Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Δεν έχει καμία αρμοδιότητα η πολιτεία
  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναγνώρισε χτες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας στα γήπεδα
  • Ν. Γκατζής: Οι μεγαλοκαρχαρίες μεταφέρουν τις συγκρούσεις τους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κλήθηκε χτες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτισμού Α. Φούρας,προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης για τα πρόσφατα κρούσματα βίας στα γήπεδα.

Ο υφυπουργός φρόντισε από την αρχή της τοποθέτησής του να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι "η πολιτεία δεν έχει καμία αρμοδιότητα" πάνω στο ποδόσφαιρο, επειδή αυτό είναι πλήρως αυτοδιοικούμενο. Αναγνώρισε ότι οι ΠΑΕ είναι "κρατικοδίαιτες και τηλεοπτικοδίαιτες" και γι' αυτό δε νοιάζονται για τους θεατές των αγώνων και τόνισε ότι αρκετοί επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τις ΠΑΕ για να αυξήσουν την πολιτική τους παρέμβαση.

Σχετικά με τα μέτρα που θα πάρει, ανακοίνωσε ότι με επιστολή του στους προέδρους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού τούς δήλωσε ότι εάν ξαναγίνουν επεισόδια, θα φύγουν από το ΟΑΚΑ, ενώ από δω και στο εξής οι αγώνες της Α και Β Εθνικής θα γίνονται μόνο Κυριακή, εκτός εάν συμφωνήσει η ΓΓΑ για άλλη μέρα. Ανακοίνωσε δε ότι σήμερα στέλνονται στον εισαγγελέα κασέτες από εννιά κάμερες του σταδίου όπου αποτυπώνονται τα επεισόδια και είπε ότι οι ζημιές στα κρατικά στάδια θα παρακρατούνται από τα έσοδα της ΕΠΑΕ. Τέλος είπε ότι οι φίλαθλοι θα ελέγχονται και κατά την είσοδό τους στα γήπεδα, αλλά και στις κερκίδες.

Χρησιμοποιείται από μεγαλοκαρχαρίες

Πρέπει να σταθούμε στην ουσία του προβλήματος και να αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια της κατάστασης, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,τονίζοντας: "Το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται από μεγαλοκαρχαρίες ως μέσο για την απόκτηση κύρους και για την προώθηση άλλων δραστηριοτήτων τους και τις οικονομικές και πολιτικές αντιπαλότητές τους τις μεταφέρουν και στον αθλητικό στίβο, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τους φιλάθλους".

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και οι σημερινοί κυβερνώντες περιφρονούν την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος στον προϋπολογισμό δίνονται πενιχρά κονδύλια για τον σχολικό αθλητισμό. "Αν οι νέοι, πριν ανέβουν στην εξέδρα, είχαν ιδρώσει την αθλητική φανέλα ως αθλούμενοι, τα σημερινά γεγονότα δε θα υπήρχαν", τόνισε ο Ν. Γκατζής.

Οσον αφορά δε τις συσκέψεις που πραγματοποιεί ο υφυπουργός με τους προέδρους των ΠΑΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι θυμίζει την παροιμία "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι ίδιοι οι μεγαλοπαράγοντες ελέγχουν και όλα τα όργανα που υποτίθεται ότι αποδίδουν δικαιοσύνη στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ζήτησε να σταματήσουν οι κάθε λογής επιχορηγήσεις και εξέφρασε την αντίθεσή του με την επαγγελματοποίηση των διαιτητών, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η εξάρτησή τους από τις ΠΑΕ.

Αναφερόμενος στις λογικές της καταστολής μέσω και ιδιωτικών αστυνομικών, τόνισε τη γενικότερη αντίθεση με την εντεινόμενη αστυνομοκρατία, δείγματα της οποίας βλέπουμε κάθε τόσο στις λαϊκές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ