Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στόχος η πλήρης ιδιωτικοποίηση της παιδείας

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχιλ. Κανταρτζή, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με κυρίαρχο το θέμα των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την παιδεία συνεδρίασε χτες η επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συζητώντας τις προτάσεις αναθεώρησης για τα άρθρα 4-25. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παρενέβη ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής,καταγγέλλοντας τους κοινούς πολιτικούς στόχους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Για την παιδεία

Για το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την εκπαίδευση, ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία στοχεύουν στην εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ζητείται μεταρρύθμιση του άρθρου ώστε "να ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση", ενώ το ΠΑΣΟΚ "ψάχνει άλλους δρόμους" μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος.

Του λόγου το αληθές άλλωστε ήρθε να επιβεβαιώσει και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα, ο οποίος έκανε λόγο για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην παιδεία προσθέτοντας πως "δεν έχει εξαντληθεί η συνταγματική ερμηνεία".

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι η "πλήρης διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης" προσθέτοντας πως τα όσα λέγονται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ανεφάρμοστα στην πράξη, αφού κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του στην παιδεία, χωρίς να προσδοκά κέρδος.

Για το ίδιο θέμα εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ζητήθηκε η αλλαγή της συνταγματικής επιταγής και η θέσπιση φορέα "δημοσίου ελέγχου" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τα ΜΜΕ

Ιδιαίτερα επέμεινε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, στα άρθρα που αφορούν τη δράση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι κρατική περιουσία, καθώς και να διασφαλίζεται η ελληνικότητα στις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ. Επίσης σημείωσε την ανάγκη της άρσης της δυνατότητας των ιδιοκτητών ΜΜΕ να συμμετέχουν σε δημόσια έργα, την εξασφάλιση της ισότιμης προβολής όλων των απόψεων και των θέσεων των κοινωνικών φορέων, καθώς και τη μη προβολή ρατσιστικών, φασιστικών απόψεων. Οσο για το άρθρο που αφορά το προσωπικό απόρρητο, ο Αχιλ. Κανταρτζής είπε ότι προϋπόθεση είναι η απαγόρευση της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων όπως απορρέει από τη Συνθήκη Σένγκεν. Τέλος, σχολιάζοντας δύο θέματα που αφορούν τη συνολικότερη λογική των πολιτικών που προωθούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε πως η λογική της δημιουργίας "ανεξαρτήτων αρχών", όπως στην περίπτωση της Συνθήκης Σένγκεν είναι επικίνδυνη, αφού οι "αρχές" αυτές είναι έξω από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, αναφερόμενος στην ερμηνεία που γίνεται από την πλευρά και της κυβέρνησης στις συνταγματικές επιταγές για "σκληρό πυρήνα" των διατάξεων του Συντάγματος, ο Αχιλ. Κανταρτζής τόνισε ότι αυτό "ανοίγει το δρόμο για αφυδάτωση" του νοήματός τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση(2008-05-07 00:00:00.0)
Προσκλητήριο αντίστασης ενάντια στη θεσμοθέτηση της εθνικής υποτέλειας(2001-02-14 00:00:00.0)
Μεγαλοστομίες για την Υγεία(1998-02-24 00:00:00.0)
Ολοκληρώνει τις εργασίες της η επιτροπή(1998-02-11 00:00:00.0)
Παράταση των εργασιών μέχρι το Φλεβάρη(1997-12-10 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η εκλογή Προέδρου(1997-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ