγδάτη, με επιστολή της προς τον Μπάτλερ, προειδοποιούσε ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή, δήλωση που χαρακτήρισε "πρόκληση" ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Παράλληλα, το αμερικανικό Κογκρέσο ασκεί πιέσεις για ανάληψη δράσης, ακόμα και στρατιωτικής, κατά του Ιράκ, ενώ έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Ουάσινγκτον" συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία και από ένα πυρηνικό υποβρύχιο έφθασε, χτες, στη Χάιφα του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ