Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Την ταλανίζουν λειψυδρία και οικονομικό αδιέξοδο του δήμου

Αμεσα μέτρα για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής και την οικονομική ενίσχυση του δήμου ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τους συναρμόδιους υπουργούς

Η Σκόπελος μπορεί να είναι ένα πανέμορφο νησί του Βόρειου Αιγαίου, αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Σκοπέλου, αυτό της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ομώνυμος δήμος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει και το άλλο της σοβαρής καθυστέρησης του έργου κατασκευής λιμνοδεξαμενής, που θα τη γλιτώσει από τη χρόνια λειψυδρία, φέρνουν με Ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, απαιτώντας άμεσα την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα:

  • Με την πρώτη Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών, ερωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών αδιεξόδων του Δήμου Σκοπέλου και να τον ενισχύσει άμεσα με τα αντίστοιχα προς τις ανάγκες του ποσά. Οπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «είναι γνωστή σε όλους η οικτρή οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, ιδιαίτερα των Καποδιστριακών, από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε τρομερά οικονομικά αδιέξοδα και χρέη προς τρίτους, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές με την ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης». Η κατάσταση αυτή - τονίζουν - στο Δήμο Σκοπέλου έφτασε στο απροχώρητο. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για το δήμο ανέρχεται στο ποσό των 12,5 εκατ. δρχ. και ενώ οι πληρωμές για μισθούς προσωπικού ανέρχονται στα 14,5 εκατ. δρχ., ο δήμος εισπράττει μόνο 7,8 εκατ. δρχ. και το υπόλοιπο έως τα 12,5 εκατ. (δηλαδή 4,7 εκατ. δρχ.) παρακρατείται έναντι χρέους! Ο Δήμος Σκοπέλου - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - όπως σχεδόν όλοι οι Καποδιστριακοί δήμοι, στερείται άλλων εσόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πάγιες και διαρκείς οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού. Επιπλέον, η νέα Δημοτική Αρχή βρέθηκε από την πρώτη μέρα με χρέη πάνω από 1 δισ. δρχ. προς τρίτους - εκτός των χρεών προς το Δημόσιο - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ούτε στη δαπάνη των στοιχειωδών για τη λειτουργία του προμηθειών.
  • Με τη δεύτερη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, γιατί το έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενής στο νησί, παρότι είναι επιλέξιμο και καθ' όλα ώριμο και αναγκαίο, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτησή του και εγκατάσταση εργολάβου. Οπως αναφέρουν, το έργο στην τοποθεσία Πανόρμου είχε ενταχθεί στο Β΄ ΚΠΣ, όμως λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων παραγόντων δεν έχει κατασκευαστεί, αν και από πλευράς μελετών είναι ώριμο και ο προϋπολογισμός είναι 6 εκατ. ευρώ. Παρόλο, όμως, που το έργο είναι στα επιλέξιμα και πέρασαν 3,5 χρόνια από την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ, έως σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες δημοπράτησής του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ