Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΔΑ
Κυβερνητική "πασαρέλα"...

Στα πλαίσια των κυβερνητικών επιλογών διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και του λαϊκού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινήθηκε το συνέδριο του ΑΣΔΑ, με εξαίρεση λίγες αγωνιστικές φωνές

Την αποδοχή του στα κυβερνητικά σχέδια για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), αλλά και στα σχέδια "Καποδίστριας" και "Καποδίστριας ΙΙ" για τα Μητροπολιτικά Κέντρα, δήλωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας στο συνέδριό του που έληξε χτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανείς από τους εισηγητές αιρετούς, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις των δημάρχων Ζεφειριού και Πετρούπολης που έθεσαν το ζήτημα της ανάγκης διεκδικητικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,δεν αντέδρασε στη διαφήμιση των ΤΣΑ από τον υπουργό Εργασίας, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν και στο ζήτημα του "Καποδίστρια ΙΙ" που τέθηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών σαν τετελεσμένο γεγονός. Στο μόνο σημείο που εντοπίστηκαν διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική, ήταν ως προς ό,τι αφορούσε τη θέση του υπουργείου Αμυνας για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από την περιοχή.

Η κυβερνητική "πασαρέλα" στο συνέδριο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας συνεχίστηκε και τη δεύτερη, τελευταία μέρα, των εργασιών του, χτες. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αμυνας, αλλά και οι υπουργοί Μεταφορών - Επικοινωνιών και Γεωργίας, όχι μόνο δε δεσμεύτηκαν για λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, όχι μόνο προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα του, τραγικά, χαμηλού επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, αλλά μετέθεσαν, κατά την προσφιλή λογική των "εκσυγχρονιστών", τις λύσεις των προβλημάτων στους ίδιους τους κατοίκους μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε άλλους φορείς.

Το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας για την επιτακτική ανάγκη ανάπλασης του Ποικίλου όρους πριν φτάσει η πόλη στις κορφές του, ήταν πως ο ΑΣΔΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας που έχει πλέον την αρμοδιότητα των δασαρχείων!

Για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, ο σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Β. Λιόκας, είπε πως η μοναδική λύση για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος αυτής της διαδικασίας, είναι η ανταποδοτικότητα. Δηλαδή για κάθε στρατόπεδο που παραχωρεί, ο στρατός να παίρνει πολεοδομημένη έκταση αλλού. Η πρόταση αυτή δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον ΑΣΔΑ, αφού για τη Δ. Αθήνα θα σημάνει πρόσθετη τσιμεντοποίηση, δεδομένου πως η πρόταση του υπουργείου για το ΚΕΒΟΠ είναι η χρήση του σαν εμπορικό ή διοικητικό κέντρο, αποχαρακτηρίζοντάς το αναγκαστικά από χώρο πράσινου. Το πρόγραμμα ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, ανακοίνωσε ένα "πρόγραμμα άμεσης επέμβασης" για τις συγκοινωνίες και ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν αν επιτέλους οι κάτοικοι της Δ. Αθήνας θα πάψουν να χάνουν ώρες για μια απλή μετακίνηση, εκείνος είπε πως θα... βάψει και θα καθαρίσει τα λεωφορεία. Αυτονόητες επεμβάσεις όπως περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δρομολογίων προς όφελος των κατοίκων, ανακοινώθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση, σε μορφή, ανυπόγραφων ακόμη, συμβάσεων.

Το "φάντασμα" του σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ "Αττική ΣΟΣ", επανήλθε για άλλη μια φορά μέσω του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Σαράφογλου,προφανώς λόγω... της περιστάσεως. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, σαν δείγμα "εκσυγχρονιστικής" "συνέπειας", η εισήγηση της προέδρου του Οργανισμού Αθήνας Κλειτώς Γεράρδη,την πρώτη μέρα του συνεδρίου, η οποία επικαλέστηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας σαν λύση των προβλημάτων της Δ. Αθήνας, ενώ δύο βδομάδες πριν, σε συνέδριο του ΤΕΕ για την Ολυμπιάδα είχε πει πως το σχέδιο αυτό θα ανατραπεί, ουσιαστικά, λόγω της Ολυμπιάδας!

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα κωδικοποιηθούν σε μια βδομάδα περίπου από επιτροπή δημάρχων και μελετητών του ΑΣΔΑ και θα τεθούν στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων - μελών του ΑΣΔΑ προκειμένου να αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΤΑ της Δ. Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ