ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για "εγκλήματα" παραπέμπονται συνδικαλιστές!

Δίωξη κατά τεσσάρων μελών της Ενωσης Λιθογράφων άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γ. Βαβέτσης, μετά από μήνυση της εταιρίας "Δραγούνης"!

Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, τέσσερα μέλη της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων,οδηγούνται στο δικαστήριο από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Γ. Βαβέτση - μετά από σχετική μήνυση του Κ. Δραγούνη, ιδιοκτήτη της ομώνυμης εκτυπωτικής επιχείρησης - επειδή αντέδρασαν στις αντεργατικές και παράνομες ενέργειες του συγκεκριμένου εργοδότη! Πρόκειται για τον Δ. Δρακόπουλο, πρόεδρο της Ενωσης, Δ. Χαρό, γραμματέα, Σ. Παπαγεωργίου αντιπρόεδρο και Χ. Βαλαβανίδη μέλος της διοίκησης.

Στις 28 Σεπτέμβρη του 1995 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ήταν στο χώρο της επιχείρησης και διαμαρτύρονταν, γιατί ο εργοδότης δεν πρόσφερε εργασία σε εργαζόμενους, επειδή αυτοί ζητούσαν τα δεδουλευμένα και την ίδια στιγμή στη θέση τους είχε φέρει ωρομίσθιους έκτακτους και χωρίς ασφάλιση για να εργαστούν.

Ο εισαγγελέας καλεί τους συνδικαλιστές να εμφανιστούν την 1η Δεκέμβρη στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για να δικαστούν με την κατηγορία ότι "με περισσότερες πράξεις τέλεσαν περισσότερα εγκλήματα"!

Κατά το κλητήριο θέσπισμα, τα "εγκλήματα" αυτά είναι: Κατάγγειλαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών και μήνυσαν την εταιρία ότι απασχολούσε παράνομα ανασφάλιστους και ότι έκανε λοκ άου. Με την καταγγελία τους αυτή, "μπορούσαν - σημειώνεται - να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην παθούσα εταιρία"!Ειδικότερα οι δυο πρώτοι συνδικαλιστές κατηγορούνται ότι έκαναν το "έγκλημα" να μπουν στο χώρο της επιχείρησης, παρά την απαγόρευση. Να σημειωθεί ότι κανείς εισαγγελέας δε βρέθηκε για να κινήσει την αυτόφωρο διαδικασία σε βάρος του εργοδότη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων πολλών μηνών στους εργαζόμενους!Να σημειωθεί, ακόμα, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ο εργοδότης δεν προσφέρει αντικείμενο εργασίας σε 32 εργαζόμενους, ενώ όποτε το "θυμηθεί" τους δίνει και ένα μικρό τμήμα των δεδουλευμένων που τους οφείλει απ' τα προηγούμενα χρόνια! Απ' τις αρχές Ιούνη έχει κηρύξει πτώχευση και την ίδια στιγμή έχει ανοίξει νέα εταιρία!

Περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνονται σήμερα οι συνταξιούχοι Δυτ. και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παμπελοποννησιακή συγκέντρωση γίνεται και στην Πάτρα. Αύριο τη "σκυτάλη" παίρνουν οι συνταξιούχοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Με περιφερειακές συγκεντρώσεις,οι συνταξιούχοι της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και διαμηνύουν: "Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε κατακτήσει, κανένας Σπράου και Σημίτης δε θα καταργήσει".

Σήμερα, Τετάρτη, οι συνταξιούχοι Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Επίσης σήμερα πραγματοποιείται παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Πάτρα στις 10.30 πμ στο θέατρο "Πάνθεον", όπου θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι από το Αγρίνιο και άλλες πόλεις της Δυτικής Στερεάς.

Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο, Πέμπτη, οι συνταξιούχοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,που διοργανώνουν συγκέντρωση στην Καβάλα στις 10.30π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Ελλάδας καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στις περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις και τονίζει: "Με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, απαντάμε: Στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, στη λιτότητα, που συνεχίζεται για όγδοο χρόνο με την αύξηση κοροϊδία του 2%+2% που μας δίνουν για το '98. Στις, κατά παραγγελία, προτάσεις Σπράου, που κατεδαφίζουν το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και μας κάνουν Χιλή. Στην προγραμματισμένη μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/98. Στη φορομπηχτική πολιτική".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης,με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει "πρόκληση την πρόταση της κυβέρνησης, διά στόματος Σπράου - Τήνιου, για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και παραπέρα μείωση των πενιχρών συντάξεών μας".

Καταγγέλλει ιδιαίτερα "την προσπάθεια για αντιπαράθεση των συνταξιούχων με τους εργαζόμενους με δηλώσεις όπως "τρώμε το ψωμί των ερχόμενων γενιών", ενώ χωρίς ντροπή μας καταγγέλλουν ότι ζούμε πολλά χρόνια".

Καλεί τέλος όλους τους συνταξιούχους "να δώσουμε ενωμένοι και αγωνιστικά ηχηρή απάντηση στην απανθρωπιά και την πρόκληση της κυβέρνησης" και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην Καβάλα.

ΟΤΟΕ
Προγραμματισμός συμβιβασμού

Κρίσιμο ζήτημα θεωρεί την κινητοποίηση των εργαζομένων στις τράπεζες η ΕΣΑΚ Τραπεζών

"Εχουμε τη γνώμη ότι ο προγραμματισμός δράσης, που ψηφίστηκε από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,ξεκόβει την ΟΤΟΕ από τα προβλήματα των εργαζομένων. Οδηγεί την ΟΤΟΕ σε ακόμα πιο συμβιβασμένη πορεία", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Τραπεζών,σχετικά με το 24ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, με την εκλογή του νέου Γενικού Συμβουλίου.

Το κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τη δράση της ΟΤΟΕ το επόμενο διάστημα είναι "να έρθουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης, η παράταξη υπογραμμίζει ότι "ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε.Ψηφίστηκε από το 40% των συνέδρων. Αυτό δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που υπάρχουν για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζών, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν το αδιέξοδο του κυβερνητικού συνδικαλισμού".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι "η ΕΣΑΚ Τραπεζών σημείωσε μικρή άνοδο σε ψήφους. Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι οι θέσεις μας βρήκαν απήχηση και προβλημάτισαν τους συνέδρους από όλες τις παρατάξεις".

"Η ΕΣΑΚ - τονίζεται στην ανακοίνωση - με βάση τις δικές της θέσεις θα παλέψει και μέσα στα όργανα διοίκησης, αλλά κυρίως μέσα στους εργαζόμενους έτσι ώστε να αναδειχτούν και να διεκδικηθούν λύσεις στα προβλήματά τους".

Τέλος, αφού σημειώνεται ότι η παράταξη θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "η ΕΣΑΚ Τραπεζών εκτιμά ότι με καμιά συνδικαλιστική παράταξη δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης. Για την εκλογή της στην Εκτελεστική Γραμματεία θα διεκδικήσει την αναλογιστική της εκπροσώπηση".

Αρνούνται τους ιδιώτες

"Δε θα επιτρέψουμε την εκχώρηση της "Γενικών Αποθηκών" στο ιδιωτικό κεφάλαιο", τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία ανήκει η εταιρία, να επιδιώκει την πώλησή της.

Το σωματείο επισημαίνει ότι η εταιρία ανήκει στο χρηματοπιστωτικό τομέα και εκτελεί μια καθαρά τραπεζική εργασία με την έκδοση "τίτλου ενεχύρου Γενικών Αποθηκών", με βάση τον οποίο δίνονται τραπεζικά δάνεια σε εισαγωγείς, βιομήχανους κ. ά. "Συνεπώς - τονίζει το σωματείο - εκ των πραγμάτων διαψεύδεται ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι η "Γενικών Αποθηκών" δεν ανήκει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Διαθεσιμότητες και απολύσεις στο ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ

Σε τετράμηνη διαθεσιμότητα έχει τεθεί από την περασμένη Δευτέρα όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου ΜΕΡΙΝΤΙΕΝ - ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη - ενώ παράλληλα η διεύθυνση πραγματοποίησε δύο αυθαίρετες απολύσεις, της Αρετής Αλέστα,που εργαζόταν 17 χρόνια στο ξενοδοχείο και του Γ. Σάρδη με 10 χρόνια υπηρεσία! Η διεύθυνση - αθετώντας παλιότερη δέσμευσή της για σταδιακή και κατά όροφο ανακαίνιση του ξενοδοχείου - αποφάσισε να κλείσει η επιχείρηση για τέσσερις μήνες, προκειμένου να ανακαινιστεί, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο εκφράζει φόβους και για νέες απολύσεις στο διάστημα που θα διαρκέσουν οι διαθεσιμότητες!

Τους φόβους αυτούς προκαλεί η μέχρι σήμερα τακτική της διεύθυνσης, που τα τελευταία δύο χρόνια μείωσε το προσωπικό από 215 άτομα σε 170 περίπου.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο καταγγέλλει τη "σκληρή, απάνθρωπη και αυθαίρετη συμπεριφορά της επιχείρησης", ενώ την Τρίτη 11 Νοέμβρη πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11πμ στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΜΙΝΙΟΝ

Να εκφράσουν ακόμα μία φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 6μμ, έξω από το κατάστημα, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας το Σωματείο εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ.

Παράλληλα, το σωματείο με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας τους καλεί να παρέμβουν το συντομότερο δυνατόν, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αυτό βρίσκεται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Επίσης με επιστολή του, καλεί τη ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής να πάρει επιτέλους σαφή θέση απέναντι στο πρόβλημα και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Θέμα χρόνου ήταν η βύθιση του ΔΥΣΤΟΣ!

Και νέα συγκλονιστικά στοιχεία ήρθαν στο φως χτες στο Πρωτοδικείο Πειραιά

Η βύθιση του ΔΥΣΤΟΣ ήταν θέμα χρόνου! Εκεί οδηγούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οικογένειες των αδικοχαμένων του ΔΥΣΤΟΣ.Στη διάρκεια της δίκης, η ΑΓΕΤ επιστράτευσε ακόμα και "φουσκωτούς" μπράβους για να εκφοβίσει τους συγγενείς των αδικοχαμένων ναυτικών! Οι μπράβοι αποχώρησαν μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Ο τεχνικός σύμβουλος απέδειξε ξανά τις ευθύνες του Ελληνικού Νηογνώμονα,ο οποίος εξέδωσε τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας του μοιραίου πλοίου χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει βασικά σημεία του και άφησε να εννοηθεί ότι επιχειρείται από την πλοιοκτήτρια εταιρία απόκρυψη στοιχείων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσας, μας δήλωσε σχετικά: "Το τραγικό ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των εγκλημάτων που έχει διαπραχθεί σε βάρος της ζωής των ναυτεργατών. Την ευθύνη για το ναυάγιο την έχουν η πλοιοκτήτρια εταιρία, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Καταγγέλλουμε την ψυχολογική βία που ασκεί η εταιρία σε μέλη πληρωμάτων και στους συγγενείς των θυμάτων. Απαιτούμε να βγουν στο φως τα πραγματικά αίτια και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής στη θάλασσα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ