Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήρης αυθαιρεσία

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το σωματείο της Λήμνου καταγγέλλουν ότι οι εργολάβοι που κατασκευάζουν το αεροδρόμιο και το νοσοκομείο του νησιού καταπατούν κάθε εργατικό δικαίωμα. Απολύθηκε και ο πρόεδρος της σωματειακής επιτροπής!

Την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των οικοδόμων και την πρόσφατη παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνδικαλιστή Γ. Κυριαζή από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή του νοσοκομείου και του αερολιμένα στη Λήμνο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με επιστολή της που απευθύνει προς τους υπουργούς Εργασίας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Αιγαίου, ΠΕΧΩΔΕ και τον βουλευτή Λέσβου, Φ. Παπαδέλη.Ανάλογη καταγγελία κάνει το σωματείο οικοδόμων Λήμνου.

Οπως καταγγέλλουν οι δυο οργανώσεις, ο εργολάβος "Ι. Κοραντζής" και ο υπεργολάβος "Δ. Μισερλάκης" επιβάλλουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν παράνομα Σάββατα, Κυριακές, υπερωρίες κλπ., εισφοροδιαφεύγουν από το ΙΚΑ, εκφοβίζουν τους εργαζόμενους με απολύσεις και άλλες μεθοδεύσεις.

Το τελευταίο κρούσμα ήταν η παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Γ. Κυριαζή, που είναι υπεύθυνος της σωματειακής επιτροπής των δυο εργοταξίων. Σημειώνοντας πως η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με βάση το καταστατικό του σωματείου οικοδόμων Λήμνου και οι ενδιαφερόμενοι είχαν ενημερωθεί, υπογραμμίζει ότι "οι λόγοι απόλυσης είναι πως η εταιρία επιδίωξε να απαλλαγεί απ' την παρουσία ενός συνδικαλιστή στο χώρο δουλιάς, προκειμένου να συνεχίζει ανενόχλητη την παρανομία της".

Να σημειωθεί ότι οι εργολάβοι απειλούν τους εργαζόμενους, λέγοντας πως υπάρχει κατεύθυνση από το υπουργείο Αιγαίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον βουλευτή Λέσβου Φ. Παπαδέλη,για να τελειώσουν τα έργα γρήγορα και ας μην εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία! Επίσης, ότι η Αστυνομία δε σταματά τις εργασίες όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν παράνομα το Σαββατοκύριακο, αλλά περιορίζεται στην απλή καταγγελία.

Τέλος, η ομοσπονδία και το σωματείο ζητάνε απ' τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν για: Να ανακληθεί η απόλυση. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις της εταιρίας στη συνδικαλιστική δράση. Να σταματήσει η εταιρία να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα. Να προχωρήσει το έργο χωρίς καθυστερήσεις και να παραδοθεί με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας, χωρίς πανωπροίκια. Να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις που στηρίζουν την εταιρία στο να παρανομεί σε βάρος των οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ