Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Το δρόμο τον ξέρουμε

- Σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιούχων θα συναντηθεί στη Βουλή με διυπουργική επιτροπή, όπου θα εξεταστούν τα προβλήματα των συνταξιούχων. Τι αναμένετε απ' αυτήν τη συνάντηση;

- Νομίζω ότι πρέπει να θεωρηθεί σαν επιτυχία του συνταξιουχικού κινήματος, η συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον κ. πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της, τα αιτήματα των υπερήλικων που σέρνουν μια σειρά αρρώστιες ο καθένας, αλλά και μια ολόκληρη ιστορία. Δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη την ευαισθησία του λαού απέναντί μας. Ιδιαίτερα η συγκέντρωση και η πορεία της περασμένης Πέμπτης με τη νεροποντή, συγκίνησε το πανελλήνιο. Ακόμη, ίσως η κυβέρνηση να σκέπτεται να μειώσει τα μέτωπα πάλης που αντιμετωπίζει η πολιτική της αυτή την περίοδο με τον αγώνα των αγροτών, των συναδέλφων των ΔΕΚΟ, των συνταξιούχων, των μαθητών, των καθηγητών και άλλων. Βέβαια δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων, τι θα βγει απ' τη συνάντηση, ποιες είναι οι διαθέσεις της κυβέρνησης. Αν όμως πάρουμε υπόψη τις επανειλημμένες συναντήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα - τρεις συναντήσεις με τον κ. Σημίτη και δεκάδες με τους αρμόδιους υπουργούς και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, απ' τις οποίες φεύγαμε σχεδόν με άδεια χέρια - αυτό μας κάνει επιφυλακτικούς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάτω απ' τον αγώνα μας η κυβέρνηση δε θα υποχρεωθεί να λύσει κάποια προβλήματα. Η ζωή απέδειξε ότι ο αγώνας είναι πιο ισχυρός από όποια κακή πρόθεση και πολιτική της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

- Ποια είναι για σας τα κύρια ζητήματα, τα οποία και θα θέσετε στη σημερινή συνάντηση;

- Εμείς στη συνάντηση θα βάλουμε τα κύρια προβλήματα που μας ενώνουν σαν συνταξιουχικό κίνημα και ο κάθε χώρος θα βάλει και τα ιδιαίτερα δικά του. Ορισμένα βασικά αιτήματα είναι: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη,επαναφορά του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων πριν την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Αυξήσεις που να προστατεύουν το εισόδημά μας, ίσες με τις αυξήσεις που προβλέπονται κάθε φορά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς από τις συντάξεις μας. Επίσης θα θέσουμε το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων που δεν έκλεισε οριστικά, με την αναστολή της μείωσής τους. Κυρίως θα θέσουμε το ασφαλιστικό που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, καθώς οι προτάσεις Σπράου που παρέπεμψε η κυβέρνηση στον"κοινωνικό διάλογο", ισοπεδώνουν ό,τι απόμεινε από τους τρεις νόμους της ΝΔ. Το πόρισμα αυτής της συνάντησης θα διαβιβαστεί στον κύριο πρωθυπουργό, με τον οποίο θα επακολουθήσει συνάντησή μας, το πολύ σε 15 μέρες.

- Ποια είναι εκείνα τα σημεία, που θα καθορίσουν την παραπέρα στάση σας;

- Τα ζητήματα που ανέφερα προηγούμενα, είναι για μας σημαντικά και καθοριστικά. Σ' αυτά περιμένουμε απαντήσεις συγκεκριμένες. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει κάποια απ' τα κύρια αιτήματά μας, όχι μόνο αιτήματα των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ, αλλά και των άλλων Ταμείων, το δρόμο τον ξέρουμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί και την ευθύνη θα έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ