Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Αυταρχικά και συνοπτικά
  • Με πρωτοφανείς διαδικασίες, η κυβέρνηση επέβαλε συζήτηση μόλις πέντε ημερών, για το νομοσχέδιο
  • Aλ. Παπαρήγα: Κατάχρηση της αντίληψης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Πιστή στη μέχρι τώρα αυταρχική στάση που κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίηση του "Καποδίστρια" μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή, η κυβέρνηση με πρωτοφανείς διαδικασίες επέβαλε χτες στο Κοινοβούλιο απόφαση για συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πρότεινε να γίνει η συζήτηση μόνο σε τέσσερις συνεδριάσεις και τελικά μετά από δυόμισι ωρών συζήτηση και με διάφορα τερτίπια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και παρά την έντονη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να διατεθούν πέντε συνεδριάσεις.

"Δε μας εκπλήσσει η τακτική αυτή" είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας καταγγέλλοντας την κυβερνητική πρακτική η οποία προκαλεί όπως τόνισε "οργή και αγανάκτηση". Ο υπουργός, συνέχισε, εδώ και μήνες εμφανίζει το μόρφωμά του ως τετελεσμένο γεγονός, αφού εξεβίασε όλο αυτό το διάστημα πολλούς κοινοτάρχες.

Αντικρούοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι επειδή το νομοσχέδιο είναι "ιδιαίτερης σημασίας", γι' αυτό πρέπει να συντομευτεί η συζήτηση, ο Στρ. Κόρακας εύστοχα παρατήρησε ότι δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός γιατί έτσι και αλλιώς ο "Καποδίστριας" θα εφαρμοστεί σε έναν χρόνο ενώ σέρνεται εδώ και αρκετό καιρό. Αντίθετα υπογράμμισε, τα σημαντικά νομοσχέδια πρέπει να συζητιούνται με άνεση χρόνου και όχι με συνοπτικές διαδικασίες. Κατήγγειλε δε ότι με την προτεινόμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές και τα μικρά κόμματα καθώς δε δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ολοκληρωμένα την άποψή τους. Πρότεινε δε να γίνει ελεύθερη συζήτηση χωρίς περιορισμό συνεδριάσεων. Ολα ξεκίνησαν όταν ο γνωστός για τον αυταρχισμό του υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 110 του κανονισμού της Βουλής ζήτησε το νομοσχέδιο λόγω της "ιδιαίτερης θεσμικής του σημασίας" να συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Εκτός από την αντίδραση του ΚΚΕ εκδηλώθηκε και αντίδραση από τα άλλα κόμματα, με τη ΝΔ να προτείνει 10 συνεδριάσεις και τον ΣΥΝ με το ΔΗΚΚΙ να συμφωνούν με την πρόταση του ΚΚΕ για ελεύθερη συζήτηση χωρίς περιορισμούς. Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει σε "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" ενώ ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Πρωτοφανείς ήταν οι ισχυρισμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι για τον "Καποδίστρια" έγινε η μεγαλύτερη συζήτηση από οποιοδήποτε νομοσχέδιο και τόνισε ότι η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει.

Τη συγκεκριμένη αποστροφή δεν άφησε ασχολίαστη η Αλ. Παπαρήγα η οποία παρεμβαίνοντας είπε: "Οσον αφορά το επιχείρημα περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας, από τη στιγμή που το 42% έχει τη δυνατότητα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή να κανονίζει όχι μόνο το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αλλά και τον τρόπο διαδικασίας, έχει το δικαίωμα και η αντιπολίτευση - μιλάω εκ μέρους του ΚΚΕ για τον όρο της μειοψηφίας - να ζητήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να ακουστεί η φωνή της και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συν η τηλεόραση για μία ουσιαστική συζήτηση. Ο καθένας έχει τον σκοπό του για αυτή τη συζήτηση και είναι θεμιτό. Διαφορετικά με αυτή την απόλυτη άποψη της πλειοψηφίας και μειοψηφίας μπορούμε να συζητάμε από πέντε λεπτά ένα νομοσχέδιο ή και επ' αόριστο και να μην τελειώνουμε. Υπάρχει μία λογική και μία βάση. Νομίζω ότι μέχρι τώρα μία κατάχρηση γίνεται, η κατάχρηση της αντίληψης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής μέσα στη Βουλή".

Τελικά και χωρίς να γίνει καταμέτρηση το προεδρείο της Βουλής εκτίμησε ότι η πλειοψηφία συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση για τέσσερις συνεδριάσεις για να ανακαλύψει αργότερα ότι το σχετικό άρθρο του κανονισμού επιτρέπει μόνο τρεις ή πέντε συνεδριάσεις. Τότε ανακαλύφθηκαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι πριν πέντε λεπτά είχαν ψηφίσει τις τέσσερις συνεδριάσεις) που ζήτησαν να γίνει η συζήτηση σε... πέντε συνεδριάσεις! Ο τραγέλαφος αυτός πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες, η ΝΔ εγκλωβίστηκε στη λογική του τρεις ή πέντε συνεδριάσεις, το ΚΚΕ αρνούμενο να μπει στο ψευτοδίλλημα, επανέφερε την πρότασή του για ελεύθερη συζήτηση και τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η συζήτηση σε πέντε συνεδριάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ