Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Σημαντικό απόκτημα", αλλά και παρατηρήσεις

Τις θέσεις του για το βιβλίο του ΕΚΘ για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε χτες το Εργατοσυνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σημαντικό απόκτημα για τη Θεσσαλονίκη και το εργατικό κίνημα χαρακτηρίζει το Εργατοσυνδικαλιστικό τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ,το βιβλίο με τον τίτλο: "Το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης",που εκδόθηκε από το ΕΚΘ.Παράλληλα, ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από τα στελέχη του Τμήματος, επισημάνθηκε ότι δύο από τους συγγραφείς του βιβλίου (Γ. Αναστασιάδης,Ν. Μαρατζίδης) με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους, σχετικά με τα εργατοσυνδικαλιστικά δρώμενα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την τοποθέτηση και τις προτιμήσεις τους. Ειδικά τονίστηκε η προσπάθεια αυτών των συγγραφέων να επιρρίψουν στο ΚΚΕ τις ευθύνες για κάποιες εξελίξεις στο χώρο του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο ιστορικός Σωτ. Κωστόπουλος,μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ιστορικός, παρέθεσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα για την ποικιλία των στοιχείων που μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο. Για παράδειγμα στη σελίδα 76 υπάρχει απόσπασμα από την ομιλία του Ε. Βενιζέλου στις 21/7/28 που- όπως τόνισε ο Σωτ. Κωστόπουλος - μας φέρνει στο νου διαλόγους που διεξάγονται στις μέρες μας. Ελεγε ο Βενιζέλος: "Θα επιτύχω τη συναίνεσιν και των εργατών και των εργοδοτών να καθιερωθεί, διά νόμου, η υποχρέωσις και διά τα δύο μέρη, όπως πριν προβαίνουν εις την άσκησιν του δικαιώματός των (της απεργίας), να ειδοποιούν το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας, όπως, εντός ευλόγου προθεσμίας, επί παρουσία αντιπροσώπων των εργατών και των εργοδοτών, εις έρευναν περί του βασίμου ή μη των λόγων, οίτινες προκαλούν την απειλούμενην απεργίαν ή το λοκ - άουτ και δημοσιεύει δι' εκθέσεως το πόρισμα της ερεύνης. Μόνον μετά τη δημοσίευσιν της εκθέσεως ταύτης, η κήρυξις της απεργίας ή το λοκ - άουτ θα είναι νόμιμος".

Καταθέτοντας τις κριτικές παρατηρήσεις του Εργατοσυνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΟΘ σχετικά με το βιβλίο, ο ομιλητής τόνισε: Παραλείπεται η συμβολή των κομμουνιστών συνδικαλιστών και γίνεται επιλεκτική χρησιμοποίηση πηγών, π. χ. του Μ. Βαφειάδη, αντί κείμενα του ΚΚΕ, τουλάχιστον όταν γίνεται λόγος για το Κόμμα αυτό και τη νεολαία του. Για παράδειγμα ο συγγραφέας Γ. Αναστασιάδης για τα γεγονότα του '36 στη Θεσσαλονίκη, βασίζεται αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει ο Μ. Βαφειάδης στα 1984! Υιοθετείται η αστήριχτη εκτίμηση του Μ. Β. ότι "το ΚΚΕ τραβάει στην καταγγελία της συμφωνίας Σκλάβαινα - Σοφούλη... ".

"Η στροφή του Μ. Β. εναντίον του ΚΚΕ - του Κόμματος που το '36 αγωνιζόταν και ο ίδιος από τις γραμμές του - δεν του δίνει το δικαίωμα να αγνοεί, σκόπιμα, και πολύ περισσότερο να αλλάζει αυθαίρετα τα τότε γεγονότα και να μετατοπίζει τις ευθύνες των εξελίξεων στο θύμα, στο ΚΚΕ, απαλλάσσοντας, ουσιαστικά τους θύτες", υπογράμμισε ο Σωτ. Κωστόπουλος και παρέθεσε πληθώρα στοιχείων από επίσημες αποφάσεις του Κόμματος με τα οποία ανασκευάζονται όσα υποστηρίζει ο Μ. Β. και τα οποία αυθαίρετα δέχεται για τους δικούς του λόγους ο συγγραφέας Γ. Αναστασιάδης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν πολλά στελέχη του Εργατοσυνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,τα ιστορικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος της πόληςΜ. Σαχίνης, Γ. Παναγιωτίδης, Π. Μαρατζίδης,ο γραμματέας του ΕΚΘ Β. Ρέβας,ο γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ Θ. Κυριακίδης κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ