Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο επίκεντρο η εκλογή Προέδρου
  • Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ
  • ΝΔ: Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων
  • ΚΚΕ: Να μην αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκ μέρους της κυβέρνησης υπήρξαν 4 διαφορετικές προτάσεις, η ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, ενώ το ΚΚΕ πρότεινε να μην αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για ουσιαστική ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας.

Πλήθος προτάσεων

Με "κοινό τόπο" την αρχή της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής, εξέφρασαν τις απόψεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας όμως διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο εκλογής. Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Νίκου Σηφουνάκη προτάθηκε η διενέργεια συνεχών ψηφοφοριών μέχρι την εκλογή Προέδρου, χωρίς να διαλύεται η Βουλή, με αναγκαία την πλειοψηφία των 3/5. Ο Λεωνίδας Τζανής από την άλλη πρότεινε τη λύση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση έκανε ο Αναστάσιος Πεπονής ζητώντας να προκηρύσσεται άμεση εκλογή από το λαό σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή από το Κοινοβούλιο 20 ημέρες μετά την τελευταία ψηφοφορία με τη συμμετοχή των δύο πρώτων από όσους θα έχουν προταθεί, με περιορισμούς όσον αφορά την προβολή των υποψηφιοτήτων που επίσης θα καθοριστούν με ειδική ρύθμιση. Τέλος, από την πλευρά τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου,όσο και του γενικού εισηγητή Ευάγγελου Βενιζέλου,εκφράστηκαν σκέψεις για τη θέσπιση ειδικού εκλεκτορικού σώματος από μαζικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα).

Ενίσχυση αρμοδιοτήτων

Στηριζόμενοι στην εκτίμηση ότι η παραπάνω πανσπερμία προτάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι άλλοθι, προκειμένου να διαμορφώσει τους αναγκαίους όρους εκλογής "κομματικού" Προέδρου της Δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον τρόπο εκλογής. Παράλληλα, τόσο από τον Προκόπη Παυλόπουλο,όσο και από την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη σημειώθηκε ότι για τη ΝΔ δε θεωρούνται "τελεσίδικες" οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986. Αμφότεροι επισήμαναν ότι πρέπει αυτές να ενισχυθούν στη νέα αναθεώρηση. Το λόγο πήραν επίσης ο Γ. Σουφλιάς και ο Μιλτιάδης Εβερτ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κοντόφθαλμα και με προχειρότητα εξετάζει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Εκλογικές" οι προθέσεις της κυβέρνησης

Παίρνοντας το λόγο, στο τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε αρχικά ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι άσχετες από τα "εκλογικά" σενάρια που ακούγονται.

Ειδικά για το ρόλο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε πως "έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες" και σήμερα (εντολή διάλυσης Βουλής, αρχηγός Ενοπλων Δυνάμεων, κήρυξη κατάστασης πολιορκίας, ανακοπή νόμου) καταλήγοντας ότι "καλό θα είναι να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής". Για την εκλογή, ο Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 32 του Συντάγματος, το οποίο την καθορίζει. Σχολιάζοντας επίσης τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών τόνισε ότι η άμεση εκλογή συνιστά αλλαγή του πολιτειακού συστήματος της χώρας. Οσον αφορά την εκλογή του εκλεκτορικού σώματος, υποστήριξε ότι η σύνθεση της Βουλής διαμορφώνεται με καλπονοθευτικά συστήματα "που κάνουν τη μειοψηφία πλειοψηφία" σημειώνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε δεν εκφράζεται αντιπροσωπευτικά η θέληση του λαού. Τέλος, ο Αχιλλέας Κανταρτζής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού στίχου από τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι αντιβαίνει στην αρχή της ανεξιθρησκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ