Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Στο κενό οι γερμανικοί ισχυρισμοί

Ο νομάρχης Βοιωτίας Γ. Σταμούλης, με δήλωσή του αντικρούει τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου της Γερμανικής Καγκελαρίας σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο καταδίκασε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε πληρωμή των οφειλομένων επανορθώσεων για τη σφαγή του Διστόμου.

Συγκεκριμένα, ο νομάρχης αναφέρει ότι η επίκληση από τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας τής από 18/3/1960 Γερμανοελληνικής σύμβασης, για τη θεμελίωση του ισχυρισμού του ότι η Γερμανία κατέβαλε ποσόν 115.000.000 μάρκων και με αυτό εξόφλησε την υποχρέωσή της, οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο συμπέρασμα και δικαιώνει το ελληνικό δικαστήριο. Η Σύμβαση, στο άρθρο 3 ορίζει ότι με την καταβολή του εν λόγω ποσού ρυθμίστηκαν μόνον τα θέματα που αποτελέσανε αντικείμενο αυτής: "... μη θιγμένων ετέρων νομίμων απαιτήσεων Ελλήνων υπηκόων".

Ο νομάρχης Βοιωτίας επισημαίνει το γεγονός ότι για τη διευκρίνιση αυτής της διάταξης, στη σύμβαση έχουν προσαρτηθεί επιστολές του τότε Ελληνα πρέσβη στη Βόννη και του τότε Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, τις οποίες και επισυνάπτει σημειώνοντας ότι εάν ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας παρέλειφε να ανατρέξει στα αρχεία του Γερμανικού ΥΠΕΞ ή αν δε βρήκε το κείμενο της σύμβασης και τις προσαρτημένες σε αυτή επιστολές, "θα φροντίσουμε να του αποσταλούν το ταχύτερο τα σχετικά έγγραφα στη γερμανική, ώστε να αποφύγει στο μέλλον παρόμοια λάθη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ