Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικονομικός βρόχος στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ υπολογίζει σε 40 δισ. το "άνοιγμά" τους στο τέλος του χρόνου

Η άγρια λιτότητα που ακολουθεί η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία τα οδηγεί σε νέα "ανοίγματα", παρά τη ρύθμιση των χρεών τους, ύφους 200 δισ., που έγινε στις αρχές του χρόνου. Η περιοριστική πολιτική στα νοσοκομεία εκφράζεται με το μηδενισμό σχεδόν των λειτουργικών δαπανών, που ανέρχονται στο 45% των συνολικών δαπανών. Για όλα τα νοσοκομεία της χώρας προβλέφτηκαν μόλις 8,9 δισ. δραχμές για το 1997. Μάλιστα και το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 27% σε σχέση με το 1996 (13,5 δισ.).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, το "άνοιγμα" των νοσοκομείων στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στα 40 δισ.. δραχμές. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 20 δισ. δραχμές που θα χρωστούν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και τα άλλα 20 δισ. θα είναι οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους - κυρίως προς τους προμηθευτές.

Στον πίνακα φαίνονται τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ και όπως φαίνεται το δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τα νοσοκομεία, ενώ ακολουθεί ο ΟΓΑ. Το ΙΚΑ γενικώς πληρώνει το 95% των οφειλών του απ' τα νοσήλια, εκτός απ' τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Το υπόλοιπο το εξοφλεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ορισμένες νομαρχίες παρακρατούν μέρος και της επιχορήγησης του 100% της μισθοδοσίας. Ηδη ο υφυπουργός Ν. Χριστοδουλάκης έχει εξαιρέσει τα ψυχιατρεία και απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας. Ακόμα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, παρά την ευφορία που δημιουργήθηκε με τη ρύθμιση των χρεών ότι θα πετύχουν εκπτώσεις, κανείς απ' τους προμηθευτές δεν κάνει καμιά έκπτωση, παρότι τηρείται, σε γενικές γραμμές, η συμφωνία για αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε ένα τρίμηνο.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την αύξηση της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών τουλάχιστον στο 33% του συνόλου τους, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη τουλάχιστον του 80-85% των οφειλών προκαταβολικά - προϋπολογιστικά και εν συνεχεία εκκαθάριση (κάτι που συμβαίνει σήμερα με το ΙΚΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ