Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί ενοχλήθηκαν

Ενόχλησε πολλούς - και δεν το 'κρυψαν - η ξεκάθαρη στάση που κράτησε το ΚΚΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Παρόλο που ήταν απόλυτα συνεπής με τις θέσεις του Κόμματος και γι' αυτό αναμενόμενη. Παρόλο που ήταν πλήρως τεκμηριωμένη και διαυγής. Ιδιαίτερα όμως ενόχλησε η στάση του ΚΚΕ γιατί "χαλάει τη σούπα". Γιατί αντιστέκεται σε γενικεύσεις του τύπου "όλοι το ίδιο είναι". Προφανώς, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί - ή δε θέλουν - ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει και να νομιμοποιήσει επιλογές που βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Και αυτή τη στάση αρχών την τηρεί και θα την τηρήσει όσους τόνους λάσπης και αν ρίξουν και όσο αν συκοφαντείται.

Το ΚΚΕ ήταν αποφασισμένο να κρατήσει αυτή τη στάση και να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Το γιατί το εξήγησαν με ακλόνητα επιχειρήματα οι βουλευτές του Κόμματος. Η πλειοψηφία της Βουλής είχε δεσμευτεί με τον περσινό προϋπολογισμό ότι οι αυξήσεις που θα δίνονταν στους βουλευτές δε θα ξεπερνούσαν τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ακόμα ότι δε θα καταβάλλονταν τα αναδρομικά. Τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αποτέλεσμα, η αύξηση στις αποδοχές του κάθε βουλευτή να είναι της τάξης του 83% (! ) και ενώ στο τέλος του 1996 ο βασικός μισθός ήταν 779.000 δρχ., σήμερα είναι 1.428.000 δρχ. Ακόμα. Ενώ στον περσινό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των βουλευτών προβλέπονταν 3,8 δισ. δρχ., τελικά δόθηκαν 6,9 δισ. δρχ. Ακόμα. Οι καθαρές αποδοχές του κάθε βουλευτή τον Οκτώβρη, με τα αναδρομικά, ανήλθαν στα 5.500.000 δρχ. ενώ στο εξής θα είναι 1,7 εκατ. δρχ.

Δεν είναι όμως οι αριθμοί που εξοργίζουν. Είναι η αντίληψη που κρύβεται πίσω τους. Αντίληψη που αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τη λιτότητα και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. Αντίληψη που θέλει τους βουλευτές όχι μόνο να είναι σε απόσταση από αυτούς που αντιπροσωπεύουν, αλλά με την ανάταση των χεριών τους να εγκρίνουν τα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ακριβώς αυτή είναι η αντίληψη που υπονομεύει το όποιο κύρος έχει απομείνει στο αστικό Κοινοβούλιο. Και όχι βέβαια η κριτική του ΚΚΕ, η οποία κατά τον πρόεδρο της Βουλής, "θα αξιοποιηθεί απ' όσους θέλουν να φθείρουν το Κοινοβούλιο". Σκανδαλώδεις πράξεις όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού, με την οποία εκτός των άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ "ευλογούν τα γένια" τους, είναι αυτές που πλήττουν ανεπανόρθωτα το... κύρος της Βουλής.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι τάχα η στάση αυτή του ΚΚΕ αποτελεί "εκδήλωση ακραίου λαϊκισμού" είναι αναμφίβολα γελοίες. Οπως είναι ανάξιος οποιασδήποτε απάντησης ο αντικομμουνισμός στον οποίο επιδόθηκε με χαρακτηριστική ευκολία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Το ΚΚΕ επίσης αρνείται το δίλημμα που έθεσαν ορισμένοι συνεταίροι, ότι δηλαδή "ο βουλευτής ή θα αμείβεται πλουσιοπάροχα ή θα είναι υπηρέτης των πλουσίων". Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΚΚΕ θα αντιμάχεται σθεναρά, όπως οκτώ δεκαετίες το κάνει, επιλογές και μέτρα που συνιστούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αδυνατίζει το αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ταλανίζουν λειψυδρία και οικονομικό αδιέξοδο του δήμου (2003-07-16 00:00:00.0)
Δε βλέπει προβλήματα η κυβέρνηση (2001-04-25 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση (2001-02-10 00:00:00.0)
Οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ (2000-12-10 00:00:00.0)
Φέτος στα 32 δισ. (1998-11-05 00:00:00.0)
Βασανιστικά προβλήματα σε χωριά (1998-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ