Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Φεύγουν... μένουν οι Αμερικάνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Να πρόκειται για κακή συνεννόηση ή για διχογνωμίες πάνω στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ στο θέμα της παράτασης ή μη της στρατιωτικής συμμετοχής τους στα πολυεθνικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Βοσνία;

Η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είπε το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο είναι κοντά στο να καταλήξουν σε πρόταση "συμβιβασμού", ώστε να παραταθεί η αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή στη Βοσνία πέρα της 30ής Ιούνη του 1998. Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής "συναίνεση" για την αναγκαιότητα παράτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας (δύναμης 9.000 στρατιωτών) στη Βοσνία. Οπως είπε χαρακτηριστικά "υπολείπεται ακόμη πολύ σκληρή δουλιά" μέχρις ότου οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και Κογκρέσο) συμφωνήσουν στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον σ' αυτό τον τομέα.

Πάντως, παρόμοια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και προγενέστερα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών μέχρι τα μέσα του 1998, αντί του προβλεπόμενου χρονικού ορίου (Δεκέμβρης 1996).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ