ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο έλεος των πολυεθνικών τα ελληνικά πετρέλαια

Αποφασισμένη να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας φαίνεται η κυβέρνηση, μετά την εξασφάλιση της εισόδου τους με το νόμο 2289/95 που βγάζει στο "σφυρί" τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,που ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης στο συνέδριο με θέμα "έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κεντρική Μεσόγειο", που διοργάνωσε ο όμιλος ενημέρωσης ΚΑΠΑ.

Αξιοποιώντας το βήμα του συνεδρίου, η υπουργός ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η "μελέτη ενός διαφοροποιημένου νομοθετικού πλαισίου που θα λειτουργήσει σαν κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις σε καθεστώς υψηλού επιχειρηματικού και τεχνολογικού κινδύνου". Ο υψηλός επιχειρηματικός κίνδυνος για την υπουργό προέρχεται από τα... θαλάσσια βάθη της περιοχής μας, που βέβαια θα δώσουν άλλοθι για να μπάσουν τις πολυεθνικές να αλώσουν χωρίς όρους. Ηδη στα πλαίσια του νόμου 2289/95 4 περιοχές της χώρας υποθαλάσσιες έχουν παραδοθεί σε πολυεθνικές εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Στα πλαίσια της πολιτικής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων η κυβέρνηση βλέπει επίσης τη δραστηριοποίηση της ΔΕΠ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βόρειο Θάλασσα και τη Γεωργία, όπου και δραστηριοποιείται ήδη καθώς και στην Υπερκαυκασία. Στόχος σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠ Ε. Τζέλα είναι η μείωση της εξάρτησης της χώρας σε ανάγκες για πετρέλαιο από 95% που είναι σήμερα στο 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5% των εγχώριων αναγκών καλύπτεται από την παραγωγή των κοιτασμάτων του Πρίνου και Β. πρίνου στο Βόρειο Αιγαίο.

"Φαρμάκωσαν" τον πληθωρισμό

Η μικρή αύξηση του τιμάριθμου τον Οκτώβρη κατά 0,6%, που περιόρισε το ρυθμό πληθωρισμού στο 4,7% (σε δωδεκάμηνη βάση) και 5,7% (σε μέσα επίπεδα), οφείλεται κυρίως στην ανακοστολόγηση φαρμάκων

Αύξηση 0,6% σημείωσε τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη ο επίσημος τιμάριθμος λιανικής, έναντι 0,8% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να μειωθεί ο ρυθμός πληθωρισμού τόσο σε δωδεκάμηνη βάση όσο και σε μέσα επίπεδα. Μια μείωση, από την οποία τίποτε δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι, καθώς συνεχίζουν να σηκώνουν μονόπλευρα τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, μετά την αύξηση κατά 0,6% που σημείωσε φέτος τον Οκτώβρη ο τιμάριθμος λιανικής, ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό:

  • 4,7% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Οκτώβρη 1997 με Οκτώβρη 1996), έναντι ρυθμού 8% το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • 5,9%,σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Νοέμβρη 1996 - Οκτώβρη 1997 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο), έναντι ρυθμού 8,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μικρότερη αύξηση του τιμάριθμου φέτος τον Οκτώβρη - με τις θετικές επιπτώσεις που είχε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση της τιμής των φαρμάκων, που προέκυψε από την ανακοστολόγηση και το κόστος το σήκωσαν κυρίως οι φαρμακοποιοί με τη μείωση των περιθωρίων κέρδους που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις μεταβολές τιμών στις επιμέρους κατηγορίες, τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 1997, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στις κατηγορίες "είδη ρουχισμού και παπουτσιών" (3,5%) και τα "λοιπά αγαθά & υπηρεσίες" (1,4%) και η μεγαλύτερη μείωση τιμών στην κατηγορία "γεία" (1,8%) που προήλθε κυρίως από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων.

Ανεξάρτητα από τα όποια "τρικ" εφαρμόζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις αποκλίσεις από το στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό (όπως για παράδειγμα η απόφαση να μην υπολογίζεται τους θερινούς μήνες η αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης), οι αρμόδιοι θεωρούν πια ανέφικτο το στόχο του 4,5% αρχή - τέλος. Οσον αφορά το ρυθμό πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι στο τέλος του χρόνου θα τρέχει με 5,7%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για την έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών

Οδηγίες για την έκδοση και χορήγηση βεβαιώσεων για τις αποδοχές ή τις συντάξεις και τις κάθε είδους φορολογούμενες αμοιβές που καταβλήθηκαν σε δικαιούχους, καθώς και για το φόρο που παρακρατήθηκε από αυτές κατά το 1997, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι παρακρατούν φόρο μεταξύ άλλων και από εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν έγκαιρα, σ' αυτούς από τους οποίους έγινε η παρακράτηση, μία μόνο βεβαίωση σε κάθε δικαιούχο. Στις βεβαιώσεις αυτές πρέπει να αναγράφονται οι κάθε είδους αποδοχές, τόσο από τακτικές όσο και από πρόσθετες αμοιβές, φορολογούμενες ή απαλλασσόμενες, οι τυχόν κρατήσεις που βαρύνουν το δικαιούχο, τα ποσά του φόρου που αναλογούν, καθώς και τα ποσά που παρακρατήθηκαν. Ιδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι για να μπορέσουν έγκαιρα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση οι υπόχρεοι, πρέπει οι υπεύθυνοι των οικονομικών διευθύνσεων των υπηρεσιών ή των επιχειρήσεων που έχουν καταβάλει τις σχετικές αμοιβές σ' αυτούς, να φροντίσουν για την έγκαιρη έκδοση και χορήγηση των οικείων βεβαιώσεων μέχρι τις 15.2.1998 το αργότερο.Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι παραπάνω υπεύθυνοι, να φροντίσουν για τις σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες που είναι αναγκαίες.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στη φορολόγησή τους οι μεγαλοεργολάβοι

Την παροιμία που λέει ότι θέλουν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο", θυμίζουν οι εκπρόσωποι των τεχνικών εταιριών, με τη χτεσινή ανακοίνωσή τους που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Οικονομικών αναδρομική φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών εταιριών. Αφορμή για την αντίδραση των μεγαλοεργολάβων, ήταν οι πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για τη φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών με ειδικό συντελεστή γύρω στο 10% με 15%, για τις περιπτώσεις ή για το διάστημα που αυτά δεν επενδύονται από τις επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του μέτρου, γύρω στα 25 δισ. δρχ.

Λόγος γίνεται για τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση με ειδικούς όρους των αποθεματικών που δημιουργούν οι επιχειρήσεις (τράπεζες, τεχνικές εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα), από την υπεραξία μετοχών, τίτλων του δημοσίου, ακινήτων κλπ. Σήμερα τα κέρδη από τις προαναφερόμενες πηγές, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν ή να διανεμηθούν στους μετόχους, φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, δηλαδή 35% ή 40% εάν πρόκειται για τράπεζες. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση των συγκεκριμένων κερδών με τους παραπάνω συντελεστές, τα εμφανίζουν σε χωριστή κατηγορία ως αφορολόγητα αποθεματικά. Δυνατότητα διατήρησης αφορολόγητων αποθεματικών δίνει και ο αναπτυξιακός νόμος στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα ότι τα προορίζουν για τη δημιουργία επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να τις πραγματοποιούν.

Απ' την πλευρά τους τα μέλη του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Η Τάξεως (ΣΤΕΗΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και άκαιρη" την παραπάνω πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για απειλή σε βάρος του ελληνικού κατασκευαστικού δυναμικού. Σ' αυτή τη λογική ο ΣΤΕΗΤ καλεί την κυβέρνηση σε σοβαρό διάλογο "στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής της", πριν ο κλάδος "αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αισιόδοξες οι προβλέψεις το '97 και το '98

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν οι διευθυντές των γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) για την τουριστική κίνηση τόσο του 1997 όσο και του 1998, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης "Philoxenia '97" στη Θεσσαλονίκη. Από τη μεριά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπολογίζει γύρω στο 10% το ποσοστό αύξησης των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών. Παράλληλα, ζητά τη δέσμευση από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον 10 δισ. δρχ. για τη διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, από τις εκτιμήσεις των διευθυντών των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, προκύπτει ότι η άφιξη Γερμανών τουριστών μέσα στο 1997 θα ανέλθει σε 5%-7%, ενώ το '98 στο 4%-5%. Από τις ΗΠΑ στο τέλος του 1997 αναμένεται αύξηση των τουριστών που προτιμούν την Ελλάδα κατά 12,5%, ενώ το 1998, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αύξηση θα ανέλθει σε 8%-15%. Αυξημένη θα είναι, επίσης, η τουριστική κίνηση φέτος και του χρόνου από την Αυστρία, τη Β. Ευρώπη, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία καθώς και τη Ρωσία, ενώ στα περσινά επίπεδα αναμένεται ότι θα κυμανθούν οι τουρίστες από τη Γαλλία, που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για διακοπές μέσα στο '97, καθώς και από την Ιαπωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ