ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιορισμό των διαδηλώσεων, με πρόσχημα το... νέφος!

Τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο συνεχίζει η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση, με στόχο τη φίμωση των εργαζομένων. Σύσκεψη οργανώνει σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ

Στο φασιστικής έμπνευσης μέτρο του περιορισμού ή ακόμη και της απαγόρευσης των πορειών και των συγκεντρώσεων των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των άλλων ομάδων του πληθυσμού, που διαδηλώνουν για το δίκιο τους στο κέντρο της Αθήνας, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με πρόσχημα τη μείωση του... νέφους!

Αυτός είναι ουσιαστικά ο στόχος της σημερινής σύσκεψης για το κυκλοφοριακό, την οποία οργανώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων, των επιμελητηρίων, των εμπορικών συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρόκειται να παρουσιαστεί μια υποτιθέμενη μελέτη (ας σημειωθεί η ίδια παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το 1995, όταν πρόκειται να γίνει συζήτηση για το κλιμακωτό ωράριο) και η οποία λέει τα αυτονόητα: ότι όταν γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης, αρκετοί δρόμοι κλείνουν και η ταχύτητα των οχημάτων μειώνεται κατά 15 με 25%. Από το γεγονός αυτό οι φωστήρες του ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να πείσουν ότι για την αύξηση του νέφους ευθύνονται οι... διαδηλώσεις και προτείνουν σε πρώτη φάση τον περιορισμό των πορειών και των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, όταν σ' αυτές συμμετέχουν λίγα άτομα (300 με 500 συγκεντρωμένοι). Βέβαια αυτό που δε λένε όλοι αυτοί είναι ότι κάθε μέτρο περιορισμού των διαδηλώσεων είναι αντισυνταγματικό και ότι σε δεύτερη φάση επιδιώκουν να φτάσουν και στο μέτρο της πλήρους απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και της ανεξέλεγκτης αστυνομοκρατίας τύπου χούντας.

Οι ίδιοι όμως "ξεχνούν" να αναφέρουν και το γεγονός ότι το νέφος ανεβαίνει στα ύψη στην Αθήνα κι όταν δεν υπάρχει καμία διαδήλωση. Δεν τους συμφέρει βέβαια η αλήθεια αυτή, γιατί οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, επειδή δεν τολμούν να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο και να έρθουν σε κόντρα με τα μεγάλα συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Αν ήθελε όμως η κυβέρνηση να μη γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων, ας φροντίσει να ικανοποιεί έγκαιρα τα δίκαια αιτήματά τους, πράγμα που προϋποθέτει βέβαια την αλλαγή της αντιλαϊκής της πολιτικής εξυπηρέτησης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Κι αν θέλει το ΥΠΕΧΩΔΕ να περιορίσει το νέφος, ας εφαρμόσει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα (μερικά από αυτά υπάρχουν καλά καταχωνιασμένα στα συρτάρια των υπουργών και των συμβούλων τους) κι ας σταματήσουν την "καραμέλα" ότι δήθεν για όλα τα δεινά του Λεκανοπεδίου φταίνε οι διαδηλώσεις.

Συνεδριάζουν πυρετωδώς τα "αγροτοδικεία"

Εκατό αγρότες, από την Πιερία, τα Γιαννιτσά και το Αίγιο, σέρνονται σήμερα στα δικαστήρια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να δουλεύουν τα αγροτοδικεία της κυβέρνησης σε ολόκληρη της χώρα. Εκατό αγρότες δικάζονται σήμερα σε τρεις διαφορετικές δίκες που γίνονται στα Γιαννιτσά, στην Κατερίνη και το Αίγιο. Χτες επίσης αναβλήθηκαν οι δίκες τριών αγροτών στην Αρτα και άλλων 13 στα Τρίκαλα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες δεκάδες αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Στην Αρτα αναβλήθηκε η δίκη των τριών μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, για τις 7 του Απρίλη. Οι κατηγορούμενοι περίμεναν από το πρωί στο δικαστήριο για να δικαστούν, αλλά τελικά η δίκη αναβλήθηκε αργά το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης χρόνου. Μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους αγρότες. Στα Τρίκαλα επίσης η δίκη των 13 αγροτών από το Κεραμίδι, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995, αναβλήθηκε επ' αόριστον. Με την ίδια κατηγορία όμως δικάζονται την ερχόμενοι Τρίτη άλλοι 8 αγρότες από τα Τρίκαλα και έπεται συνέχεια. "Δουλιά" όμως ξαναπιάνει μεθαύριο Παρασκευή και το "αγροτοδικείο" του Μεσολογγίου, όπου εφτά αγρότες δικάζονται για τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών το 1992.

Στο μεταξύ άλλοι 80 αγρότες σέρνονται σήμερα στα αγροτοδικεία της Πέλλας και της Πιερίας κατηγορούμενοι γιατί τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στις αντιαγροτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ και διεκδίκησαν τιμές για τα προϊόντα τους και προστασία από το σχεδιαζόμενο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης οδηγούνται 36 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της άνοιξης του '94, την περίοδο που είχε ξεσηκωθεί όλος ο καπνοπαραγωγικός κόσμος της χώρας. Ενώ οι 44 αγρότες από τα Γιαννιτσά δικάζονται γιατί συμμετείχαν στα μπλόκα της οργής που στήθηκαν απ' άκρη σ' άκρη σε όλους τους αγροτικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης συνεχίζεται στο Αίγιο, όπου 20 αγρότες της Αιγιάλειας οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Τη δίκη αυτή αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν μια σειρά ακόμα από δίκες για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Σύσκεψη αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων

Αλλη μια ευρεία... σύσκεψη για τον αποπροσανατολισμό των κτηνοτρόφων της χώρας, οι οποίοι μαστίζονται από τα τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα που δημιουργεί η αντικτηνοτροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης επιχείρησε χτες να περιορίσει τη σύσκεψη στα προβλήματα της διάθεσης τυροκομικών προϊόντων και στις ασθένειες των αιγοπροβάτων (αφθώδης, ευλογιά), αγνοώντας τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Μετά από πολύωρη συζήτηση, τίποτα το θετικό δε βγήκε για τους κτηνοτρόφους. Η όλη συζήτηση περιστράφηκε κυρίως σε επιμέρους θέματα με τη "συμβολή" και των εκπροσώπων των υποτακτικών διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Οι λίγες φωνές αγωνίας που ακούστηκαν, δε συγκίνησαν τον υφυπουργό, ο οποίος στο τέλος δεν ανακοίνωσε κανένα συγκεκριμένο και ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.

Ο υφυπουργός είπε για τους τύπους ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου, τη στιγμή που η ευλογιά "θερίζει" στον Εβρο. Επίσης είπε ότι θα εισηγηθεί να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και τις ασθένειες, αλλά απέκρυψε ότι οι εισφορές των κτηνοτρόφων στον νέο ΕΛΓΑ, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα τριπλασιαστούν. Η κοροϊδία συνεχίστηκε με την αναφορά του ότι θα αναζητηθεί η μεταφορά πόρων για να καλυφθεί η μείωση κατά 40% των επιδοτήσεων τα δύο τελευταία χρόνια, πράγμα που αποκλείεται να γίνει. Ακόμα ανέφερε ότι θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνουν αλλαγές στη χορήγηση αδειών για την παρασκευή τυροκομικών προϊόντων με πρωτεϊνες και υποκατάστατα γάλακτος. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν δοθεί τέτοιες άδειες σε 31 εταιρίες.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αγώνας ενάντια στη διάλυση

Ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού

Καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες και την αγροτική δραστηριότητα θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τους Οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας (Καπνού, Βάμβακος, Ελαιολάδου, Γάλατος κ.ά.), ενώ ήδη άρχισαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει, ανάμεσα σε άλλα, και τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ), εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν και δηλώνουν ότι θα αντιπαλέψουν την απόφαση διάλυσης του Οργανισμού, με όσες δυνάμεις διαθέτουν.

Σε σχετική ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων στον ΕΟΚ τονίζεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υλοποίησης μιας τέτοιας επιλογής δε βλάπτουν μόνο τον Οργανισμό Καπνού και τους εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά βλάπτουν σοβαρά τους αγρότες και την αγροτική οικονομία. Επίσης, επηρεάζουν τα συμφέροντα της χώρας σε μια στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες στον τομέα του καπνού ενισχύουν τους Οργανισμούς Εθνικής Παρέμβασης για την αναβάθμιση της καπνικής τους παραγωγής. Με την κατάργηση του Οργανισμού, διαλύεται κάθε εθνικός σχεδιασμός για ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής και οι καπνοπαραγωγοί αφήνονται εντελώς απροστάτευτοι.

Οι Σύλλογοι των Εργαζομένων στον ΕΟΚ καλούν:

- Τον πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους για το μέλλον του Οργανισμού.

- Τις συνεταιριστικές και αγροτικές ενώσεις να διαμαρτυρηθούν και να αντισταθούν αποτελεσματικά, για να μην προωθηθεί η επιλογή διάλυσης του ΕΟΚ. - Την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης της λαθεμένης αυτής απόφασης και να παρέμβουν για την αναθεώρησή της.

Τέλος, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να σταθούν δίπλα στους συλλόγους και την ομοσπονδία, για να αντιπαλέψουν όλοι μαζί αυτή την απόφαση.

Φουντάρουν τις ψαροκασέλες

Να "εκσυγχρονίσει" τις ψαροκασέλες βάλθηκε το υπουργείο Γεωργίας. Ο υπουργός Γεωργίας υπέγραψε απόφαση, που καταργεί οριστικά τη χρησιμοποίηση των ξύλινων κιβωτίων σε όλο το κύκλωμα αλίευσης, μεταφοράς και εμπορίας ψαριών, από 1/4/1998.

Από την ημερομηνία αυτή, τα ψάρια θα διακινούνται και θα πωλούνται υποχρεωτικά σε πλαστικά ιχθυοκιβώτια με ειδικές προδιαγραφές, τις οποίες ορίζει η ΕΕ. Επίσης, θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κιβωτίων μιας χρήσης, από χαρτόνι ή φελιζόλ. Οσοι δε συμμορφωθούν στις υποδείξεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα, τα οποία θα προβλέπει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το μέτρο αυτό, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά του, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους ψαράδες και τους μικρεμπόρους. Ηδη οι βιομηχανίες που παράγουν ιχθυοκιβώτια τρίβουν τα χέρια τους και μπρος στην υποχρεωτικότητα του μέτρου, δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για "τρικυμία" κερδοσκοπίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ