ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Στην τακτική του "ναι μεν, αλλά... "

Μ' ένα ψήφισμα - αντιγραφή των θέσεων του ΣΥΝ για τον "Ι. Καποδίστρια" απάντησε το δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω στην πρόταση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΔΑΣ) για συζήτηση επί του εν λόγω νομοσχεδίου και λήψη απόφασης. Η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΝ δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός της ελλιπούς σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου, στην πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ "να αντιδράσουμε στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις γιατί θα έχουν βαριές επιπτώσεις στα χωριά από τα οποία οι περισσότεροι καταγόμαστε και διατηρούμε δεσμούς αλλά και για τα πολλαπλά προβλήματα που θα γεννήσει η νέα αναμενόμενη αστυφιλία",απάντησε με τη μετατροπή του σώματος σε δεκανίκι των κυβερνητικών επιλογών.

Στην κατεύθυνση αυτή προώθησε ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως "αναγκαιότητα τις συνενώσεις των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης", θεωρεί όμως αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό, στα ζητήματα οικονομικής στήριξης των νέων δήμων, στις θεσμικές και εκλογικές ρυθμίσεις. Στην ουσία το ψήφισμα αυτό αποτελεί πιστή αντιγραφή της στάσης του ΣΥΝ απέναντι στο ζήτημα των αναγκαστικών συνενώσεων, όπως αυτή αντανακλάται στη θέση "ναι επί της αρχής, αλλά... ". Απόρροια της θέσης αυτής ήταν και η αδυναμία της δημοτικής αρχής να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα των δημοτικών συμβούλων της ΔΑΣ "είστε υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου; ". Στο ερώτημα αυτό ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Μυστακόπουλος απάντησε πως "μπορεί το νομοσχέδιο να έχει αδυναμίες αλλά πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η "μεταρρύθμιση" των αναγκαστικών συνενώσεων"...

Από την πλευρά της η ΔΑΣ κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση που να τάσσεται κατά του νομοσχεδίου. Στο ψήφισμα, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται: "Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες τη συνένωση των κοινοτήτων της χώρας σε μεγάλους δήμους, με το πρόσχημα ότι η ύπαρξη πολλών και μικρών κοινοτήτων δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου μιας και οι κοινότητες δε διαθέτουν οργανωμένες και στελεχωμένες υπηρεσίες.

Με τις μεθοδεύσεις της αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει πως τα προβλήματα των κοινοτήτων και των μικρών δήμων της χώρας οφείλονται αποκλειστικά στη δική της αναπτυξιακή, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στην παντελή εγκατάλειψη της υπαίθρου. Με τις συνενώσεις των κοινοτήτων προωθείται η εγκατάλειψη και η ερήμωση της υπαίθρου και η συγκέντρωση ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού στις πόλεις και τα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα την παραπέρα αύξηση της ανεργίας, την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, την αύξηση των προβλημάτων της υπαίθρου". Τέλος, η ΔΑΣ, στο ψήφισμά της, χαιρετίζει τον αγώνα των Συντονιστικών Επιτροπών των νομών κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Το νέο εξάρτημα του Τσουκάτου στη ΝΕΤ

Αλλο ένα εξάρτημα του μηχανισμού των Τσουκάτων "αποκαλύφθηκε" στη ΝΕΤ. Πρόκειται για τη Ρ. Θεολογίδου, της οποίας ο παραπάνω ρόλος φάνηκε καθαρά την περασμένη Παρασκευή, με την εμπαθή αντι-ΚΚΕ επίθεσή της και το όργιο αντικομμουνισμού στο οποίο κατέφυγε στην εκπομπή της "Ριμέικ". "Επίδοση" που την καταγράφει ως άξιο συνεχιστή του Κούλογλου στο χυδαίο αντικομμουνισμό που καθοδηγείται από το γνωστό κυβερνητικό κέντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη ροή της εκπομπής, που υποτίθεται θα υπερασπιζόταν τον Αρη και τον Τσε, η Θεολογίδου, το νέο αυτό "φιντάνι" του Τσουκάτου, καταφεύγει σε συμπεράσματα στηριγμένη στην αντικομμουνιστική υστερία και στην παραχάραξη της αλήθειας από δύο εκ των καλεσμένων της, των Αλκ. Ρήγου και Χρ. Μίσσιου.

***

Ο πρώτος, κάτω από το μανδύα του "αριστερού", του "προοδευτικού", εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ που θα ζήλευε ακόμα και η πιο μαύρη αντίδραση. Οι υπαρξιακές του πελαγοδρομήσεις και η δήθεν υψηλού επιπέδου ιστορική ανάλυση κατέληξαν στα "επιστημονικά" του αποφθέγματα του τύπου "το κόμμα σκοτώνει το κόμμα", "ο Καραγιώργης οδηγείται στη δολοφονία από τους συντρόφους του στο Βουκουρέστι", δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ποιόν του και το ρόλο του.

Ο δεύτερος, στο ίδιο μήκος κύματος, αντιγράφει πρόσφατα δημοσιεύματα της "Αυριανής", τονίζοντας ότι "τον Αρη τον σκότωσαν οι πολιτικοί της Αριστεράς", "οι πολιτικοί φάγανε τον Αρη και τον Πλουμπίδη" για να καταλήξει στο επιχείρημα της πιο μαύρης αντίδρασης "φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχε επικρατήσει το ΚΚΕ"!!!

***

Αυτή την πρωτοφανή και άθλια αντι-ΚΚΕ επίθεση που δεν έχει τηλεοπτικό προηγούμενο, η Ρ. Θεολογίδου, όχι μόνο την υιοθετεί, αλλά και τη "διανθίζει" με το αναμάσημα γνωστών αντιδραστικών θεωριών, όπως "οι Στάλιν - Τσόρτσιλ χώρισαν στη Γιάλτα τον κόσμο", για να καταλήξει στα υπαγορευμένα από τους Τσουκάτους συμπεράσματα, ότι "αν ο Τσε είχε έρθει στην Ελλάδα, ο Ζαχαριάδης θα τον είχε πει δηλωσία και θα τον έστελνε στη Μόσχα για απολογία"!!!

Είναι γνωστό ότι οι αυτού του τύπου δημοσιογράφοι καθοδηγούνται κατευθείαν από Τσουκάτο και Πανταγιά. Ομως, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους τη διοίκηση της ΕΡΤ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΔΣ και τον γενικό διευθυντή της ΝΕΤ.

Κύριοι Παναγιώτου και Αντωνόπουλε, "η ΕΡΤ σημείο αναφοράς", όπως λέτε ότι στοχεύετε, είναι σίγουρο ότι δε γίνεται με αντικομμουνισμό. Αντιδραστικό φερέφωνο γίνεται.

Μ. Κ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι της υπαίθρου

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων. Αποκλεισμό δρόμων έχουν αποφασίσει κοινότητες σε Πρέβεζα και Πάτρα, ενώ τη μορφή του αγώνα στην Καρδίτσα αποφασίζουν την Κυριακή οι αιρετοί του νομού.

Ομόφωνη ήταν η καταδίκη του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" από τους κατοίκους της κοινότητας Ωρωπού του νομού Πρέβεζας.Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να δηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους στις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων. Σαν πρώτο βήμα αποφάσισαν, την Πέμπτη, 6 Νοέμβρη, να κλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, στη θέση "Αύρα" και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν πορεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρέβεζας όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Με κεντρικό σύνθημα "όλοι στον αγώνα για τη σωτηρία των κοινοτήτων μας", η Επιτροπή Αγώνα των κοινοτήτων Βασιλικού, Ισώματος, Κριθαρακίων, Σταροχωρίου και Φαρρών της περιοχής Φαρρών Πάτρας, πραγματοποιεί την Κυριακή, 12 Νοέμβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του "Ι. Καποδίστρια" και ταυτόχρονο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στη θέση Λαδά.

Το χρόνο και τη μορφή των κινητοποιήσεων ενάντια στις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων θα αποφασίσουν την ερχόμενη Κυριακή, οι πρόεδροι, δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Νομού Καρδίτσας, σε συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή του νομού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγωνία για "ενιαία στάση"

Υπαναχωρεί ο Κ. Καραμανλής από την υπόσχεσή του για κατάργηση του "Καποδίστρια"

Πυρετώδεις και απεγνωσμένες προσπάθειες, ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία έκφραση των βουλευτών του κόμματος στη συζήτηση που αρχίζει σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ.

Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή αποφασίστηκε να παραμείνουν οι βουλευτές και στην κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, στο όνομα να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση, καθώς και να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία. Με δεδομένη όμως τη διαφωνία πολλών στελεχών του κόμματος στην κριτική που ασκεί επίσημα η ΝΔ στον "Καποδίστρια" (Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος, κ. ά.), αλλά και επειδή αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να καταθέσουν τροπολογίες, ανατέθηκε στον γγ της ΚΟ Στ. Δήμα να προχωρήσει σε επαφές με τους βουλευτές, ώστε να διασφαλιστεί εικόνα ενότητας.

Ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πάτρα, συνέχισε σε υψηλούς τόνους την κριτική επί της διαδικασίας στο νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα άφησε, για πρώτη φορά, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να το αναθεωρήσει, παρά μόνο εκεί που αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες (!), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η αντίδρασή του γίνεται για δημαγωγικούς λόγους. Είπε συγκεκριμένα: "Θέλω να είμαι σαφής. Κάτοικοι περιοχής οι οποίοι θα αποδέχονται το πλαίσιο της συνένωσης εκεί δεν υπάρχει λόγος να γίνει αλλαγή. Κάτοικοι περιοχών που θα είναι αντίθετοι με το πλαίσιο συνένωσης που άνωθεν τους επεβλήθη, θα έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν με την απλή και πολύ δημοκρατική μέθοδο των τοπικών δημοψηφισμάτων" (!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ