Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΜΕ
Ούτε ο νόμος δεν εφαρμόζεται!

Χωρίς τα... φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες μετοχών - κατέθεσε μετοχολόγιο στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής το υπουργείο Τύπου!

Ακόμα και το ελλιπές ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών, που είναι ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, δεν τηρείται από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Τύπου. Αυτό προέκυψε χτες με σαφήνεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Β. Κασιμάτη,και τον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα,για τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΡΣ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Καψής, αλλά και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης σημείωσαν προς τον υπουργό ότι τα μετοχολόγια των ιδιοκτητών ΜΜΕ, που από προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής είχαν ζητηθεί από το υπουργείο Τύπου, δεν ανέφεραν τα φυσικά πρόσωπα - κατόχους των μετοχών, αντίθετα περιλάμβαναν μόνο ονόματα εταιριών! Το θέμα έθεσε αρχικά ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης και το επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Καψής,μιλώντας για "πέντε μόλις σελίδες" με ονόματα εταιριών και όχι προσώπων που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή.

Ο υπουργός Τύπου απέφυγε ουσιαστικά χτες να απαντήσει στο γιατί συνέβη αυτό, σημειώνοντας ότι "αναγνωρίζω ότι δεν τηρείται" η μετοχοποίηση, δεσμεύτηκε δε ότι με έγγραφό του προς την επιτροπή θα αποσαφηνίσει το θέμα. Πάντως, όπως ανέφεραν βουλευτές - μέλη της επιτροπής, ο υπουργός Τύπου έπεσε σε αντιφάσεις, αφού λίγο πιο πριν είχε υποστηρίξει ότι το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα για την ονομαστικοποίηση προβλέπει την "ανάλυση" των μετοχολογίων των ΜΜΕ "μέχρι φυσικού προσώπου", δυνατότητα που αξιοποιείται από το υπουργείο Τύπου! Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το υπουργείο του αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αιτήσεις βουλευτών στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την παροχή παρόμοιων στοιχείων, αφού δεν μπορεί να διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό για να... βγουν τα απαραίτητα φωτοαντίγραφα! Τέλος, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μετοχοποίηση "σταματά" μόνο στην περίπτωση ξένων εταιριών που συμμετέχουν με ποσοστό έως 15% στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Οσον αφορά τον πρόεδρο του ΕΡΣ, ενημέρωσε την επιτροπή σχετικά με την πορεία διαμόρφωσης μηχανισμών υποδομής στο ΕΡΣ, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για τις αιτήσεις χορήγησης αδειών τηλεοπτικών σταθμών, ανέφερε τόσο αυτός όσο και ο Δ. Ρέππας ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσει πιθανόν το Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ