Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων

Τη θέση του ΚΚΕ, για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και των κατοίκων των περιοχών - ιδίως της επαρχίας - έφερε χτες στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,στο Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης.

Ξεκινώντας αρχικά με το πρίσμα υπό το οποίο βλέπει η κυβέρνηση το θέμα, ο Νίκος Γκατζής σχολίασε: "Την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βλέπετε και τη θέλετε μόνο ως διοικητική οργάνωση. Σκόπιμα εκτοπίζετε πολλά χαρακτηριστικά της, τα πιο σημαντικά. Τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία αγγίζουν συγκεκριμένα το κοινωνικό θεμέλιο της λαϊκής κυριαρχίας, το βάθρο όπως παλιά λέγατε της δημοκρατίας, της οποίας είναι το πρωτογενές κύτταρο και μάλιστα στον τόπο μας ιστορικά αυτοφυές, με τεράστια προσφορά και με αγώνες ετών των αιρετών της για τον παραπέρα εκδημοκρατισμό της και την ανάπτυξη της χώρας".

Αναφερόμενος στις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράζονται στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Νίκος Γκατζής ήταν ξεκάθαρος: "Διατηρείτε το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και η εκπροσώπηση στους νέους σας μηχανισμούς θα 'ναι και κολοβή και δε θα αντιπροσωπεύει τη θέληση των κατοίκων. Η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδειξε πως η ανόρθωση, η ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει με μέτρα που λαμβάνονται αποσπασματικά, είναι αντιλαϊκά και επιβάλλονται αναγκαστικά".

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που σήμερα προβάλλει ο αγώνας των αιρετών εκπροσώπων και των κατοίκων των περιοχών της χώρας, σημειώνοντας ότι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που προάγει σήμερα η κυβερνητική πολιτική θα έπρεπε να είναι οι άξονες ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταθέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο ανάπτυξης και δόμησης των τοπικών κοινωνιών, ο Νίκος Γκατζής εστίασε στα εξής σημεία:

"Για μας" είπε "η ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί και συνδέεται:

  • Με τον εκδημοκρατισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, την εκλογή όλων των οργάνων της, την ανάδειξή της σε βασικό συμμέτοχο στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο.
  • Οι συνενώσεις όπου απαιτούνται δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και αναγκαστικές, αλλά να προκύπτουν σαν αποτελέσματα από την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα καλύπτει την παραπάνω.
  • Να στηρίζεται στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ΟΤΑ, των εργαζομένων στην περιοχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, ακόμα και με τοπικά δημοψηφίσματα και όχι μόνο με συμφωνία των οργάνων της.
  • Να βασίζεται στην υποχρεωτική εφαρμογή κριτηρίων και κινήτρων αναπτυξιακών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής της χώρας. Δυνατοτήτων κοινωνικών για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, δυνατοτήτων οικονομικών για τη σχεδιασμένη χρονικά και ποσοτικά υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στην περιοχή. Την υλοποίηση των παραπάνω ζητούν σήμερα οι χιλιάδες αιρετοί και ο λαός της υπαίθρου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ