Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα προδικασίας και ανάκρισης

Απόρρητο έγγραφο του αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής, που κατατέθηκε στο δικαστήριο, βεβαιώνει ότι τέσσερις αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα στο ανακριτικό γραφείο, όταν απολογούνταν ο Αλ. Γιωτόπουλος

Μέγιστο ζήτημα εγκυρότητας όχι μόνο της προδικασίας, αλλά και της τακτικής ανάκρισης, τίθεται πλέον στη δίκη της «17Ν», με την κατάθεση από την υπεράσπιση του Αλ. Γιωτόπουλου, χτες, στο δικαστήριο απορρήτου εγγράφου της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Το έγγραφο το οποίο φέρει ημερομηνία 4/9/2002, είναι υπογεγραμμένο από τον αρχηγό της υπηρεσίας, Στ. Σύρο, και είναι γνωστό στους δημοσιογράφους από την προηγούμενη βδομάδα, πιστοποιεί ότι κατά τη λήψη της απολογίας του Αλ. Γιωτόπουλου, τον περσινό Ιούλιο από την ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη, μέσα στο ανακριτικό γραφείο παραβρίσκονταν, παρανόμως, τέσσερις αστυνομικοί: Ο Αστυνόμος Α' Γεώργιος Τσερλεντάκης, ο Ανθυπαστυνόμος Αναστάσιος Αμοιρίδης, ο Ανθυπαστυνόμος Ανάργυρος Ιωαννίδης και ο Αρχιφύλακας Απόστολος Γάλλος. Δεδομένου ότι η παρουσία αστυνομικών κατά την ανάκριση απαγορεύεται, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη απολογία του κατηγορουμένου, χωρίς την άσκηση ή της υπόνοια άσκησης κανενός είδους βίας πάνω του, τίθεται το ερώτημα τι άλλο σκοπό εξυπηρετούσε η αστυνομική παρουσία στο ανακριτικό γραφείο;

Αστυνομική παρουσία στο ανακριτικό γραφείο κατά την απολογία τους στον ανακριτή έχουν καταγγείλει και άλλοι κατηγορούμενοι, γεγονός που θέτει εξ αντικειμένου θέμα ακυρότητας της προδικασίας και της ανάκρισης κάτι που είναι πολύ πιθανό να τεθεί τις επόμενες μέρες της δίκης από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Πάντως, χτες η έδρα προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός. Λόγους προστασίας της ανακρίτριας επικαλέστηκε ο πρόεδρος ως δικαιολογία και στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο εισαγγελέας ο οποίος- πιθανόν λόγω επιφοίτησης του Αγίου πνεύματος- εμφάνισε μια ανακρίτρια να τρέμει αναλογιζόμενη πόσο τρομερός μπορεί να είναι ο αρχηγός της «17Ν» με τη γνωστή 27χρονη δράση της!!! Οι ίδιοι όμως, αυτοί άνθρωποι- πρόεδρος και εισαγγελέας εδώ και πέντε μήνες που διαρκεί η δίκη- έσχιζαν τα ιμάτιά τους ότι στην Ελλάδα μετά το 1974 δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα να αστυνομοκρατούνται, δηλαδή, οι απολογίες στα ανακριτικά γραφεία!!!

Φ. Ιωαννίδης: Ο Γ. Σερίφης είναι αθώος

Κατά τ' αλλά χτες στη δίκη, την αθωότητα του Γ. Σερίφη υποστήριξε, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισής του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης. Ο μάρτυρας τόνισε πως αν πίστευε στο ελάχιστο τις προανακριτικές ομολογίες του Π. Σερίφη ότι ο Γ. Σερίφης υπήρξε μέλος της «17Ν» δε θα παρουσιαζόταν στο δικαστήριο για να καταθέσει. «Εάν πίστευα -είπε- ότι αυτά που έχει καταθέσει ο Παύλος Σερίφης ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δε θα είχα το θράσος να έρθω εδώ να ψευδομαρτυρήσω. Και να πω ότι δεν πιστεύω ότι ο Γιάννης ο Σερίφης έχει σχέση με τη δραστηριότητα της 17Ν». Σε άλλο σημείο τόνισε πως ο Γ. Σερίφης έχει αρμονία ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις του και συνεπώς είναι αυτό που λέει κι αυτό που κάνει.

Ο Φ. Ιωαννίδης μίλησε και για τη «17Ν», χαρακτήρισε πολιτικά τα κίνητρα της δράση της, πολιτικό το περιεχόμενο της δίκης, ενώ χαρακτήρισε τιμητική για τον Δ. Κουφοντίνα την πράξη της παράδοσής του. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης για το σύννομο της ανάκρισης του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό» παραδέχτηκε ότι η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να πάρει με μη νόμιμο τρόπο ορισμένα πράγματα από τον κατηγορούμενο.

Στη δίκη προσήλθε, αλλά τελικά δεν κατέθεσε, γιατί αρνήθηκε να ορκιστεί με τον τρόπο που ορκίζονται οι ιερωμένοι, ο παπα-Τριαντάφυλλος Ξηρός, πατέρας των αδελφών Ξηρών, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει προς το δικαστήριο πως θα κατέθετε μόνο για τον γιο του Σάββα.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Καλογερόπουλος, μάρτυρας υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου, ενώ για τον ίδιο κατηγορούμενο άρχισε την κατάθεσή του, που θα συνεχιστεί σήμερα, ο καθηγητής, στο πανεπιστημίου του Παρισιού, και φίλος του από την εποχή της δικτατορίας, Δημήτρης Σκαρπαλέζος.

Στη διάρκεια της δίκης κι ενώ ο πρόεδρος ασκούσε τη συνηθισμένη του πίεση προς τους διαδίκους για επίσπευση των διαδικασιών, ήρθε σε φραστική σύγκρουση με τον εισαγγελέα της έδρας Χρ. Λάμπρου, γεγονός που μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενσταση για τις πραγματογνωμοσύνες (2006-07-08 00:00:00.0)
Καταγγελίες συνηγόρων για τις ανακρίσεις (2006-06-03 00:00:00.0)
Βαριές ποινές προανήγγειλε ο εισαγγελέας (2003-09-10 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά με τα πειστήρια (2003-06-07 00:00:00.0)
Αιχμές σε βάρος του Φ. Νασιάκου (2003-05-30 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν τρεις συνήγοροι (2002-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ