ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
"Οσο χρειαστεί" στα οδοφράγματα

Μαραθώνιες οι συνομιλίες συνδικαλιστών - ιδιοκτητών, ενώ οι απεργοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τις προτάσεις της εργοδοσίας και έτοιμοι να "αντέξουν μέχρι να κερδίσουν"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τέταρτη μέρα η χτεσινή της απεργίας των οδηγών φορτηγών και οι απεργοί παρέμεναν νυχθημερόν στα οδοφράγματά τους σε όλες τις οδικές αρτηρίες της Γαλλίας, ενώ οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες δεν είχαν αποφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καρπούς.

Μέχρι χτες το πρωί διήρκεσαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των οδηγών και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών στο υπουργείο Μεταφορών, που είχαν αρχίσει το απόγευμα της Τετάρτης. Από τις διαπραγματεύσεις, που επρόκειτο να επαναληφθούν χτες αργά το απόγευμα, δεν προέκυψε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εντούτοις, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα. Οπως έγινε γνωστό, κατά την επανάληψη των συνομιλιών, οι συνδικαλιστές πρόκειται να απαντήσουν στη νέα πρόταση των ιδιοκτητών, που προβλέπει καταβολή μηνιαίου μισθού αυξημένου από 3 - 6%, αλλά και τη θεσμοθέτηση της ωριαίας μισθοδοσίας για τους οδηγούς.

Οι εκπρόσωποι των οδηγών είχαν ζητήσει την καταβολή μηνιαίου βασικού μισθού 10.000 φράγκων (1.600 δολάρια) για 200 ώρες μηνιαίας εργασίας, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 5 - 7%, και την καταμέτρηση του χρόνου φορτώματος και ξεφορτώματος των εμπορευμάτων στις εργάσιμες ώρες. Ο επικεφαλής του συνδικάτου "Φορς Ουβριέρ", Μαρκ Μπλοντέλ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι πολύωρες συζητήσεις δεν κατέληξαν, παρά σε ένα αντιφατικό κείμενο. Πάντως, όπως κατέστη σαφές, καμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπογραφεί, αν, προηγουμένως, δεν ενημερωθεί και δεν εκφράσει την άποψή του το σύνολο των απεργών.

Πάντως, οι οδηγοί στα οδοφράγματα δεν έκρυβαν, στην πλειοψηφία τους, την απογοήτευσή τους για την πρόταση των ιδιοκτητών. Οι απεργοί εκτιμούσαν ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις δεν είναι παρά ένα επιπλέον φράγκο την ώρα, δε γίνεται λόγος για το σύνολο των ωρών εργασίας. Πολλοί τόνιζαν ότι είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τα οδοφράγματα "όσο χρειαστεί", ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απεργία τους, υπογράμμιζαν ότι "δεν μπορεί να απεργεί κάποιος χωρίς να υπάρξουν συνέπειες".

Στα 158 οδοφράγματα που έχουν στηθεί στο γαλλικό οδικό δίκτυο, η μέρα κύλησε ήρεμα μέχρι το μεσημέρι χωρίς κανένα βίαιο συμβάν. Μετά τις άδειες δεξαμενές καυσίμων έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις και σε ορισμένα είδη τροφίμων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εμφανιστεί στη νότια Γαλλία και στα παράλια του Ατλαντικού. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη γαλλική κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα και, όπως τόνισε η Σάρα Λαμπέρτ, εκπρόσωπος του Προέδρου Νιλ Κίνοκ, "μείζονος σημασίας είναι ο απεγκλωβισμός του λιμανιού του Καλέ". Το θέμα της απεργίας των οδηγών αναμένεται να απασχολήσει αρκετά και τους Τόνι Μπλερ και Λιονέλ Ζοσπέν, Ζακ Σιράκ, κατά τις διήμερες συνομιλίες τους, που άρχισαν χτες το βράδυ, στο Λονδίνο.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Αντεγκλήσεις παρά τις συνομιλίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ .-

Ολοκληρώνονται σήμερα οι συνομιλίες των απεσταλμένων του ΟΗΕ με την ιρακινή ηγεσία, για την πορεία των οποίων κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν εμπόδισε πάντως την Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη να οξύνουν τη διπλωματική τους αντιπαράθεση.

Τρεις επιτροπές εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ εμποδίστηκαν, χτες, να ελέγξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς στη σύνθεσή τους συμπεριλαμβάνονταν και Αμερικανοί. Οπως έγινε γνωστό από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, η μία επιτροπή ήταν αρμόδια του ελέγχου πυραύλων, η δεύτερη του βιολογικού οπλοστασίου και η τρίτη του χημικού. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι οι Ιρακινοί έχουν προχωρήσει σε αλλαγές της θέσης του οπλισμού τους, ενώ, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ομάδας ελεγκτών, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα γύρω από τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις και έχουν καλύψει τις κάμερες ελέγχου, με αποτέλεσμα τίποτε να μην μπορεί να ελεγχθεί. Ο Μπάτλερ τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές, εκτός επιτήρησης, μπορεί να έχουν "σοβαρότατες συνέπειες".

Τις δηλώσεις του Μπάτλερ επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, για να στοιχειοθετήσει τη νέα λεκτική του επίθεση κατά της ιρακινής ηγεσίας. Ο Κοέν επανέλαβε ότι η στάση του Ιράκ αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ότι η Βαγδάτη οφείλει να συμμορφωθεί, ενώ τόνισε "ότι τα ενδεχόμενα της λήψης στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων" εξετάζονται σοβαρά,συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Αλ Γκοτ, που υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ θα φροντίσουν η Βαγδάτη να συμμορφωθεί". Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο "Νίμιτζ", που βρίσκεται στον Περσικό, πρόκειται να αγκυροβολήσει, "σύμφωνα με το πρόγραμμά του", στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, ο Μάικ Μακ Κέρι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διέψευσε πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ζήτησαν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ σε περίπτωση αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράκ.

Από την πλευρά του, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαέεντ αλ Σαχάφ, παραδέχεται ότι το Ιράκ έχει μετακινήσει μέρος του οπλισμού του και τονίζει ότι η ενέργεια αυτή έγινε για να είναι έτοιμη η χώρα σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης. Παράλληλα, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ, κατηγόρησε τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ ότι παραπληροφορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, κλιμακώνοντας, άνευ λόγου, την ένταση.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Πώληση πυρηνικών στην Τουρκία;

ΟΤΑΒΑ.- Η καναδική κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 1,07 δισ. δολαρίων προς την Τουρκία, για τη χρηματοδότηση της πώλησης δύο πυρηνικών αντιδραστήρων όπως μετέδωσε το "Reuters", επικαλούμενο καναδικά κρατικά έγγραφα.

Το δάνειο θα δοθεί μέσω της κυβερνητικής εταιρίας Ανάπτυξης Εξαγωγών, γεγονός που θα καταστήσει την κυβέρνηση του Καναδά υπεύθυνη αν η Τουρκία αποτύχει να το ξεπληρώσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να έχει καταβάλει προσπάθεια να αποφύγει τη διαδικασία έγκρισης της απόφασής της από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της χώρας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η εταιρία που θα πωλήσει τους αντιδραστήρες, η AECL, να διεξάγει την έρευνα για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του "Μπλοκ κεμπεκουά", αντέδρασε με οξείς τόνους. "Πώς μπορεί ένας πρωθυπουργός να λέει ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να παρακάμψει τους νόμους που η ίδια θέσπισε, με μόνο στόχο να πωλήσει αντιδραστήρες στην Τουρκία, ενώ εδώ στο Οντάριο οι αντιδραστήρες αυτής της τεχνολογίας παύουν να λειτουργούν;", δήλωσε ο Μπερνάρντ Μπιγκράς, στέλεχος του κόμματος.

Η καναδική Atomic Energy of Canada Ltd. αντιμετωπίζει στην Τουρκία ανταγωνισμό από έναν γαλλογερμανικό όμιλο (Nuclear Power International) και έναν αμερικανοϊαπωνικό (Westinghouse Electric, Mitsubishi).

ΒΟΣΝΙΑ
Φεύγουν... μένουν οι Αμερικάνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Να πρόκειται για κακή συνεννόηση ή για διχογνωμίες πάνω στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο θέμα της παράτασης ή μη της στρατιωτικής συμμετοχής τους στα πολυεθνικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βοσνία;

Η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είπε το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο είναι κοντά στο να καταλήξουν σε πρόταση "συμβιβασμού", ώστε να παραταθεί η αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή στη Βοσνία πέρα της 30ής Ιούνη του 1998. Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής "συναίνεση" για την αναγκαιότητα παράτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας (δύναμης 9.000 στρατιωτών) στη Βοσνία. Οπως είπε χαρακτηριστικά "υπολείπεται ακόμη πολύ σκληρή δουλιά" μέχρις ότου οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Κογκρέσο) συμφωνήσουν στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον σ' αυτό τον τομέα.

Πάντως, παρόμοια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και προγενέστερα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών μέχρι τα μέσα του 1998, αντί του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Δεκέμβρης 1996).

Απειλή πείνας ο "Ελ Νίνιο"!

ΜΑΝΙΛΑ.-

Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στη Νότια Αφρική, και σε χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας του κλιματολογικού φαινομένου "Ελ Νίνιο", έκρουσαν χτες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργανισμού στη Μανίλα, Βιραντάρ Σιμπά, οι αρνητικές επιπτώσεις του "Ελ Νίνιο" στις παραπάνω περιοχές του πλανήτη θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κύρια με δύο τρόπους: Τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που επιδεινώνουν το κλιματολογικό φαινόμενο και με τη λήψη μέτρων επιφυλακής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τις ενδεχόμενες ελλείψεις τροφίμων από τις καταστροφές καλλιεργιών. Ο Σιμπά προέβλεψε, μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις του "Ελ Νίνιο" στην αγροτική παραγωγή 25 χωρών από τρεις ηπείρους της Γης θα είναι για το 1998 πολύ αρνητικές, προκαλώντας οικονομικές ζημιές ύψους αρκετών δισ. δολαρίων. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε, σημειώνοντας: "Δυστυχώς, στο φαινόμενο "Ελ Νίνιο" οι κυβερνήσεις δίνουν ελάχιστη προσοχή και μένουν άπρακτες, μέχρις ότου συμβεί η μεγάλη καταστροφή! ".

Στο μεταξύ, η καταστροφή εκατομμυρίων εκταρίων δασικής γης στην Ινδονησία δοκιμάζει την τύχη τουλάχιστον 20 εκατ. Ινδονήσιων, καθώς αντιμετωπίζουν το φάσμα της εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με το νέφος της αιθαλομίχλης, όπως αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια, και ερεθισμούς στα μάτια. Χτες, ο Ινδονήσιος υπουργός Συντονισμού για την Κοινωνική Πρόνοια προειδοποίησε πως οι πολύμηνες πυρκαγιές είναι δυνατόν να μαίνονται τουλάχιστον ως το Δεκέμβρη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεσή τους.

Αμετακίνητοι στα αιτήματά τους είναι οι Γάλλοι οδηγοί και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στη φωτογραφία ένα από τα πολλά μπλόκα από φορτηγά στις γαλλικές εθνικές οδούς

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτείται δικαστής λόγω πιέσεων...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η δίκη των αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπέ, το Γενάρη του 1996, δε λέει να τελειώσει. Η τελευταία εξέλιξη: ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου της πόλης Αφιόν της δυτικής Τουρκίας, όπου δικάζονται 11 από τους υπόπτους για το βασανισμό του Γκιοκτεπέ μέχρι θανάτου, ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται από την υπόθεση λόγω των "αφόρητων πιέσεων" που υφίσταται...

Ο δικαστής Καμίλ Σερίφ διαμαρτυρήθηκε για τις πιέσεις που δέχεται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εταιρίες, πολιτικά κόμματα καθώς και από Τούρκους και ξένους πολιτικούς, ειδικά όσον αφορά φήμες περί "δωροδοκίας" του...

ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
"Ανοιξαν οι ουρανοί"

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Ανεξακρίβωτος αριθμός νεκρών, δεκάδες τραυματίες και αρκετοί αγνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, που τις συνοδεύουν, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Τουλάχιστον σε 15, ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, θύματα των καταρρακτωδών βροχών που σαρώνουν πολλές περιοχές της νότιας Ισπανίας, όπως μετέδωσε χτες ο κρατικός ραδιοσταθμός, ενώ οι βροχές έχουν προκαλέσει υπερχείλιση των ποταμών στην επαρχία Μπανταχόθ, με αποτέλεσμα τα ορμητικά ρεύματα να σαρώνουν πόλεις και χωριά, μετατρέποντας τις κατοικίες σε υγρούς τάφους.

Επίσης, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα βρέφος, και 44 τραυματίστηκαν από τη θεομηνία που πλήττει δριμύτατα και τη γειτονική Πορτογαλία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις όγκων λάσπης στα νότια της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ