Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ολοκληρώνει τις εργασίες της η επιτροπή
  • Με τα άρθρα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Η εκάστοτε εξουσία χρησιμοποιεί τη Δημόσια Διοίκηση για τα συμφέροντά της
  • Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Με την τελευταία ενότητα άρθρων και συγκεκριμένα με τα άρθρα 101 έως 120 ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής. Τα συγκεκριμένα άρθρα αναφέρονται στη Διοικητική Οργάνωση του Κράτους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζής υπογράμμισε καταρχήν ότι στη δημόσια διοίκηση το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείται από την εκάστοτε εξουσία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της και τόνισε ότι ο κομματισμός και το ρουσφέτι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τρόπο πρόσληψης, αλλά και με την υπηρεσιακή κατάσταση και γενικότερα την εξέλιξη των υπαλλήλων. Αναλύοντας στη συνέχεια τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα υπό συζήτηση άρθρα είπε ότι για τις προσλήψεις στο δημόσιο πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια και για την υπηρεσιακή εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων να αποφασίζουν υπηρεσιακά συμβούλια, στα οποία την πλειοψηφία θα έχουν οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής ζήτησε να μην υπάρχουν έκτακτοι υπάλληλοι για την κάλυψη πάγιων αναγκών υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταβατικής διάταξης για όσους σήμερα βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά ο Β βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα ο Γ βαθμός που θα προέρχεται από άμεση καθολική ψηφοφορία, με απλή αναλογική. Παράλληλα ζήτησε να υπάρχουν ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, που μεταβιβάζονται αρμοδιότητες για τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Για το σκοπό αυτό πρέπει να υπάρχουν πόροι εξασφαλισμένοι από τον κρατικό προϋπολογισμό με συγκεκριμένο ποσοστό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθιερωθούν τοπικά δημοψηφίσματα για τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), ένα όργανο που λειτουργεί ως μηχανισμός ενσωμάτωσης των εργαζομένων, με προκαθορισμένη πλειοψηφία που νομιμοποιεί τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο υπουργός Πολιτισμού και γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε μεταξύ άλλων τη συνταγματική κατοχύρωση του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις και του Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Π. Παυλόπουλος της ΝΔ ζήτησε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Διοίκησης για τις προσλήψεις και την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο Φ. Κουβέλης από το ΣΥΝ πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση της ΟΚΕ και του "Συνήγορου του Πολίτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ