Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαμπρύνουν τη δημοσιογραφία

Επίτιμα μέλη της ΕΣΗΕΑ ανακηρύχτηκαν χτες οι Σπύρος Μελετζής, Αννα Συνοδικού, Διδώ Σωτηρίου, Μίκης Θεοδωράκης και Αγγελος Βλάχος

"Στο επίπεδο των συλλογικών πράξεων, οι δημοσιογραφικές ενώσεις αποκτούσαν ευρύτερη κοινωνική νομιμοποίηση, όταν οι δραστηριότητές τους αναδείκνυαν την πολιτιστική τους ταυτότητα, υπερέβαιναν τα στενά επαγγελματικά και επώδυνα προβλήματα και συνδέονταν με τα καθολικά αιτήματα των καιρών", επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Αριστείδης Μανωλάκος, ανοίγοντας τη χτεσινή εκδήλωση ανακήρυξης πέντε κορυφαίων ανθρώπων του πνεύματος σε επίτιμα μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Ο Σπύρος Μελετζής,ο φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, η τραγωδός Αννα Συνοδινού,η συγγραφέας και δημοσιογράφος Διδώ Σωτηρίου που ήρθε από τα "Ματωμένα Χώματα", ο τραγουδοποιός των αγώνων Μίκης Θεοδωράκης και ο πολιτικός, επιστήμονας και συγγραφέας Αγγελος Βλάχος,ήταν οι τιμώμενοι.

Από την ίδρυσή της (1914), την ΕΣΗΕΑ λάμπρυναν εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών. Και όπως είπε ο Α. Μανωλάκος, "η εκδήλωση υποδηλώνει την επιθυμία της ΕΣΗΕΑ να συνδεθεί με την παράδοσή της και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πολιτιστικής υποβάθμισης".Η εκδήλωση θύμισε και μεγάλα αιτήματα της ζωής: Ελευθερία, Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαφύλαξη των Ανθρώπινων Αξιών. Εγινε αφορμή κριτικής στη σύγχρονη δημοσιογραφία, στη δημαγωγία, στη διαπόμπευση, στην κακοποίηση της γλώσσας.

"Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, που η ποιότητα σπανίζει, που οι αξίες κλονίζονται, που ο λαϊκισμός βασιλεύει και τα όνειρα προδόθηκαν, τώρα έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους πνευματικούς ανθρώπους. Θέλουμε ν' ανασάνουμε δίπλα τους ό,τι είναι γνήσιο, καθαρό, τη δύναμη του έργου τους, που παρηγορεί και στάζει λάδι στις πληγές όλων", είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Λεονταρίτης.

Και μ' αυτά τα λόγια απονεμήθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις. Εναν - έναν, ανήγγειλε ο Αλέξης Κωστάλας. Ο Σπύρος Μελετζής παρέλαβε συγκινημένος το δίπλωμα από τον ταμία της ΕΣΗΕΑ, Νίκο Καραντηνό.Ο φωτογράφος - αγωνιστής, που απαθανάτισε σε εικόνες την Εθνική Αντίσταση, εξέφρασε τη συγκίνησή του με μία ιστορία του Περικλή και της αρχαίας Αθήνας. Μια ιστορία για τους δούλους και τους ελεύθερους, για την υπομονή και επιμονή της δημιουργίας.

Η Αννα Συνοδινού αποχώρησε από τον πολιτική μα ποτέ από τα κοινά: "Τώρα, με την τιμητική σας διάκριση, με ξαναβάζετε στο Χορό ενός καθημερινού νεο-ελληνικού δράματος της μοίρας της πατρίδας μας. Ηθελα να ησυχάσω, μακριά από την άμεση αγωνία της δημόσιας ευθύνης που δίνει κάθε λειτούργημα αφιερωμένο στα κοινά. Και η δημοσιογραφία είναι εξόχως πολιτική πράξη... Και ο νους μου "πετάει" στους δημοσιογράφους - θεατρικούς συγγραφείς, μέλη της ΕΣΗΕΑ".

Η Διδώ Σωτηρίου μπήκε μικρή στον κόσμο των εφημερίδων, δίπλα σε μεγάλες μορφές του επαγγέλματος, όπως οι Νίκος Καρβούνης, Κώστας Βιδάλης κ.ά., φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ για την τιμή.

Απών ο Μίκης Θεοδωράκης,αλλά έστειλε μήνυμα: "Δυστυχώς, η κατάσταση της υγείας μου δεν είναι ακόμη σταθερή, με αποτέλεσμα να μη μου επιτρέπεται σήμερα να βρίσκομαι κοντά σας. Θα ήθελα να παρακαλέσω την Αννα Συνοδινού, με την οποία με συνδέει συνεργασία και βαθιά φιλία πολλών χρόνων, να παραλάβει εκ μέρους μου αυτή τη διάκριση".Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Γ. Λεονταρίτης, είχε πει "Μίκη, μια ζωή δε φτάνει για να σ' ευχαριστήσουμε για όσα μας έδωσες".

Ο Αγγελος Βλάχος παρέλαβε την τιμητική διάκριση από τον Πάνο Σόμπολο, λέγοντας "οι νέοι μπορούν και πρέπει να έχουν φιλοδοξίες. Οι παλαιότεροι επιζητούν τιμές. Και οι τιμές αποδίδονται ως δώρο που απαλύνει τη μελαγχολία που φέρνει ο χρόνος".

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν από μέρους του ΚΚΕ ο Θόδωρος Τζιαντζής (μέλος του ΠΓ της ΚΕ) και ο Μάκης Κοψίδης (μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της), άνθρωποι των Γραμμάτων, δημοσιογράφοι, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ