ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΔΑ
Κυβερνητική "πασαρέλα"...

Στα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του λαϊκού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινήθηκε το συνέδριο του ΑΣΔΑ, με εξαίρεση λίγες αγωνιστικές φωνές

Την αποδοχή του στα κυβερνητικά σχέδια για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), αλλά και στα σχέδια "Καποδίστριας" και "Καποδίστριας ΙΙ" για τα Μητροπολιτικά Κέντρα, δήλωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας στο συνέδριό του που έληξε χτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανείς από τους εισηγητές αιρετούς, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις των δημάρχων Ζεφειριού και Πετρούπολης που έθεσαν το ζήτημα της ανάγκης διεκδικητικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,δεν αντέδρασε στη διαφήμιση των ΤΣΑ από τον υπουργό Εργασίας, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και στο ζήτημα του "Καποδίστρια ΙΙ" που τέθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών σαν τετελεσμένο γεγονός. Στο μόνο σημείο που εντοπίστηκαν διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, ήταν ως προς ό,τι αφορούσε τη θέση του υπουργείου Αμυνας για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από την περιοχή.

Η κυβερνητική "πασαρέλα" στο συνέδριο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας συνεχίστηκε και τη δεύτερη, τελευταία μέρα, των εργασιών του, χτες. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αμυνας, αλλά και οι υπουργοί Μεταφορών - Επικοινωνιών και Γεωργίας, όχι μόνο δε δεσμεύτηκαν για λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, όχι μόνο προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα του, τραγικά, χαμηλού επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, αλλά μετέθεσαν, κατά την προσφιλή λογική των "εκσυγχρονιστών", τις λύσεις των προβλημάτων στους ίδιους τους κατοίκους μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε άλλους φορείς.

Το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας για την επιτακτική ανάγκη ανάπλασης του Ποικίλου όρους πριν φτάσει η πόλη στις κορφές του, ήταν πως ο ΑΣΔΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας που έχει πλέον την αρμοδιότητα των δασαρχείων!

Για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, ο σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Β. Λιόκας, είπε πως η μοναδική λύση για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος αυτής της διαδικασίας, είναι η ανταποδοτικότητα. Δηλαδή για κάθε στρατόπεδο που παραχωρεί, ο στρατός να παίρνει πολεοδομημένη έκταση αλλού. Η πρόταση αυτή δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον ΑΣΔΑ, αφού για τη Δ. Αθήνα θα σημάνει πρόσθετη τσιμεντοποίηση, δεδομένου πως η πρόταση του υπουργείου για το ΚΕΒΟΠ είναι η χρήση του σαν εμπορικό ή διοικητικό κέντρο, αποχαρακτηρίζοντάς το αναγκαστικά από χώρο πράσινου. Το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ανακοίνωσε ένα "πρόγραμμα άμεσης επέμβασης" για τις συγκοινωνίες και ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν αν επιτέλους οι κάτοικοι της Δ. Αθήνας θα πάψουν να χάνουν ώρες για μια απλή μετακίνηση, εκείνος είπε πως θα... βάψει και θα καθαρίσει τα λεωφορεία. Αυτονόητες επεμβάσεις όπως περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δρομολογίων προς όφελος των κατοίκων, ανακοινώθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση, σε μορφή, ανυπόγραφων ακόμη, συμβάσεων.

Το "φάντασμα" του σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ "Αττική ΣΟΣ", επανήλθε για άλλη μια φορά μέσω του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Σαράφογλου,προφανώς λόγω... της περιστάσεως. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, σαν δείγμα "εκσυγχρονιστικής" "συνέπειας", η εισήγηση της προέδρου του Οργανισμού Αθήνας Κλειτώς Γεράρδη,την πρώτη μέρα του συνεδρίου, η οποία επικαλέστηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας σαν λύση των προβλημάτων της Δ. Αθήνας, ενώ δύο βδομάδες πριν, σε συνέδριο του ΤΕΕ για την Ολυμπιάδα είχε πει πως το σχέδιο αυτό θα ανατραπεί, ουσιαστικά, λόγω της Ολυμπιάδας!

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα κωδικοποιηθούν σε μια βδομάδα περίπου από επιτροπή δημάρχων και μελετητών του ΑΣΔΑ και θα τεθούν στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων - μελών του ΑΣΔΑ προκειμένου να αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΤΑ της Δ. Αθήνας.

ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρειάζεται συσπείρωση των δυνάμεων που αγωνίζονται

Συνέντευξη για τα τρία χρόνια από την εκλογή των αιρετών οργάνων

"Η λύση των προβλημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε μια πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης και αναβάθμισης του νομού. Για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πολιτική χρειάζεται η πιο πλατιά συσπείρωση όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται καθημερινά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ". Αυτά τόνισε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων, από την ανάδειξη της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Μιχάλης Σπυριδάκης.

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διαψεύδει καθημερινά τις ελπίδες που καλλιέργησαν τα κυβερνητικά στελέχη και βέβαια κι ο νομάρχης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μ' ευθύνη της πλειοψηφίας και του νομάρχη ανέχεται την πολιτική του φτωχού συγγενή και παραγκωνισμού της από την κυβέρνηση", συνέχισε ο Μιχ. Σπυριδάκης.

Εξήγησε ότι ο νομάρχης και η πλειοψηφία του δε διεκδίκησαν αγωνιστικά δραχμή, δεν ενημέρωσαν και δεν κινητοποίησαν τις τοπικές δυνάμεις και φορείς για να σπάσει η κυβερνητική αδιαφορία για την κατάσταση του νομού και το επίπεδο ζωής του λαού, δεν αντιστάθηκαν καθόλου, αποδεχόμενοι τον ευνουχισμό του νέου αιρετού θεσμού, αδιαφόρησαν για το συγκεντρωτικό πλαίσιο του σχεδίου περιφερειακής συγκρότησης, επικρότησαν τον "Καποδίστρια". Επίσης από συμπαραστάτης του λαού, που θα έπρεπε να είναι η ΝΑ, μετατράπηκε σε όργανο υπονόμευσης των αγώνων και στήριξης των συμφερόντων των ολίγων π. χ. αγροτικές κινητοποιήσεις, κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών γιατρών κλπ.

"Κατανάλωση δυνάμεων και δραστηριότητα υπάρχει απ' τους διοικούντες. Ομως, γίνεται σε λάθος κατεύθυνση και σπαταλιέται όχι για την αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής που πρέπει να αποχτήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά στο αντιδραστικό και αντιλαϊκό ξεστράτισμά της", συμπλήρωσε ο Μιχ. Σπυριδάκης.

"Δεν αρκεί απλά η ομάδα να παίζει. Ο λαός χρειάζεται αγωνιστική ομάδα που να πρωτοπορεί και να δίνει λύσεις στα προβλήματά του, αντί να τα διαιωνίζει και να τα πολλαπλασιάζει. Τέτοια δύναμη, η ίδια η ζωή το αποδείχνει, αποτελεί μόνο η ΝΑΣΘ. Μ' αυτή πρέπει να συμπαραταχτεί ο λαός και όλες οι υγιείς δυνάμεις του και σ' αυτή πρέπει να εμπιστευτεί το τιμόνι της Αυτοδιοίκησης στο νομό", κατέληξε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.

Επίσης, με δήλωσή του στην αρχή της συνέντευξης ο Μιχ. Σπυριδάκης τόνισε ότι η παράταξη συμπαραστέκεται στον αγώνα της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης κατά του "Καποδίστρια" και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον εργαζόμενο λαό, συνταξιούχους, νοσοκομειακούς γιατρούς κλπ. που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, ενώ παράλληλα χαιρετίζει το 26ο Συνέδριο του ΕΚΘ. Ακόμη, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το αμερικάνικο αποβατικό που καταπλέει αύριο στο Θερμαϊκό.

ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ
θα χάσει και την άδεια;

Η σκόπιμη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για το ραδιοφωνικό σταθμό γεννά βάσιμες υποψίες ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να περιέλθει η συχνότητα που διαθέτει στα χέρια ιδιώτη. Υπάρχει εξάλλου το γνωστό προηγούμενο της απώλειας της τηλεοπτικής συχνότητας που είχε ο δήμος, την οποία "δάνεισε" στον ΣΚΑΪ. Στο μεταξύ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο "ΚΑΝΑΛΙ 1" είναι απλήρωτοι πάνω από χρόνο, ενώ οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για επιχορήγηση του σταθμού από το δήμο παραμένουν στα χαρτιά.

Το θέμα της τύχης του σταθμού συζητήθηκε για μία ακόμα φορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και δεν ελήφθη καμία απόφαση, εντάθηκαν οι φόβοι καθώς ενόψει της απόφασης του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για χορήγηση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, κάποιοι από το δήμο αδιαφορούν για το "ΚΑΝΑΛΙ 1". Ετσι μία περιουσία του δήμου ύψους πολλών εκατομμυρίων, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία μετά τη μείωση των ραδιοφωνικών σταθμών που θα λειτουργούν με την άδεια του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, οδεύει μεθοδευμένα σε ιδιώτες.

Με τη χορήγηση των αδειών - που εκτός απροόπτου θα πάρει και το "ΚΑΝΑΛΙ 1" - οι νομίμως εκπέμποντες σταθμοί στο Λεκανοπέδιο από 85 μειώνονται στους 25. Κατά συνέπεια, ο σταθμός μπορεί να προσβλέπει στην αύξηση των εσόδων του λόγω της ανακατανομής του διαφημιστικού χρόνου. Με δεδομένη όμως την κακή κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί ο φάκελός του, που αυτομάτως θα σημαίνει απώλεια περιουσίας του δήμου 800 εκατομμυρίων δρχ.

Αντί λοιπόν να γίνει προσπάθεια στήριξης του σταθμού η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε συζητήσεις με ιδιώτες για τη σε συνεργασία με αυτούς συνέχιση της λειτουργίας του.

"Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να λειτουργήσει το δημοτικό ραδιόφωνο", υπογράμμισε ο επικεφαλής της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας,σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με κόστος για το δήμο μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων τον μήνα. "Το ραδιόφωνο του Πειραιά μετά την οριστική άδεια θα αποκτήσει μεγάλη αξία. Οι ευθύνες αυτών που είναι στη διοίκηση δεν είναι μόνο πολιτικές. Μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν και ποινικές", τόνισε. Καταλήγοντας επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πανάκεια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί ακόμα να λειτουργήσει διατηρώντας το δημόσιο και κοινωνικό της χαρακτήρα. Και το "ΚΑΝΑΛΙ 1" μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο ως αμιγώς δημοτική επιχείρηση.

Κόπασε ο Εγκέλαδος

Κόπασε χτες - τουλάχιστον προς το παρόν - η οργή του Εγκέλαδου, σε όλα τα ρήγματα, μετά το χορό των Ρίχτερ τις προηγούμενες μέρες. Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, που όμως η έντασή τους δεν ξεπέρασε τα 4 Ρίχτερ, σημειώθηκαν χτες με το ίδιο επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Κορίνθου, νότια της Ιτέας, όπου προχτές έγινε η ισχυρή δόνηση των 5,4 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι του Αστεροσκοπείου της Αθήνας χαρακτηρίζουν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή φυσιολογική, αλλά τηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν σε εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Τσελέντης,σε αντίθεση με την ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, δήλωσε ότι ο προχτεσινοβραδινός σεισμός είχε ένταση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή του Γαλαξιδίου και όχι στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Με αφορμή τις διαφωνίες μεταξύ των σεισμολόγων για την ένταση και το επίκεντρο των σεισμών, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης τόνισε ότι "οι συνάδελφοι από την Πάτρα προσπαθούν κάθε φορά να δημιουργήσουν σύγχυση και τίποτε παραπέρα. Πάντοτε η πρώτη ανακοίνωση δίνει τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, για να καταλάβει ο κόσμος πού είναι ο σεισμός". Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Παπαζάχος τόνισε: "Οι δονήσεις γίνονται σε μια σεισμική ζώνη που ξεκινάει από τον Κόλπο των Αλκυονίδων, περνάει από τη Θήβα και φτάνει μέχρι το νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. Είναι μια ζώνη με υψηλή σεισμικότητα, έχει δώσει 4 σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ τους δύο τελευταίους αιώνες".

Και στην περίπτωση του ρήγματος του Ωρωπού - Ελευσίνας, που "έδωσε" την περασμένη Τετάρτη το σεισμό των 4,6 Ρίχτερ, η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι η περιοχή αυτή δεν "παράγει" μεγάλους σεισμούς και προσθέτουν ότι δεν πρόκειται να γίνει σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ. Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι Δήμοι Ελευσίνας και Αυλώνα και η Αστυνομία.

Ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ

Ημερίδα με θέμα "Προτάσεις και συζήτηση ενόψει του Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων" διοργανώνει την Τετάρτη, 12 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ξενοδοχείου NOVOTEL (Μιχ. Βόδα 4-6).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οψιμη "αντιπολίτευση"

Οταν το Οκτώβρη του 1994 πνίγηκαν γειτονιές του Πειραιά από τη νεροποντή που έπεσε στο Λεκανοπέδιο, ο Στ. Λογοθέτης δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Τότε ήταν ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές. Ενα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβρη του 1995, πάλι μια δυνατή βροχή είχε αποτέλεσμα να μετατραπούν σε ποτάμια οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι, διότι η ΕΥΔΑΠ δεν είχε φροντίσει να αποφράξει τα φρεάτια. Τότε ο Στ. Λογοθέτης ζήτησε η αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων να περιέλθει στους δήμους. Στην ουσία στήριξε πάλι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που ήθελε να φορτώσει τους ΟΤΑ με αρμοδιότητες που ανήκουν στην κεντρική διοίκηση.

Χτες ο δήμαρχος Πειραιά κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνους την ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ σε περίπτωση νέας πλημμύρας στον Πειραιά. Η όψιμη αντιπολίτευση δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά ανακάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες που πράγματι έχουν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι οργανισμοί. Η όψιμη αντιπολίτευση του Στ. Λογοθέτη οφείλεται αποκλειστικά στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην τον υποστηρίξει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Στο μεταξύ οι Πειραιώτες είναι όμηροι της... "διένεξης" ΠΑΣΟΚ - Λογοθέτη, αφού δε γίνεται κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη, αν και όλοι ομολογούν ότι περιοχές όπως τα Καμίνια, το Νέο Φάληρο, αλλά και η περιοχή του Λιμανιού είναι περιοχές υψηλού κινδύνου. Αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης, που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των κατοίκων του Πειραιά, είναι ποσά που έχουν εγκριθεί, όπως τα 140 εκατομμύρια προ διετίας για το λιμάνι, να μην αξιοποιούνται.

Ημερίδα για τα απορρίμματα

Ημερίδα με θέμα "Σύγχρονη πόλη και απορρίμματα" διοργανώνει το Σάββατο 9 Νοέμβρη ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Εκθεσης "EUROCITY", που γίνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Τεχνικές και σύγχρονες τεχνολογίες στη διάθεση και διαχείριση των απορριμμάτων, μέθοδοι επεξεργασίας απορριμμάτων, μεταφόρτωση απορριμμάτων, ανακύκλωση, υγειονομική ταφή, αποκατάσταση παλαιών χώρων ταφής και θερμική επεξεργασία απορριμμάτων. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί.

Εδωσαν ρέστα

- "Μπερδεύτηκε" ο υπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης στο συνέδριο του ΑΣΔΑ. Τα στοιχεία που έδωσε στην εισήγησή του δεν αφορούσαν τα νοσοκομεία της Δ. Αθήνας, γεγονός που επισημάνθηκε από τους συνέδρους. "Με πιάσατε αδιάβαστο" είπε ο υπουργός και... άλλαξε περιοχή: Αρχισε να μιλάει για το Νοσοκομείο του... Θριάσιου!

- Αυτός όμως που έδωσε "ρέστα" ήταν ο υπουργός Εργασίας. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι ο σοσιαλισμός είναι ουσιαστικά... ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός! Εφερε μάλιστα για παράδειγμα την "Τζένεραλ Μότορς" που επεξεργάζεται στοιχεία παραγωγής στις Φιλιππίνες για μείωση του κόστους. "Νομίζαμε ότι η παγκοσμιοποίηση θα έρθει με τον κομμουνισμό αλλά την έφερε ο καπιταλισμός" είπε ο υπουργός, κάνοντας να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ