ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί ενοχλήθηκαν

Ενόχλησε πολλούς - και δεν το 'κρυψαν - η ξεκάθαρη στάση που κράτησε το ΚΚΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Παρόλο που ήταν απόλυτα συνεπής με τις θέσεις του Κόμματος και γι' αυτό αναμενόμενη. Παρόλο που ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και διαυγής. Ιδιαίτερα όμως ενόχλησε η στάση του ΚΚΕ γιατί "χαλάει τη σούπα". Γιατί αντιστέκεται σε γενικεύσεις του τύπου "όλοι το ίδιο είναι". Προφανώς, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί - ή δε θέλουν - ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει και να νομιμοποιήσει επιλογές που βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Και αυτή τη στάση αρχών την τηρεί και θα την τηρήσει όσους τόνους λάσπης και αν ρίξουν και όσο αν συκοφαντείται.

Το ΚΚΕ ήταν αποφασισμένο να κρατήσει αυτή τη στάση και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Το γιατί το εξήγησαν με ακλόνητα επιχειρήματα οι βουλευτές του Κόμματος. Η πλειοψηφία της Βουλής είχε δεσμευτεί με τον περσινό προϋπολογισμό ότι οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους βουλευτές δε θα ξεπερνούσαν τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ακόμα ότι δε θα καταβάλλονταν τα αναδρομικά. Τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αποτέλεσμα, η αύξηση στις αποδοχές του κάθε βουλευτή να είναι της τάξης του 83% (! ) και ενώ στο τέλος του 1996 ο βασικός μισθός ήταν 779.000 δρχ., σήμερα είναι 1.428.000 δρχ. Ακόμα. Ενώ στον περσινό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των βουλευτών προβλέπονταν 3,8 δισ. δρχ., τελικά δόθηκαν 6,9 δισ. δρχ. Ακόμα. Οι καθαρές αποδοχές του κάθε βουλευτή τον Οκτώβρη, με τα αναδρομικά, ανήλθαν στα 5.500.000 δρχ. ενώ στο εξής θα είναι 1,7 εκατ. δρχ.

Δεν είναι όμως οι αριθμοί που εξοργίζουν. Είναι η αντίληψη που κρύβεται πίσω τους. Αντίληψη που αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τη λιτότητα και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. Αντίληψη που θέλει τους βουλευτές όχι μόνο να είναι σε απόσταση από αυτούς που αντιπροσωπεύουν, αλλά με την ανάταση των χεριών τους να εγκρίνουν τα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ακριβώς αυτή είναι η αντίληψη που υπονομεύει το όποιο κύρος έχει απομείνει στο αστικό Κοινοβούλιο. Και όχι βέβαια η κριτική του ΚΚΕ, η οποία κατά τον πρόεδρο της Βουλής, "θα αξιοποιηθεί απ' όσους θέλουν να φθείρουν το Κοινοβούλιο". Σκανδαλώδεις πράξεις όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, με την οποία εκτός των άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ "ευλογούν τα γένια" τους, είναι αυτές που πλήττουν ανεπανόρθωτα το... κύρος της Βουλής.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι τάχα η στάση αυτή του ΚΚΕ αποτελεί "εκδήλωση ακραίου λαϊκισμού" είναι αναμφίβολα γελοίες. Οπως είναι ανάξιος οποιασδήποτε απάντησης ο αντικομμουνισμός στον οποίο επιδόθηκε με χαρακτηριστική ευκολία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Το ΚΚΕ επίσης αρνείται το δίλημμα που έθεσαν ορισμένοι συνεταίροι, ότι δηλαδή "ο βουλευτής ή θα αμείβεται πλουσιοπάροχα ή θα είναι υπηρέτης των πλουσίων". Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΚΚΕ θα αντιμάχεται σθεναρά, όπως οκτώ δεκαετίες το κάνει, επιλογές και μέτρα που συνιστούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αδυνατίζει το αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στόχος η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παιδείας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλ. Κανταρτζή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με κυρίαρχο το θέμα των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την παιδεία συνεδρίασε χτες η επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συζητώντας τις προτάσεις αναθεώρησης για τα άρθρα 4-25. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παρενέβη ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής,καταγγέλλοντας τους κοινούς πολιτικούς στόχους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Για την παιδεία

Για το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την εκπαίδευση, ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία στοχεύουν στην εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ζητείται μεταρρύθμιση του άρθρου ώστε "να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση", ενώ το ΠΑΣΟΚ "ψάχνει άλλους δρόμους" μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος.

Του λόγου το αληθές άλλωστε ήρθε να επιβεβαιώσει και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα, ο οποίος έκανε λόγο για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην παιδεία προσθέτοντας πως "δεν έχει εξαντληθεί η συνταγματική ερμηνεία".

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι η "πλήρης διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης" προσθέτοντας πως τα όσα λέγονται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ανεφάρμοστα στην πράξη, αφού κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του στην παιδεία, χωρίς να προσδοκά κέρδος.

Για το ίδιο θέμα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ζητήθηκε η αλλαγή της συνταγματικής επιταγής και η θέσπιση φορέα "δημοσίου ελέγχου" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τα ΜΜΕ

Ιδιαίτερα επέμεινε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, στα άρθρα που αφορούν τη δράση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι κρατική περιουσία, καθώς και να διασφαλίζεται η ελληνικότητα στις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ. Επίσης σημείωσε την ανάγκη της άρσης της δυνατότητας των ιδιοκτητών ΜΜΕ να συμμετέχουν σε δημόσια έργα, την εξασφάλιση της ισότιμης προβολής όλων των απόψεων και των θέσεων των κοινωνικών φορέων, καθώς και τη μη προβολή ρατσιστικών, φασιστικών απόψεων. Οσο για το άρθρο που αφορά το προσωπικό απόρρητο, ο Αχιλ. Κανταρτζής είπε ότι προϋπόθεση είναι η απαγόρευση της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων όπως απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν. Τέλος, σχολιάζοντας δύο θέματα που αφορούν τη συνολικότερη λογική των πολιτικών που προωθούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε πως η λογική της δημιουργίας "ανεξαρτήτων αρχών", όπως στην περίπτωση της Συνθήκης Σένγκεν είναι επικίνδυνη, αφού οι "αρχές" αυτές είναι έξω από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, αναφερόμενος στην ερμηνεία που γίνεται από την πλευρά και της κυβέρνησης στις συνταγματικές επιταγές για "σκληρό πυρήνα" των διατάξεων του Συντάγματος, ο Αχιλ. Κανταρτζής τόνισε ότι αυτό "ανοίγει το δρόμο για αφυδάτωση" του νοήματός τους.

Ο Μεγάλος Οκτώβρης στον "902 TV"

Συνεχίζεταιτο αφιέρωμα της τηλεόρασης του "902", για τα 80 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μέχρι τις 9 του Νοέμβρη.

Η επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος, η απήχησή της στην αφύπνιση των λαών, ο ρόλος της στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, στην προώθηση της ισοτιμίας και χειραφέτησης των γυναικών είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν.

Συνθήματα αντίθετα με την αποστολή του Στρατού

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης προς τιμή της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη, ακούστηκαν από στρατιωτικά τμήματα απαράδεκτα συνθήματα, θίγουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μπ. Αγγουράκης.

"Τόσο πριν, τονίζεται στην Ερώτηση, όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μπροστά στους επίσημους ακούστηκαν συνθήματα, όπως "θα σπάσουμε τα σύνορα, θα μπούμε στην Τουρκία".

Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες ότι το φρόνημα του στρατού διαμορφώνεται με απαράδεκτο εθνικιστικό, επεκτατικό περιεχόμενο, ενώ αποτελεί προσβολή για τον αγνό πατριωτισμό και τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια συνθήματα ακούγονται κατά καιρούς και σε διάφορα στρατόπεδα.

Η ανάπτυξη τέτοιου κλίματος στο στρατό που εκφράζει επεκτατικές διαθέσεις, είναι αντίθετο με την αποστολή του".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό: "Αν η χρησιμοποίηση τέτοιων συνθημάτων από τα στρατιωτικά τμήματα βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου. Αν συμφωνεί η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να εκφράζουν τα στρατιωτικά τμήματα θέσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εάν θα υπάρξει κατηγορηματική καταδίκη του γεγονότος και θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος των υπευθύνων, που προφανώς βρίσκονται ανάμεσα στους επικεφαλής των συγκεκριμένων στρατιωτικών τμημάτων, ώστε να μπει φραγμός σε παρόμοια φαινόμενα και να διασφαλιστεί το φρόνημα του στρατού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ