Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανα αντιλαϊκής επίθεσης

Δεν είναι σαφές αν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) στην προχτεσινή συνεδρίασή του πήρε κάποια απόφαση για το ακανθώδες θέμα του Συμβουλίου ΕΥΡΩ - Χ, δηλαδή του άτυπου συμβουλίου των υπουργών των χωρών, που θα μπουν στην πρώτη ομάδα του ΕΥΡΩ, και θα αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική κλπ. Σε αυτό, σύμφωνα με την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν Βρετανία, Σουηδία, Δανία και Ελλάδα, που, για διαφορετικούς λόγους, δε θα είναι στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Το βέβαιο είναι ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Σίγουρο, επίσης, είναι ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις του να θεσμοθετηθεί η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, και το ΕΥΡΩ - Χ (Χ ο αριθμός των χωρών της πρώτης ομάδας της ΟΝΕ), αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Είτε, όμως, συμμετέχουν οι υπόλοιπες 4 χώρες είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για τους εργαζόμενους και τα 20 εκατ. ανέργων της ΕΕ. Η αντιλαϊκή επέλαση θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τα υπερεθνικά όργανα που θα την οργανώνουν και επιβλέπουν. Οσο για τη "μάχη" της κυβέρνησης Σημίτη, να μην αποκλειστεί από το άτυπο συμβούλιο, δίνεται, μόνο και μόνο, γιατί με αυτό τον τρόπο αχρηστεύεται το βασικό προπαγανδιστικό επιχείρημα της "ισότιμης συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ