ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήρης αυθαιρεσία

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το σωματείο της Λήμνου καταγγέλλουν ότι οι εργολάβοι που κατασκευάζουν το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο του νησιού καταπατούν κάθε εργατικό δικαίωμα. Απολύθηκε και ο πρόεδρος της σωματειακής επιτροπής!

Την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των οικοδόμων και την πρόσφατη παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή Γ. Κυριαζή από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή του νοσοκομείου και του αερολιμένα στη Λήμνο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με επιστολή της που απευθύνει προς τους υπουργούς Εργασίας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Αιγαίου, ΠΕΧΩΔΕ και τον βουλευτή Λέσβου, Φ. Παπαδέλη.Ανάλογη καταγγελία κάνει το σωματείο οικοδόμων Λήμνου.

Οπως καταγγέλλουν οι δυο οργανώσεις, ο εργολάβος "Ι. Κοραντζής" και ο υπεργολάβος "Δ. Μισερλάκης" επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν παράνομα Σάββατα, Κυριακές, υπερωρίες κλπ., εισφοροδιαφεύγουν από το ΙΚΑ, εκφοβίζουν τους εργαζόμενους με απολύσεις και άλλες μεθοδεύσεις.

Το τελευταίο κρούσμα ήταν η παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Γ. Κυριαζή, που είναι υπεύθυνος της σωματειακής επιτροπής των δυο εργοταξίων. Σημειώνοντας πως η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με βάση το καταστατικό του σωματείου οικοδόμων Λήμνου και οι ενδιαφερόμενοι είχαν ενημερωθεί, υπογραμμίζει ότι "οι λόγοι απόλυσης είναι πως η εταιρία επιδίωξε να απαλλαγεί απ' την παρουσία ενός συνδικαλιστή στο χώρο δουλιάς, προκειμένου να συνεχίζει ανενόχλητη την παρανομία της".

Να σημειωθεί ότι οι εργολάβοι απειλούν τους εργαζόμενους, λέγοντας πως υπάρχει κατεύθυνση από το υπουργείο Αιγαίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον βουλευτή Λέσβου Φ. Παπαδέλη,για να τελειώσουν τα έργα γρήγορα και ας μην εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία! Επίσης, ότι η Αστυνομία δε σταματά τις εργασίες όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν παράνομα το Σαββατοκύριακο, αλλά περιορίζεται στην απλή καταγγελία.

Τέλος, η ομοσπονδία και το σωματείο ζητάνε απ' τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν για: Να ανακληθεί η απόλυση. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις της εταιρίας στη συνδικαλιστική δράση. Να σταματήσει η εταιρία να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα. Να προχωρήσει το έργο χωρίς καθυστερήσεις και να παραδοθεί με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας, χωρίς πανωπροίκια. Να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις που στηρίζουν την εταιρία στο να παρανομεί σε βάρος των οικοδόμων.

26Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
"Εργατική Ενότητα" για ταξικό προσανατολισμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αρχίζει αύριο τις εργασίες του το 26ο Συνέδριο του ΕΚ Θεσσαλονίκης,το οποίο - όπως πιστεύουν οι ταξικές δυνάμεις - θα γίνει ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης των προβλημάτων των εργαζομένων, ανάδειξης των αιτιών που τα γεννούν και των πολιτικών που αναπαράγουν αυτά τα προβλήματα.

Η "Εργατική Ενότητα",την οποία συγκροτούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΣΑΚ και ΑΔΕΣ, προβάλλει το δικό της πρόγραμμα στο Συνέδριο, έχοντας την πάγια θέση ότι η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση περνάει μέσα από την ανάπτυξη ενός ταξικού, αγωνιστικού, μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα είναι βασικός μοχλός για μια άλλη πορεία προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις θέσεις και τους στόχους, που όλο το διάστημα της θητείας της απερχόμενης Διοίκησης του ΕΚΘ πρόβαλε και πάλεψε η "Εργατική Ενότητα" και θα συνεχίσει - όπως τονίζεται - αταλάντευτα να τους παλεύει και στη νέα διοίκηση, με στόχο να αποτελέσουν βάση συσπείρωσης και πάλης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα γίνεται στο πρόβλημα της ανεργίας και της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής. "Η "Εργατική Ενότητα" - τονίζεται - θεωρεί ότι η εργατική τάξη της πόλης, οι μαζικές κοινωνικές οργανώσεις, το λαϊκό κίνημα θα πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης. Απαιτείται να ενεργοποιηθούν οι φορείς που θίγονται από την βιομηχανική συρρίκνωση και την ανεργία και να συγκροτήσουν μέτωπο πάλης με βασικό μοχλό το εργατικό κίνημα".

Για τους αλλοδαπούς εργάτες, το ρατσισμό και την ξενοφοβία το πρόγραμμα σημειώνει μεταξύ άλλων: "Με βάση ότι ο εχθρός των εργαζομένων δεν είναι οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά οι πολιτικές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, το ΕΚΘ θα πρέπει να διεκδικήσει μια σειρά μέτρα από την κυβέρνηση, όπως νομιμοποίηση και απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας των παράνομων εργατών, χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων κτλ.".

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνεται ότι το ΕΚΘ θα πρέπει να παλέψει για την απόκρουση κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης στο πρόγραμμα περιέχονται οι θέσεις της "Εργατικής Ενότητας" για το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εργατική κατοικία, τη μάστιγα των ναρκωτικών, τα εθνικά θέματα κτλ.

"Σημαντικό απόκτημα", αλλά και παρατηρήσεις

Τις θέσεις του για το βιβλίο του ΕΚΘ για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε χτες το Εργατοσυνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σημαντικό απόκτημα για τη Θεσσαλονίκη και το εργατικό κίνημα χαρακτηρίζει το Εργατοσυνδικαλιστικό τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ,το βιβλίο με τον τίτλο: "Το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης",που εκδόθηκε από το ΕΚΘ.Παράλληλα, ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από τα στελέχη του Τμήματος, επισημάνθηκε ότι δύο από τους συγγραφείς του βιβλίου (Γ. Αναστασιάδης,Ν. Μαρατζίδης) με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους, σχετικά με τα εργατοσυνδικαλιστικά δρώμενα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την τοποθέτηση και τις προτιμήσεις τους. Ειδικά τονίστηκε η προσπάθεια αυτών των συγγραφέων να επιρρίψουν στο ΚΚΕ τις ευθύνες για κάποιες εξελίξεις στο χώρο του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο ιστορικός Σωτ. Κωστόπουλος,μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ιστορικός, παρέθεσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα για την ποικιλία των στοιχείων που μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο. Για παράδειγμα στη σελίδα 76 υπάρχει απόσπασμα από την ομιλία του Ε. Βενιζέλου στις 21/7/28 που- όπως τόνισε ο Σωτ. Κωστόπουλος - μας φέρνει στο νου διαλόγους που διεξάγονται στις μέρες μας. Ελεγε ο Βενιζέλος: "Θα επιτύχω τη συναίνεσιν και των εργατών και των εργοδοτών να καθιερωθεί, διά νόμου, η υποχρέωσις και διά τα δύο μέρη, όπως πριν προβαίνουν εις την άσκησιν του δικαιώματός των (της απεργίας), να ειδοποιούν το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας, όπως, εντός ευλόγου προθεσμίας, επί παρουσία αντιπροσώπων των εργατών και των εργοδοτών, εις έρευναν περί του βασίμου ή μη των λόγων, οίτινες προκαλούν την απειλούμενην απεργίαν ή το λοκ - άουτ και δημοσιεύει δι' εκθέσεως το πόρισμα της ερεύνης. Μόνον μετά τη δημοσίευσιν της εκθέσεως ταύτης, η κήρυξις της απεργίας ή το λοκ - άουτ θα είναι νόμιμος".

Καταθέτοντας τις κριτικές παρατηρήσεις του Εργατοσυνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΟΘ σχετικά με το βιβλίο, ο ομιλητής τόνισε: Παραλείπεται η συμβολή των κομμουνιστών συνδικαλιστών και γίνεται επιλεκτική χρησιμοποίηση πηγών, π. χ. του Μ. Βαφειάδη, αντί κείμενα του ΚΚΕ, τουλάχιστον όταν γίνεται λόγος για το Κόμμα αυτό και τη νεολαία του. Για παράδειγμα ο συγγραφέας Γ. Αναστασιάδης για τα γεγονότα του '36 στη Θεσσαλονίκη, βασίζεται αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει ο Μ. Βαφειάδης στα 1984! Υιοθετείται η αστήριχτη εκτίμηση του Μ. Β. ότι "το ΚΚΕ τραβάει στην καταγγελία της συμφωνίας Σκλάβαινα - Σοφούλη... ".

"Η στροφή του Μ. Β. εναντίον του ΚΚΕ - του Κόμματος που το '36 αγωνιζόταν και ο ίδιος από τις γραμμές του - δεν του δίνει το δικαίωμα να αγνοεί, σκόπιμα, και πολύ περισσότερο να αλλάζει αυθαίρετα τα τότε γεγονότα και να μετατοπίζει τις ευθύνες των εξελίξεων στο θύμα, στο ΚΚΕ, απαλλάσσοντας, ουσιαστικά τους θύτες", υπογράμμισε ο Σωτ. Κωστόπουλος και παρέθεσε πληθώρα στοιχείων από επίσημες αποφάσεις του Κόμματος με τα οποία ανασκευάζονται όσα υποστηρίζει ο Μ. Β. και τα οποία αυθαίρετα δέχεται για τους δικούς του λόγους ο συγγραφέας Γ. Αναστασιάδης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν πολλά στελέχη του Εργατοσυνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,τα ιστορικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος της πόληςΜ. Σαχίνης, Γ. Παναγιωτίδης, Π. Μαρατζίδης,ο γραμματέας του ΕΚΘ Β. Ρέβας,ο γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ Θ. Κυριακίδης κ. ά.

Απανθρωπιά και ασυδοσία

Η πλεκτοβιομηχανία "Ι. Ζήρου" απέλυσε εργαζόμενη, αν και αυτή ήταν σε αναρρωτική άδεια, ενώ συστηματική είναι η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων

Την απάνθρωπη ενέργεια του Ι. Ζήρου,ιδιοκτήτη της ομώνυμης πλεκτοβιομηχανίας στο Περιστέρι, ο οποίος απέλυσε εργαζόμενη ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, ο συγκεκριμένος εργοδότης "δεν έχει καταβάλει τα αναδρομικά του 1997, συστηματικά καθυστερεί την καταβολή των επιδομάτων ασθενείας και την πληρωμή των αργιών στους εργαζόμενους. Επίσης επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα για "λάθη" στην εργασία, ενώ εκβιάζοντας με απολύσεις, υποχρεώνει εργαζόμενους να προσφέρουν απλήρωτη εργασία το Σάββατο. Η ασυδοσία και η απανθρωπιά σφραγίστηκε με την απόλυση εργαζόμενης, η οποία ήταν σε αναρρωτική άδεια, μετά από δύσκολη και σοβαρή χειρουργική επέμβαση".

Επίσης το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι δεκάδες επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης - υπόδησης δεν καταβάλλουν τα αναδρομικά που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του '97. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως δεν καταβάλλουν ούτε την προσαύξηση του 75% για την απασχόληση των εργαζομένων την 28η Οκτωβρίου, ισχυριζόμενοι ότι η αργία είναι προαιρετική και επομένως προαιρετική είναι και η πληρωμή της προσαύξησης.

Συνέλευση αύριο

Και ενώ η ασυδοσία σ' όλο τον κλάδο επεκτείνεται, το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους των κλάδων να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να το δυναμώσουν, συμμετέχοντας μαζικά και στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, αύριο Πέμπτη, στις 5μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

Από συλλαλητήριο των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης κατά της αντεργατική

Από συλλαλητήριο των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης κατά της αντεργατικής πολιτικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ