ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων

Τη θέση του ΚΚΕ, για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και των κατοίκων των περιοχών - ιδίως της επαρχίας - έφερε χτες στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής,στο Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης.

Ξεκινώντας αρχικά με το πρίσμα υπό το οποίο βλέπει η κυβέρνηση το θέμα, ο Νίκος Γκατζής σχολίασε: "Την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βλέπετε και τη θέλετε μόνο ως διοικητική οργάνωση. Σκόπιμα εκτοπίζετε πολλά χαρακτηριστικά της, τα πιο σημαντικά. Τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία αγγίζουν συγκεκριμένα το κοινωνικό θεμέλιο της λαϊκής κυριαρχίας, το βάθρο όπως παλιά λέγατε της δημοκρατίας, της οποίας είναι το πρωτογενές κύτταρο και μάλιστα στον τόπο μας ιστορικά αυτοφυές, με τεράστια προσφορά και με αγώνες ετών των αιρετών της για τον παραπέρα εκδημοκρατισμό της και την ανάπτυξη της χώρας".

Αναφερόμενος στις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράζονται στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Νίκος Γκατζής ήταν ξεκάθαρος: "Διατηρείτε το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και η εκπροσώπηση στους νέους σας μηχανισμούς θα 'ναι και κολοβή και δε θα αντιπροσωπεύει τη θέληση των κατοίκων. Η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδειξε πως η ανόρθωση, η ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει με μέτρα που λαμβάνονται αποσπασματικά, είναι αντιλαϊκά και επιβάλλονται αναγκαστικά".

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που σήμερα προβάλλει ο αγώνας των αιρετών εκπροσώπων και των κατοίκων των περιοχών της χώρας, σημειώνοντας ότι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που προάγει σήμερα η κυβερνητική πολιτική θα έπρεπε να είναι οι άξονες ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταθέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο ανάπτυξης και δόμησης των τοπικών κοινωνιών, ο Νίκος Γκατζής εστίασε στα εξής σημεία:

"Για μας" είπε "η ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί και συνδέεται:

  • Με τον εκδημοκρατισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, την εκλογή όλων των οργάνων της, την ανάδειξή της σε βασικό συμμέτοχο στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο.
  • Οι συνενώσεις όπου απαιτούνται δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και αναγκαστικές, αλλά να προκύπτουν σαν αποτελέσματα από την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα καλύπτει την παραπάνω.
  • Να στηρίζεται στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ΟΤΑ, των εργαζομένων στην περιοχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, ακόμα και με τοπικά δημοψηφίσματα και όχι μόνο με συμφωνία των οργάνων της.
  • Να βασίζεται στην υποχρεωτική εφαρμογή κριτηρίων και κινήτρων αναπτυξιακών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής της χώρας. Δυνατοτήτων κοινωνικών για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, δυνατοτήτων οικονομικών για τη σχεδιασμένη χρονικά και ποσοτικά υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στην περιοχή. Την υλοποίηση των παραπάνω ζητούν σήμερα οι χιλιάδες αιρετοί και ο λαός της υπαίθρου".
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Αυταρχικά και συνοπτικά
  • Με πρωτοφανείς διαδικασίες, η κυβέρνηση επέβαλε συζήτηση μόλις πέντε ημερών, για το νομοσχέδιο
  • Aλ. Παπαρήγα: Κατάχρηση της αντίληψης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Πιστή στη μέχρι τώρα αυταρχική στάση που κράτησε καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίηση του "Καποδίστρια" μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή, η κυβέρνηση με πρωτοφανείς διαδικασίες επέβαλε χτες στο Κοινοβούλιο απόφαση για συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πρότεινε να γίνει η συζήτηση μόνο σε τέσσερις συνεδριάσεις και τελικά μετά από δυόμισι ωρών συζήτηση και με διάφορα τερτίπια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και παρά την έντονη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να διατεθούν πέντε συνεδριάσεις.

"Δε μας εκπλήσσει η τακτική αυτή" είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας καταγγέλλοντας την κυβερνητική πρακτική η οποία προκαλεί όπως τόνισε "οργή και αγανάκτηση". Ο υπουργός, συνέχισε, εδώ και μήνες εμφανίζει το μόρφωμά του ως τετελεσμένο γεγονός, αφού εξεβίασε όλο αυτό το διάστημα πολλούς κοινοτάρχες.

Αντικρούοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι επειδή το νομοσχέδιο είναι "ιδιαίτερης σημασίας", γι' αυτό πρέπει να συντομευτεί η συζήτηση, ο Στρ. Κόρακας εύστοχα παρατήρησε ότι δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός γιατί έτσι και αλλιώς ο "Καποδίστριας" θα εφαρμοστεί σε έναν χρόνο ενώ σέρνεται εδώ και αρκετό καιρό. Αντίθετα υπογράμμισε, τα σημαντικά νομοσχέδια πρέπει να συζητιούνται με άνεση χρόνου και όχι με συνοπτικές διαδικασίες. Κατήγγειλε δε ότι με την προτεινόμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές και τα μικρά κόμματα καθώς δε δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ολοκληρωμένα την άποψή τους. Πρότεινε δε να γίνει ελεύθερη συζήτηση χωρίς περιορισμό συνεδριάσεων. Ολα ξεκίνησαν όταν ο γνωστός για τον αυταρχισμό του υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 110 του κανονισμού της Βουλής ζήτησε το νομοσχέδιο λόγω της "ιδιαίτερης θεσμικής του σημασίας" να συζητηθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Εκτός από την αντίδραση του ΚΚΕ εκδηλώθηκε και αντίδραση από τα άλλα κόμματα, με τη ΝΔ να προτείνει 10 συνεδριάσεις και τον ΣΥΝ με το ΔΗΚΚΙ να συμφωνούν με την πρόταση του ΚΚΕ για ελεύθερη συζήτηση χωρίς περιορισμούς. Μάλιστα ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ολισθαίνει σε "κοινοβουλευτικό πραξικόπημα" ενώ ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Πρωτοφανείς ήταν οι ισχυρισμοί του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι για τον "Καποδίστρια" έγινε η μεγαλύτερη συζήτηση από οποιοδήποτε νομοσχέδιο και τόνισε ότι η πλειοψηφία είναι αυτή που αποφασίζει.

Τη συγκεκριμένη αποστροφή δεν άφησε ασχολίαστη η Αλ. Παπαρήγα η οποία παρεμβαίνοντας είπε: "Οσον αφορά το επιχείρημα περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας, από τη στιγμή που το 42% έχει τη δυνατότητα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή να κανονίζει όχι μόνο το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αλλά και τον τρόπο διαδικασίας, έχει το δικαίωμα και η αντιπολίτευση - μιλάω εκ μέρους του ΚΚΕ για τον όρο της μειοψηφίας - να ζητήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να ακουστεί η φωνή της και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συν η τηλεόραση για μία ουσιαστική συζήτηση. Ο καθένας έχει τον σκοπό του για αυτή τη συζήτηση και είναι θεμιτό. Διαφορετικά με αυτή την απόλυτη άποψη της πλειοψηφίας και μειοψηφίας μπορούμε να συζητάμε από πέντε λεπτά ένα νομοσχέδιο ή και επ' αόριστο και να μην τελειώνουμε. Υπάρχει μία λογική και μία βάση. Νομίζω ότι μέχρι τώρα μία κατάχρηση γίνεται, η κατάχρηση της αντίληψης της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής μέσα στη Βουλή".

Τελικά και χωρίς να γίνει καταμέτρηση το προεδρείο της Βουλής εκτίμησε ότι η πλειοψηφία συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση για τέσσερις συνεδριάσεις για να ανακαλύψει αργότερα ότι το σχετικό άρθρο του κανονισμού επιτρέπει μόνο τρεις ή πέντε συνεδριάσεις. Τότε ανακαλύφθηκαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι πριν πέντε λεπτά είχαν ψηφίσει τις τέσσερις συνεδριάσεις) που ζήτησαν να γίνει η συζήτηση σε... πέντε συνεδριάσεις! Ο τραγέλαφος αυτός πυροδότησε νέες διαμαρτυρίες, η ΝΔ εγκλωβίστηκε στη λογική του τρεις ή πέντε συνεδριάσεις, το ΚΚΕ αρνούμενο να μπει στο ψευτοδίλλημα, επανέφερε την πρότασή του για ελεύθερη συζήτηση και τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η συζήτηση σε πέντε συνεδριάσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Κλείνουν προειδοποιητικά

Με προειδοποιητικό κλείσιμο όλων των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων της χώρας και ταυτόχρονη απεργία των κοινοτικών υπαλλήλων, στις 6 και 7 Νοέμβρη, απαντούν αιρετοί και εργαζόμενοι της υπαίθρου στην εμμονή της κυβέρνησης να επιβάλει τις αναγκαστικές συνενώσεις. Την απόφαση αυτή έλαβαν η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων και η Ομοσπονδία Κοινοτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ως πρώτη απάντηση στη συζήτηση στη Βουλή του επίμαχου σχεδίου νόμου, που ξεκίνησε χτες.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), για πλήρη ευθυγράμμιση του επικείμενου ετήσιου συνεδρίου της, στη Θεσσαλονίκη, με τις κυβερνητικές επιλογές. Χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της: "Η ηγεσία της Ενωσης, κινούμενη στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της, χωρίς ουσιαστικές εισηγήσεις, μακριά από τα καυτά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρησιμοποιώντας την έκθεση "POLIS '97" για εξυπηρέτηση των εκθετών και όχι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υποτίθεται πως αντιπροσωπεύει".

Στις παραπάνω επιλογές, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους προέδρους και κοινοτικούς συμβούλους να αντιδράσουν, παίρνοντας μέρος στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και δίνοντας εκεί το δικό τους "παρών" και χρώμα. Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αναγκαστική κατάργηση των κοινοτήτων και στην παραπέρα ερήμωση της ελληνικής επαρχίας, που προωθεί το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

Τέλος, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει πως δε θα σταματήσει τον αγώνα, θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την τοπική δημοκρατία και τα δικαιώματα όλων των καταργούμενων κοινοτήτων.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Το αφιέρωμα για τα 80χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης αναβάλλεται, λόγω πληθώρας ύλης, για αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ