Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ
Δεν υπάρχει κράτος δικαίου για τους πρόσφυγες

Τα κενά του νόμου 2452/96, ο οποίος ρυθμίζει θέματα προσφύγων και παροχής πολιτικού ασύλου, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα κράτος δικαίου για τους πρόσφυγες. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες το πρωί, όπου παρουσίασαν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ως πρόταση για τα προς έκδοση Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο - πρόταση, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, έχει σαν οδηγό τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και επιδιώκει να καθορίσει ένα νομικό πλαίσιο, που θα παρέχει τις μέγιστες εγγυήσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αυτή η προσπάθεια γίνεται στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκίνησε η Διεθνής Αμνηστία στις 5 Απρίλη 1997 και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οπως είπε ο Αρ. Μαυρογιάννης,εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας γίνονται σε καθημερινή βάση άτυπες απελάσεις προσφύγων, που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, συνέχισε ο ίδιος, οι επαναπροωθήσεις αυτές γίνονται με τη βία των όπλων.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας των νομικών που συνέταξε το σχέδιο νόμου, Σπ. Απέργης,ανέλυσε σε γενικές γραμμές τις βασικές του αρχές, που είναι: Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των άτυπων απελάσεων. Δίκαιη και πλήρης ακρόαση των προσφύγων από εξειδικευμένο προσωπικό, με υποχρέωση των τελευταίων να δίνουν σε αυτόν που ζητάει άσυλο επεξηγηματικό ενημερωτικό φυλλάδιο - μεταφρασμένο στις κυριότερες γλώσσες - για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, εξειδικεύονται οι έννοιες της "προδήλως αβάσιμης αίτησης" και της "τρίτης ασφαλούς χώρας", προκειμένου να υπάρχει από τα αρμόδια όργανα η αμερόληπτη, αντικειμενική και έγκυρη κρίση της παροχής ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ