Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ "ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ"
Να αποδοθούν οι ευθύνες
  • Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής το ΚΚΕ
  • Αντικείμενο δικομματικού καυγά από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Πεδίο δικομματικού καυγά αποτέλεσε χτες στη Βουλή το τραγικό δυστύχημα του αεροσκάφους τύπου "Γιάκοβλεφ", που στοίχισε τη ζωή σε 71 επιβάτες, με αφορμή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, η οποία και απορρίφθηκε. Το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της σύστασης επιτροπής, με στόχο να 'ρθουν στο φως τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις καθυστερήσεις εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων της χώρας.

Χαρακτηρισμοί

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής,επιτέθηκε με χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι η απόρριψη της πρότασης της ΝΔ αποτελεί "στρουθοκαμηλισμό". Παράλληλα σημείωσε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση έδειξαν την "ανεπάρκεια και ανυπαρξία του κράτους", την "έλλειψη αξιοπιστίας του κράτους", την "έλλειψη ευθιξίας" και την ατιμωρησία των υπευθύνων. Αμέσως μετά ανταπάντησε ο υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης,κατηγορώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος, τονίζοντας ότι παρόμοια δυστυχήματα έχουν συμβεί και σε άλλα πολύ πιο σύγχρονα αεροδρόμια πρωτευουσών ευρωπαϊκών κρατών.

Συμφέροντα

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια του δυστυχήματος τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του, βουλευτής Σταύρος Παναγιώτου,διευκρίνισε πως "αν είχαμε τη δυνατότητα από τον κανονισμό της Βουλής (σ. σ. απαιτούνται 60 βουλευτές) θα είχαμε προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που συμφωνούμε με την πρόταση της ΝΔ".

Ο Σταύρος Παναγιώτου κατήγγειλε ότι εξαρχής η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να εξετάσει σε βάθος της υπόθεση, κάτι που φάνηκε τόσο από την ανάθεση της έρευνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε δύο μόνο συνεδριάσεις, καθώς και από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών που επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικά δε για το θέμα της εγκατάστασης των ραντάρ ελέγχου της αεροπλοϊας, τόνισε πως "πίσω από τις καθυστερήσεις πολλών χρόνων, μιας ολόκληρης δεκαετίας σχεδόν, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό των εταιριών που παράγουν και προμηθεύουν τα ραντάρ".

Στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,τόνισε επίσης ότι "αν υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αποδοθούν", προσθέτοντας πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο να εξετάσει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών. Προκάλεσε δε την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι εφόσον θεωρεί πως τα πάντα λειτούργησαν ορθά, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.

Υπέρ την πρότασης τάχθηκε και ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ τάχθηκε υπέρ της πλήρους εκμετάλλευσης τω δυνατοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ζήτησε να της ανατεθούν οι αρμοδιότητες εξεταστικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ