Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ
Οργανωμένα και υποκινούμενα τα επεισόδια

Ολοταχώς για την ανάθεση της διεξαγωγής των αθλητικών εκδηλώσεων στις ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, φαίνεται ότι βαδίζει η κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου,ο οποίος δε δίστασε, μάλιστα, να κάνει λόγο για οργανωμένα και υποκινούμενα επεισόδια, χωρίς, ωστόσο, να κατονομάσει τους δράστες.

"Οταν η αστυνομία επεμβαίνει στην κερκίδα, την κατηγορούν ότι κακώς ανέβηκε, ενώ όταν παραμένει σε απόσταση την κατηγορούν πάλι γιατί μένει μακριά", είπε με οργίλο ύφος χτες ο υπουργός, για να ομολογήσει όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Εδωσα εντολή, είπε, να διερευνηθεί πώς μπαίνουν οι κροτίδες στα γήπεδα, παρά το γεγονός ότι γίνονται σωματικές έρευνες στους φιλάθλους. Ζητήσαμε να διερευνηθεί αυτή η πλευρά διότι υπάρχουν και άλλες είσοδοι, που δεν ελέγχονται από την αστυνομία",

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ποια είναι η θέση του υπουργείου ενόψει της διαφαινόμενης απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, να καλέσει τα μέλη της σε αποχή από τα γήπεδα, ο υπουργός είπε: "Δεν μπορώ να πω ότι φεύγει τώρα η αστυνομία από τα γήπεδα, διότι οι κινήσεις της αστυνομίας όταν γίνονται εν θερμώ δεν είναι πάντα οι σωστότερες. Υπάρχει ένα πρόβλημα, πόσο και με ποιες προϋποθέσεις θα μείνει η αστυνομία στα γήπεδα".

Ο Γ. Ρωμαίος επιτέθηκε χτες και κατά του προέδρου της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδη,ο οποίος φέρεται να έχει ασκήσει κριτική στους χαλαρούς αστυνομικούς ελέγχους, πριν την έναρξη του αγώνα. "Δε συμφωνώ, είπε με αυτήν την κριτική και απορώ πώς κατηγορεί τους συναδέλφους του, οι οποίοι μέσα στη βροχή έκαναν καλά τη δουλιά τους. Η ΠΟΑΣΥ, πρόσθεσε έχει κάποια όρια λειτουργίας. Μπορεί να έχει τις προτάσεις της, κάνουμε διάλογο, θέλουμε τις απόψεις των συνδικαλιστών, αλλά οι αποφάσεις για το τι θα πράξει η αστυνομία λαμβάνονται από μας".

Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στην αστυνομία, ο Γ. Ρωμαίος είπε, τέλος, ότι "για να παταχτεί η βία στα γήπεδα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο των φιλάθλων και να ληφθούν αποφάσεις για το ρόλο των ΠΑΕ. Αλίμονο, είπε, αν επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει εξ ολοκλήρου να ανατεθεί η ευθύνη στην αστυνομία. Διεθνώς περιορίζεται ο ρόλος της αστυνομίας μέσα στα γήπεδα". Και έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, μια χώρα με πολύ περισσότερα προβλήματα, που κατάφερε όμως, όπως είπε, να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Οι αξιωματικοί

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Η. Βλαχογιάννης δήλωσε χτες ότι "όταν υπάρχει κοινωνική συναίνεση όπως έγινε στον εορτασμό του Πολυτεχνείου δε γίνονται επεισόδια. Για την καταπολέμηση όμως της βίας στα γήπεδα, δεν υπάρχει βούληση των συναρμοδίων φορέων. Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της αστυνομίας, είπε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να ασχολούνται λιγότεροι αστυνομικοί. Οι ΠΑΕ, πρόσθεσε, πρέπει να ελέγξουν τους οργανωμένους οπαδούς τους. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε θα πρέπει να τις διαλύσουν, διότι εκεί εντοπίζονται οι εστίες της έντασης. Για μας, δεν αποτελεί λύση η ανάθεση της αστυνόμευσης στις ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με συνδικαλιστές της Αστυνομίας (2008-10-09 00:00:00.0)
Οι αστυνομικοί δεν είναι υπάλληλοι των ιδιοκτητών ΠΑΕ (1999-05-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Σεπτέμβρη (1998-09-16 00:00:00.0)
Χρηματοδότηση από τις ΠΑΕ ζητάει η Αστυνομία (1997-12-17 00:00:00.0)
Εδραιώνονται τα ερωτηματικά (1997-12-02 00:00:00.0)
"Παρούσα" η Ομοσπονδία αστυνομικών (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ