Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Νόθο το Α' Τακτικό Συνέδριο

Πλήθος οι καταγγελίες για νόθους συνέδρους

Νόθο χαρακτηρίζουν πολλοί αντιπρόσωποι το Α Τακτικό Συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες στη Θεσσαλονίκη. Οπως κατήγγειλαν από το βήμα της συνέλευσης πολλοί αντιπρόσωποι, η ΓΓ του Απόδημου Ελληνισμού, καταστρατηγώντας το σχετικό ΠΔ, έχει καλέσει 80 επιπλέον αντιπροσώπους, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση στη Βουλή. Από αυτούς τους αντιπροσώπους οι 40 προέρχονται από Κυπριακές Οργανώσεις. Ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, Στ. Λαμπριανίδης, δικαιολογώντας την αλλαγή αυτή, έκανε λόγο για περισσότερο Ελληνες, προκαλώντας την οργή πολλών συνέδρων. Πρόσθεσε ότι "κλήθηκαν γιατί αποτελούν τη στρατηγικότερης σημασίας μεταναστευτική οργάνωση".

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο αυθαίρετος αποκλεισμός μαζικών φορέων των μεταναστών, όπως εκείνων της Αυστραλίας. Ο πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας Η. Ράλλης,καταγγέλλοντας το γεγονός αυτό είπε ότι αποκλείστηκαν ή δεν κλήθηκαν τόσο στο Ιδρυτικό, όσο και στο Α Τακτικό Συνέδριο του ΣΑΕ βασικοί οργανισμοί και φορείς του Απόδημου Ελληνισμού της Αυστραλίας που πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα.

Επίσης επισημαίνεται ότι έχουν κληθεί αντιπρόσωποι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με βασικό κριτήριο τις θέσεις που κατέχουν αυτοί οι σύνεδροι στις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, στη Γεωργία κ. α.

Οι εργασίες άρχισαν χτες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός" της ΔΕΘ. Τα τέσσερα περιφερειακά ΣΑΕ, της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και της Ασίας - Αφρικής συζήτησαν ξεχωριστά τον απολογισμό δράσης. Τα προεδρεία του ΣΑΕ ελάχιστα είχαν να καταθέσουν για τη δράση τους σχετικά με την επίλυση προβλημάτων των μεταναστών, γεγονός που σχολίασαν στις σύντομες παρεμβάσεις τους πολλοί αντιπρόσωποι, κυρίως του ΣΑΕ Ευρώπης, που αποτελεί και το πλέον πολιτικοποιημένο περιφερειακό συμβούλιο. Σημείωσαν οι σύνεδροι αυτοί ότι στα δύο χρόνια που πέρασαν το ΣΑΕ έμεινε μακριά από τα προβλήματα, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των μεταναστών και των οργανώσεών τους.

"Δύο χρόνια καταγράφαμε προβλήματα χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση. Στόχος ενός τέτοιου οργάνου θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος, ώστε να παρέμβει αυτό για την επίλυση των προβλημάτων", τόνισε η γραμματέας της Ομοσπονδίας των κοινοτήτων Γερμανίας Αθ. Σίσκου.Η ίδια αναφέρθηκε για παράδειγμα σε δύο ουσιαστικά προβλήματα, όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία όμως δεν απασχόλησαν το ΣΑΕ Ευρώπης. Το 21% των Ελλήνων της Γερμανίας, είπε, είναι άνεργοι, ενώ το 50% των παιδιών των μεταναστών δεν έχουν θέση μαθητείας για να μάθουν κάποιο επάγγελμα. Επίσης ζητήθηκε να γραφεί στον απολογισμό ότι μετά την ανατροπή στις Ανατολικές χώρες επιδεινώθηκε η θέση των εργαζομένων στη Δύση και να συμπληρωθεί ότι οι επιλογές του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς να υπάρχει τρόπος παρέμβασης.

"Οι κοινότητες της Αυστραλίας, που το ειδικό τους βάρος στους απόδημους είναι μεγάλο, γιατί έχουν μία τεράστια προσφορά δεκαετιών, θέλουν να συμμετάσχουν και αποκλείονται", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.Και αντί των ελληνικών κοινοτήτων διαπιστώνουμε τη συμμετοχή δύο εθνικοτοπικών π. χ. από τη Μεσσηνία. "Δεν είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή φορέων των αποδήμων, όπως οι εθνικοτοπικές που παρουσιάζουν δράση. Είμαστε αντίθετοι στον αποκλεισμό των κοινοτήτων που κατά γενική ομολογία έχουν τεράστια προσφορά και ο αποκλεισμός τους είναι αντιδημοκρατικός", κατέληξε ο Στ. Παναγιώτου.

"Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός ιδιαίτερα ιστορικών κοινοτήτων, όπως αυτής του Σίδνεϋ και της Αδελαϊδας, καθιστά τη δική μας παρουσία δύσκολη, αν όχι προβληματική", τονίζουν σε κείμενό τους 6 αντιπρόσωποι από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Επίσης τη διαμαρτυρία τους προς τον ΓΓ του Απόδημου Ελληνισμού Στ. Λαμπριανίδη εκφράζουν δύο μέλη του της Ομοσπονδίας Ιονίου Πελάγους, οι οποίοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και πληροφορήθηκαν ότι η Ομοσπονδία τους έχει αποκλειστεί.

Χτες στους διαδρόμους της συνέλευσης πολλοί ήταν οι αντιπρόσωποι που κατήγγειλαν τα μικροπολιτικά παιχνίδια που παίζονται. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν, οι 80 επιπλέον αντιπρόσωποι επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εκλογή προεδρείου του ΣΑΕ που θα υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ