Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Πώληση πυρηνικών στην Τουρκία;

ΟΤΑΒΑ.- Η καναδική κυβέρνηση ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 1,07 δισ. δολαρίων προς την Τουρκία, για τη χρηματοδότηση της πώλησης δύο πυρηνικών αντιδραστήρων όπως μετέδωσε το "Reuters", επικαλούμενο καναδικά κρατικά έγγραφα.

Το δάνειο θα δοθεί μέσω της κυβερνητικής εταιρίας Ανάπτυξης Εξαγωγών, γεγονός που θα καταστήσει την κυβέρνηση του Καναδά υπεύθυνη αν η Τουρκία αποτύχει να το ξεπληρώσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να έχει καταβάλει προσπάθεια να αποφύγει τη διαδικασία έγκρισης της απόφασής της από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της χώρας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η εταιρία που θα πωλήσει τους αντιδραστήρες, η AECL, να διεξάγει την έρευνα για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του "Μπλοκ κεμπεκουά", αντέδρασε με οξείς τόνους. "Πώς μπορεί ένας πρωθυπουργός να λέει ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να παρακάμψει τους νόμους που η ίδια θέσπισε, με μόνο στόχο να πωλήσει αντιδραστήρες στην Τουρκία, ενώ εδώ στο Οντάριο οι αντιδραστήρες αυτής της τεχνολογίας παύουν να λειτουργούν;", δήλωσε ο Μπερνάρντ Μπιγκράς, στέλεχος του κόμματος.

Η καναδική Atomic Energy of Canada Ltd. αντιμετωπίζει στην Τουρκία ανταγωνισμό από έναν γαλλογερμανικό όμιλο (Nuclear Power International) και έναν αμερικανοϊαπωνικό (Westinghouse Electric, Mitsubishi).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ