ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική ετοιμότητα στη Θεσσαλία

Συνεδριάζει σήμερα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή

Για το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων συνεδριάζει σήμερα, στις 7 μ.μ. σε ξενοδοχείο της Λάρισας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, για να συζητήσουν και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων στο νομό.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Στις 29 του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκε παντρικαλινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας,έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου καταγγέλθηκε η κυβερνητική τακτική ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς και διατρανώθηκε η απόφαση των αγροτών του νομού να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με όσα μέσα διαθέτουν, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στις 19 Νοέμβρη έχει αποφασιστεί να γίνει παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο,με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της πόλης.

Στις 5 Δεκέμβρη - ημέρα νέας δίκης σε βάρος των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα - αναμένεται μεγάλη κινητοποίηση στη Λάρισα. Οι αγώνες - επισημαίνουν στελέχη του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία - θα συνεχιστούν, θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν, μέχρι να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς. Οι αγρότες, όχι μόνο δεν τρομοκρατούνται από τη "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος τους, αλλά πεισμώνουν ακόμα περισσότερο και δηλώνουν παντού και πάντα ότι οι νέοι αγώνες θα είναι πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί και καλύτερα οργανωμένοι.

Νέο χαράτσι 15 δισ. στους αγρότες

Τροπολογία, που προβλέπει την αύξηση της εισφοράς για τον ΕΛΓΑ κατά 50%, πέρασε "νύχτα" ο υπουργός Γεωργίας στη Βουλή. Καταψήφισε το ΚΚΕ

Βαρύ χαράτσι επέβαλε η κυβέρνηση στους αγρότες, αυξάνοντας την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50%. Η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση αυτή, για να καλύψει σε βάρος των αγροτών τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ, που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταβληθεί η συμμετοχή του κράτους, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συνεταιριστικών χρεών. Με αυτήν αυξάνεται από 2% σε 3% η "ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ", που παρακρατείται - με βάση τα τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων - από τους αγοραστές (εμπόρους, βιομήχανους κλπ.). Επίσης, αυξάνεται από 2% σε 5% η παρακράτηση υπέρ του Δημοσίου από το συνολικό ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Την τροπολογία αυτή κατήγγειλαν και καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως εκτιμάται, η αύξηση της εισφοράς στο 3% σημαίνει πρόσθετο ετήσιο χαράτσι στους αγρότες που πλησιάζει τα 15 δισ. δραχμές. Το κακό όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και νέα αύξηση στις εισφορές των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ, με το νομοσχέδιο περί αναμόρφωσης των γεωργικών ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το υπουργείο Γεωργίας μελετά να επιβάλει ζώνες επικινδυνότητας και να αυξήσει την εισφορά μέχρι 5%-6% στη φυτική παραγωγή και 1,5%-2% στη ζωική παραγωγή. Παράλληλα μελετά τη μείωση των δραστηριοτήτων του ΕΛΓΑ κατά 50%, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα επιδοτούνται μέσω του προϋπολογισμού ή από κοινωνικό πόρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ δε θα καλύπτει ζημιές μέχρι 30% (από 15% που κάλυπτε μέχρι τώρα), οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες και οι αγρότες θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για να αποζημιώνονται σε αυτή την περίπτωση.

Την ίδια στιγμή που επιβάλλεται πρόσθετο χαράτσι στους αγρότες για τον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική κοροϊδίας για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός της περασμένης άνοιξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες και οι χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου σε βαμβάκι κ. ά. Ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αποζημιώσεις θα δίνονταν για τους παγετούς μέχρι 1η Νοέμβρη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί δραχμή και είναι άγνωστο το πότε θα δοθούν τελικά. Το ίδιο αναμένεται και για τις αποζημιώσεις από το χαλάζι, για τις οποίες ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει ότι θα καταβληθούν μέχρι 15 Δεκέμβρη.

"Αγροτοδικεία" παντού

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ

Τα "αγροτοδικεία" που έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν το έργο τους με αμείωτη ένταση, σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός από τα διαρκή "αγροτοδικεία" της Λάρισας και της Κατερίνης, σε πολλές άλλες περιοχές συνεχίζουν οι διώξεις των αγωνιζομένων αγροτών. Σήμερα εφτά αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Μεσολογγίου, για τις κινητοποιήσεις του 1992. Την ερχόμενη Τρίτη 13 αγρότες των Τρικάλων δικάζονται για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995, ενώ μια μέρα μετά, την Τετάρτη, 20 αγρότες της Αιγιάλειας δικάζονται για τα μπλόκα του περασμένου Δεκέμβρη.

Κλήσεις για να δικαστούν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο του Κιλκίς έλαβαν οκτώ αγρότες του νομού, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1996. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ,η οποία σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η τρομοκράτηση και η πολιτική ομηρία των αγροτών. "Αυτό αποδεικνύεται - τονίζεται στην ανακοίνωση - από την άρνηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν την τροπολογία του ΚΚΕ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το νομοθετικό σταμάτημα της βιομηχανίας δικών που έχει στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε βάρος των αγροτών".

Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, καλεί τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τα κόμματα και τους μαζικούς φορείς της χώρας να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν την τρομοκρατική και αυταρχική στάση της κυβέρνησης.

Πληρώνουν τα σπασμένα

Καταστροφικά παιχνίδια σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, συνεχίζει να παίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος. Η όλη πολιτική που ακολουθούν αποσκοπεί στην απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών τους και των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν, με στόχο την παραπλάνηση των βαμβακοπαραγωγών, που φέτος θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα τελευταία γεγονότα στον Οργανισμό Βάμβακος, με την απόφαση για διαθεσιμότητα του Γενικού Διευθυντή, που αποκάλυψαν την καταστρατήγηση των διατάξεων ελέγχου στα εκκοκκιστήρια και όχι μόνο. Κύρια αποκάλυψαν τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που δείχνει να κόπτεται για τους ελέγχους στο βαμβάκι, αλλά στην ουσία πράττει το αντίθετο και σιγοντάρει τους εκκοκκιστές στις κάθε λογής απάτες τους. Πράγμα που φάνηκε και από το έκτακτο ισοζύγιο, το οποίο ξεκίνησε στις 20 του Οκτώβρη, στα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας.

***

Η εφαρμογή του ισοζυγίου στα εκκοκκιστήρια κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, είναι μια μέθοδος για τον καλύτερο έλεγχο στο εκκοκκισμένο βαμβάκι που παράγεται. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή πρέπει να γίνει η εκκόκκιση όλου του σύσπορου βαμβακιού που βρίσκεται στις αποθήκες του εκκοκκιστηρίου και στη συνέχεια να γίνει ο απολογισμός της απόδοσης σε εκκοκκισμένο.

Οσο διαρκεί ο έλεγχος του ισοζυγίου, είναι προφανές ότι σταματούν οι εισαγωγές σύσπορου βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, ώστε να μην αναμειγνύονται τα νεοεισαγόμενα βαμβάκια που πρόκειται να εκκοκκιστούν και πρέπει να μετρηθεί η απόδοσή τους. Από καταγγελίες προκύπτει ότι μερικά εκκοκκιστήρια αγοράζουν σύσπορο βαμβάκι κατά τη διάρκεια του ισοζυγίου κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων. Οι παράνομες αυτές εισαγωγές γίνονταν κατόπιν προφορικών και γραπτών εντολών, που δίνονταν από τα υψηλά κλιμάκια του Οργανισμού Βάμβακος προς τις περιφερειακές υπηρεσίες.

***

Πέρα από τις περιπτώσεις που ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, τέτοιες πράξεις έγιναν και σε άλλα εκκοκκιστήρια, όπως για παράδειγμα στο εκκοκκιστήριο της Εκκάρας Δομοκού, όπου αγόρασαν σύσπορο βαμβάκι πριν ακόμα ολοκληρωθεί το ισοζύγιο.

Η ανακοίνωση, όμως, του υπουργείου κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο ζήτημα - που είναι η αλλοίωση που προσπαθούν να κάνουν μερικά εκκοκκιστήρια σχετικά με τις αποδόσεις στο εκκοκκισμένο βαμβάκι, ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερο μέρος επιδοτήσεων - το αποσιωπά.

Κ. Δ.

Απολύσεις στη "Μελισσοκομική"

Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά η διοίκηση της "Μελισσοκομικής". Μετά την αναγγελία τριών απολύσεων την περασμένη άνοιξη, τις οποίες η διοίκηση της Οργάνωσης αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ξεκίνησε τώρα νέος κύκλος.

Το ΔΣ της "Μελισσοκομικής" ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την απόλυση ενός εργαζομένου, του Δ. Λυμπερόγιαννη,ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει την απόλυση και άλλων εργαζομένων. Με την κακοδιαχείριση που άσκησε μέχρι τώρα οδήγησε την Οργάνωση στα πρόθυρα της διάλυσης και συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια καταστροφική πρακτική. Για παράδειγμα, η "Μελισσοκομική" με ευθύνη της διοίκησής της ανακοίνωσε φέτος μικρότερες τιμές για το μέλι, από αυτές που δίνει το ιδιωτικό εμπόριο, οδηγώντας έτσι στη συρρίκνωση τη δραστηριότητα της Οργάνωσης. Η τακτική που ακολουθεί, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης, αφού από του χρόνου, θα πρέπει να καταβληθεί στην ΑΤΕ, η πρώτη δόση του χρέους ύψους 110 εκατ. δραχμών. Και το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά τη στιγμή που η Οργάνωση δεν παρουσιάζει κέρδη. Βέβαια, η τακτική των απολύσεων δε δίνει λύση στο πρόβλημα, ενώ το σωματείο των εργαζομένων της "Μελισσοκομικής" δείχνει να αδρανεί στην πολιτική συρρίκνωσης δραστηριοτήτων και προσωπικού.

Χωρίς τρόλεϊ σήμερα 9 - 3

Ακινητοποιημένα για έξι ώρες (9 π.μ. - 3 μ.μ. ) θα μείνουν σήμερα τα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ συμμετέχουν στην προειδοποιητική στάση εργασίας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που περιέχει αναχρονιστικές και αντεργατικές διατάξεις, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των συγκοινωνιών και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν το κλίμα αυταρχισμού που επικρατεί στην επιχείρηση, την εντατικοποίηση της εργασίας και ζητάνε την ενίσχυση των ΗΛΠΑΠ με τα αναγκαία οχήματα. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο θέατρο "Γκλόρια" και στη γενική τους συνέλευση θα εξετάσουν τα προβλήματα και το μέλλον των ΗΛΠΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ