Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο χαράτσι 15 δισ. στους αγρότες

Τροπολογία, που προβλέπει την αύξηση της εισφοράς για τον ΕΛΓΑ κατά 50%, πέρασε "νύχτα" ο υπουργός Γεωργίας στη Βουλή. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Βαρύ χαράτσι επέβαλε η κυβέρνηση στους αγρότες, αυξάνοντας την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50%. Η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση αυτή, για να καλύψει σε βάρος των αγροτών τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ, που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταβληθεί η συμμετοχή του κράτους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών. Με αυτήν αυξάνεται από 2% σε 3% η "ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ", που παρακρατείται - με βάση τα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων - από τους αγοραστές (εμπόρους, βιομήχανους κλπ.). Επίσης, αυξάνεται από 2% σε 5% η παρακράτηση υπέρ του Δημοσίου από το συνολικό ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Την τροπολογία αυτή κατήγγειλαν και καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως εκτιμάται, η αύξηση της εισφοράς στο 3% σημαίνει πρόσθετο ετήσιο χαράτσι στους αγρότες που πλησιάζει τα 15 δισ. δραχμές. Το κακό όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα αύξηση στις εισφορές των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ, με το νομοσχέδιο περί αναμόρφωσης των γεωργικών ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Γεωργίας μελετά να επιβάλει ζώνες επικινδυνότητας και να αυξήσει την εισφορά μέχρι 5%-6% στη φυτική παραγωγή και 1,5%-2% στη ζωική παραγωγή. Παράλληλα μελετά τη μείωση των δραστηριοτήτων του ΕΛΓΑ κατά 50%, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα επιδοτούνται μέσω του προϋπολογισμού ή από κοινωνικό πόρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ δε θα καλύπτει ζημιές μέχρι 30% (από 15% που κάλυπτε μέχρι τώρα), οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες και οι αγρότες θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για να αποζημιώνονται σε αυτή την περίπτωση.

Την ίδια στιγμή που επιβάλλεται πρόσθετο χαράτσι στους αγρότες για τον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική κοροϊδίας για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός της περασμένης άνοιξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες και οι χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου σε βαμβάκι κ. ά. Ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αποζημιώσεις θα δίνονταν για τους παγετούς μέχρι 1η Νοέμβρη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί δραχμή και είναι άγνωστο το πότε θα δοθούν τελικά. Το ίδιο αναμένεται και για τις αποζημιώσεις από το χαλάζι, για τις οποίες ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι θα καταβληθούν μέχρι 15 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ