Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίπλαστη αισιοδοξία για τα ναρκωτικά

Το χαμηλό ποσοστό χρήσης ανάμεσα στους μαθητές, επικαλέστηκε ο Μ. Σκουλάκης για να εκφράσει την ικανοποίησή του, αλλά προσγειώθηκε από επιστήμονες, που του επισήμαναν ότι τα στοιχεία είναι πριν πέντε χρόνια

Τη δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά αναζήτησε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ερευνας για τη Χρήση Οινοπνευματωδών και άλλων Ναρκωτικών (ESPAD) από τους μαθητές, που παρουσιάστηκαν χτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τον καθηγητή και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Στεφανή, την καθηγήτρια Α. Κοκκέβη και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη. Μετά το τέλος της παρουσίασης, παίρνοντας το λόγο ο Μ. Σκουλάκης δήλωσε γενικά αισιόδοξος με βάση τα στοιχεία για τη χώρα, που παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών - κυρίως - ουσιών. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε η Α. Κοκκέβη κατά πόσο συμμερίζεται την αισιοδοξία του υφυπουργού, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξη, καθώς από το 1993 - που έγινε η έρευνα - μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Η έρευνα

Η ESPAD έγινε ταυτόχρονα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχαν μαθητές που γεννήθηκαν το 1979 και απάντησαν σε ερωτήματα για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα ελληνικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, προέρχονται από την πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) που πραγματοποιήθηκε το 1993.

Στην Ελλάδα μόνο το 2% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι έκανε χρήση χασίς τους τελευταίους 12 μήνες και μόνο το 3% ότι κάπνισε αυτό το ναρκωτικό τον τελευταίο μήνα. Ακόμα το 33% των Ελλήνων μαθητών δήλωσε ότι μπορούν να βρουν πολύ εύκολα το χασίς.

Επικαλούμενος το πρώτο στοιχείο, ο Μ. Σκουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ για τη δυνατότητα της εύκολης προμήθειας είπε ότι "πρέπει να το κοιτάξουμε". Ωστόσο όμως, το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά απέχουν μια πενταετία από σήμερα, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Α. Κοκέβη, και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών απ' τους δεκαπεντάρηδες στη χώρα μας, δε δικαιολογεί την αισιοδοξία του υφυπουργού.

Το χασίς είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη και η χρήση του κυμαίνεται από 5-8% μέχρι και 20-30%. Ο αριθμός των, κυρίως νέων, ανθρώπων που μυούνται στα ναρκωτικά στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι συνεχώς αυξανόμενος.

Ερωτηθείς ο Κ. Στεφανής αν μετά και τα τελευταία στοιχεία κλείνει υπέρ του "Ναι ή του Οχι στις προτάσεις για αποποινικοποίηση, νομιμοποίηση ή εμπορευματοποίηση των "ουσιών"", όπως δήλωσε πρόσφατα, ο καθηγητής είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούν με αυτές τις έννοιες και μετά να γίνει συζήτηση.

Οσον αφορά το κάπνισμα, οι Ελληνες μαθητές δήλωσαν ότι ένας στους δύο κάπνισε μια φορά τσιγάρο και ότι τρεις στους δέκα έχουν κάνει χρήση αλκοόλ. Το χαρακτηριστικό πάντως των στοιχείων αυτών είναι ότι δε συνοδεύονται από κοινωνικο-οικονομικές αναφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ