ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η ενίσχυση της "Εργατικής Ενότητας"

Τις θέσεις του συνδυασμού για το επικείμενο συνέδριο του ΕΚΘ ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποί του

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ως ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης των προβλημάτων των εργαζομένων, των αιτιών που τα γεννούν και των πολιτικών που τα αναπαράγουν, βλέπει ο συνδυασμός της "Εργατικής Ενότητας" το 26ο Συνέδριο του ΕΚΘ,οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη.

Οπως τόνισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του ΕΚΘ, Β. Ρέβας,η "Εργατική Ενότητα" θα επιδιώξει στο συνέδριο να αναδειχτεί η γόνιμη αντιπαράθεση των πολιτικών που συγκρούονται σήμερα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, των σκοπών που η κάθε μία υπηρετεί, όπως και να αναδειχτεί το συνέδριο σε πηγή σημαντικών αποφάσεων και θέσεων, που θα στηρίξουν την πάλη των εργαζομένων. Επίσης, για να βγουν ενισχυμένες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στα όργανα του ΕΚΘ, οι δυνάμεις που εκφράζονται σήμερα από την "Εργατική Ενότητα".

Η "Εργατική Ενότητα", επισήμανε ο Βασ. Ρέβας, κατάγγειλε την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και άσκησε κριτική στους άλλους συνδυασμούς στο ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), που τον στήριξαν. "Οι ηγεσίες των παραπάνω παρατάξεων - σημείωσε - σαν πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, στήριξαν όλες τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης ("κοινωνικός διάλογος", ΟΚΕ, νόμος για την ανεργία κλπ.). Στήριξαν όλες τις απαράδεκτες Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι οποίες σηματοδοτούσαν τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Την ίδια ώρα καταδίκασαν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων σαν "διασπαστικές" και δε στήριξαν τους αγώνες των εργαζομένων, που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα (ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, αγρότες κλπ.)", πρόσθεσε ο Βασ. Ρέβας.

Επίσης, μιλώντας στη συνέντευξη ο Σπ. Ράλλης - εκπρόσωπος της ΑΔΕΣ, που συγκροτεί με την ΕΣΑΚ το συνδυασμό της "Εργατικής Ενότητας" - τόνισε ότι η "Εργατική Ενότητα" θα συνεχίσει να παλεύει για ένα ΕΚΘ, που η δράση του θα είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των αγώνων των συνδικάτων, της ανάδειξης αγωνιστικών πρωτοβουλιών με βάση τα προβλήματα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πλήγμα και στις κοινωνικές κατακτήσεις

Καταργούνται οι περιφερειακές μονάδες του Οίκου του Ναύτου. Καταργείται το ΓΕΝΕ. Ενσωματώνονται στο ΝΑΤ τα Ταμεία Πρόνοιας. Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει και καλεί τους ναυτεργάτες να αντιδράσουν αποφασιστικά

Καίριο πλήγμα δέχονται οι κοινωνικές κατακτήσεις των ναυτεργατών, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση και συγχωνεύσεις Οργανισμών του Δημοσίου. Ειδικότερα, για το χώρο του ΥΕΝ προβλέπεται:

- Κατάργηση των περιφερειακών μονάδων του Οίκου του Ναύτου και ένταξη των κεντρικών μονάδων σε φορείς του υπουργείου Υγείας,πράγμα που υπονομεύει την παρεχόμενη σήμερα περίθαλψη ναυτεργατών και συνταξιούχων.

- Ενσωμάτωση των Ταμείων Πρόνοιας των αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,που σημαίνει την κατάργηση των εφάπαξ και το τέλος των οικογενειακών επιδομάτων!

- Κατάργηση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ ή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει παραπέρα τη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος στο λιμάνι.

Επιπλέον, με το ΝΑΤ ενσωματώνεται και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού.Στη μοίρα της αφήνεται και η Εστία Ναυτικών,αφού θα συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς την εποπτεία του υπουργείου ΕΝ, αλλά με ευθύνη των εφοπλιστών και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Επίσης μέτρα προβλέπονται και για τα Λιμενικά Ταμεία, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε Νομαρχίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι τα νέα μέτρα που προωθεί ο υπουργός αποτελούν συνέχεια των διαλυτικών μέτρων της κυβέρνησης για την ποντοπόρο ναυτιλία, με την προώθηση της άρσης του καμποτάζ.Ολα αυτά τα μέτρα "είναι μέρος - συνεχίσει - ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, καθ' υπόδειξη των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον επαγγελματικό αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κατακτήσεών τους". Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει και τις ευθύνες που φέρει η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, της οποίας η τακτική "αποτελεί γέφυρα για να περάσει αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας" και καλεί όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους με την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η ΠΝΟ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει "την αντίθεσή στις δρομολογούμενες αλλαγές, χωρίς να της παρέχεται, όπως θα έπρεπε, να εκφράσει τις απόψεις σε ζητήματα καίριας σημασίας για τους ναυτεργάτες"...

Κλίμα χαφιεδισμού καλλιεργεί η ΠΕΣΙΝΕ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Κλίμα χαφιεδισμού καλλιεργεί η ΠΕΣΙΝΕ για να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε με τις δικαστικές διώξεις και τις απειλές: Να σπάσει την ενότητα των εργαζομένων, που από τις 24 Οκτώβρη πραγματοποιούν 24ωρες και 48ωρες απεργίες, αντιδρώντας στην επιβολή από την επιχείρηση του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ".

Ετσι, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλούνται τα στελέχη και οι αρχιεργοδηγοί να "καρφώνουν" στους προϊσταμένους τους, αν εμποδίζονται από απεργούς να μπουν στο εργοστάσιο! Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Θα πρέπει να αναφέρεται η μέρα και ώρα του συμβάντος, ο τόπος, τα ονόματα των απεργών και κάθε είδους άλλο σχετικό στοιχείο"!Προχωρώντας, η ανακοίνωση προειδοποιεί: "Δε θα καταβάλεται μισθός για τη συγκεκριμένη μέρα σε όσους δεν εισέλθουν στο εργοστάσιο..."!

Οι εργαζόμενοι απαντάνε σ' αυτές τις μεθοδεύσεις με την καθολική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται και σήμερα. Εξάλλου, ο πρόεδρος του σωματείου Ι. Μίχος δήλωσε στο "Ρ": "Η απεργία μας δεν επιδιώκει την αύξηση των παροχών μας, αλλά τη διατήρηση των δικαιωμάτων μας και των κατακτήσεών μας. Παράλληλα, καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παρέμβουν".

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους για το ΜΙΝΙΟΝ

Σε ρόλο ...μεσολαβητή εμφανίστηκε χτες ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη συνάντησή του με το σωματείο του ΜΙΝΙΟΝ,στα πλαίσια της στάσης εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ. και της μαζικότατης πορείας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο.

Ο υφυπουργός υπέδειξε ως αρμόδιο για το θέμα το υπουργείο Εργασίας, ενώ σχολίασε και τη θέση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα ότι "πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τι να κάνω εγώ, εδώ ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για τους εργαζόμενους και παίρνει τέτοια θέση...". Σύμφωνο βρήκε τον υφυπουργό η πρόταση του σωματείου να πραγματοποιηθεί άμεσα διακυβερνητική σύσκεψη για το θέμα του ΜΙΝΙΟΝ,φρόντισε όμως και πάλι να διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να πάρει τέτοια πρωτοβουλία, αλλά μόνο να μεταφέρει τα όσα ελέχθησαν στην υπουργό Ανάπτυξης!

Οι προτάσεις του σωματείου, όπως καταγράφονται στο υπόμνημα που έδωσαν στον υφυπουργό, είναι: Εξασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος, με συμμετοχή εκπροσώπων του. Λήψη θεσμικών και πρακτικών μέτρων, ώστε να σταματήσει η ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Σε περίπτωση που η λειτουργία της επιχείρησης είναι αδύνατη, η κυβέρνηση - αναλογιζόμενη και τις ευθύνες της για τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη δράση της εργοδοσίας - να την εντάξει στον ΟΑΕ.

Σε γενική συνέλευση, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι μετά τη συνάντηση, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Συνέλευση του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του, την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 5μμ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Το συνδικάτο σημειώνει πως στα δυο χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες έδωσε μαζί με τους εργαζόμενους μικρές και μεγάλες μάχες, για τα προβλήματα μέσα σε εργοστάσια, για τις απολύσεις, για να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις και συνολικότερα ενάντια στις καταστροφικές κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου". Επισημαίνει ότι κριτήριο στη δράση του ήταν τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στη λογική της υποταγής που ακολουθούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Υπογραμμίζει ότι "η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες είναι προϋπόθεση για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, για να δημιουργήσουμε ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην άγρια γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης".

Καταγγέλλουν την "έκθεση Σπράου"

Την αντίθεσή της "στην κατά παραγγελία και προφανώς καθοδηγούμενη έκθεση Σπράου" για το ασφαλιστικό εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και "διατρανώνει την αγανάκτησή της για τη διαφαινόμενη αποδοχή της από την κυβέρνηση, αφού είναι πασίδηλο ότι είναι εμπνευστής αυτού του ανάλγητου αντιασφαλιστικού νόμου".

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ μεταξύ άλλων τονίζει πως "οι γυναίκες αρνούνται να απεμπολήσουν τις κατακτήσεις που με αγώνες και αίμα κερδίσαμε", καθώς και ότι θα αντιταχθούν με όλες τους τις δυνάμεις στις μεθοδεύσεις και στις πολιτικές επιλογές της ΕΕ που η κυβέρνηση εφαρμόζει με τον πιο καταχρηστικό και επώδυνο τρόπο.

  • Την "έκθεση Σπράου" για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και την κυβέρνηση, "η οποία βρίσκεται πίσω από όλα αυτά και κινεί τα νήματα για την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής πολιτικής", καταγγέλλει με ψήφισμά του, έπειτα από γενική συνέλευση, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανων. Εταιριών και Γραφείων.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα Ταμεία δε χρεοκόπησαν από τους εργαζόμενους, που τα πληρώνουν με το αίμα τους, αλλά από την εργοδοσία και την πολιτική των κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ