ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΓΕ - ΔΕΛΤΑ
Στις πλάτες των καταναλωτών ο πόλεμος για τα κέρδη τους

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των δύο κυρίαρχων της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ, στην προσπάθειά τους για κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτού του έντονου ανταγωνισμού αποκαλύπτεται, με τις αλληλοκατηγορίες που εκσφενδονίζουν οι δύο εταιρίες, καθώς η μία κατηγορεί την άλλη για... ανακρίβειες, αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ότι η μάχη που δίνουν για αύξηση των κερδών τους τελικά δεν μπορεί παρά να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο νέος πόλεμος μεταξύ των δύο εταιριών ξεκίνησε όταν η ΦΑΓΕ έβγαλε στην αγορά το λεγόμενο "υψηλής παστερίωσης" γάλα, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι ίδιο με το φρέσκο, αλλά διατηρείται στο ψυγείο μερικές μέρες παραπάνω από το απλό παστεριωμένο. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΔΕΛΤΑ υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο γάλα στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά "προσποιείται" το φρέσκο, γιατί η επεξεργασία του γίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία, αυτή που σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων χρησιμοποιείται για το "υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας". Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το γάλα, που παρουσιάζει ως "νέο" η ΦΑΓΕ, κυκλοφορεί ήδη εδώ και ένα χρόνο από τη "Friesland" και πρόκειται για το "ΝΟΥΝΟΥ Family". Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Γ. και Κ. Φιλίππου της ΦΑΓΕ, απαντώντας στις κατηγορίες της ΔΕΛΤΑ, υποστήριξαν ότι το γάλα "υψηλής παστερίωσης" είναι πρότυπο προϊόν της εταιρίας τους, κατοχυρωμένο στην ΕΕ. Από τις πωλήσεις του η εταιρία αναμένει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά γάλακτος κατά 6%,και κατά 12% ακόμη όταν λειτουργήσουν οι δύο νέες γραμμές επεξεργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Τις προηγούμενες μέρες στο θέμα της ακριβούς ενημέρωσης των καταναλωτών για το περιεχόμενο και τα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων παρενέβη με δηλώσεις του ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης,ο οποίος είπε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να ελέγξουν όλες τις ετικέτες των προϊόντων αυτών και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (στο οποίο υπάγεται το Γενικό Χημείο του Κράτους) να επανεξεταστούν οι ονοματολογίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ, δήλωσε ότι ο υφυπουργός δεν κάνει κάτι καινούριο, αφού οι υπηρεσίες της ΕΕ,που ενέκριναν το προϊόν της, εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς όρους. Ο ίδιος άφησε αιχμές για το χρόνο στον οποίο έγινε η παρέμβαση του υφυπουργού, ο οποίος συμπίπτει με την "επίθεση" της ΔΕΛΤΑ εναντίον του νέου γάλακτος της ΦΑΓΕ.

ΕΣΚ - ΔΕΗ
Προσκλητήριο κλιμάκωσης του αγώνα

Να απορρίψει τις προτάσεις της κυβέρνησης "για το νέο ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ και τη μετατροπή της ασφάλισής μας σε ταμείο", αλλά και να κλιμακώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καλεί την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η ΕΣΚ - ΔΕΗ.Ανάλογο κάλεσμα γίνεται και προς τις πλειοψηφίες των πρωτοβάθμιων συλλόγων.

Η παράταξη, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ με την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και την απαράδεκτη απάντηση στα αιτήματά της - όπως η ίδια η πλειοψηφία της διοίκησης τη χαρακτηρίζει - καλεί σε πάλη για τη δημιουργία αγωνιστικού κινήματος, συντονισμό με τους εργαζόμενους στις άλλες ΔΕΚΟ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις,αντιπαράθεση στο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000", ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς και σε "συγκρότηση σε κάθε χώρο δουλιάς των δικών μας επιτροπών αγώνα", επειδή ο "αγώνας με ταξικό προσανατολισμό και η αλλαγή των συσχετισμών είναι μονόδρομος".

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο, με το νέο ιδρυτικό νόμο της ΔΕΗ - "στα πλαίσια της εφαρμογής της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" - "να περιορίσει την παρουσία της ΔΕΗ στο δίκτυο μεταφοράς και σε τμήμα της διανομής και της παραγωγής". Προσθέτει επίσης ότι "για να εξυπηρετηθεί ο ανταγωνισμός των μεγάλων συμφερόντων στην ηλεκτρική ενέργεια διαλύουν τη ΔΕΗ στα "εξ ων συνετέθη". Ενδεικτικό είναι ότι οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και με τους ιδιώτες σαν αυτόνομες ξεχωριστές μονάδες".

Σημειώνεται ακόμα ότι όσο προχωρούν οι παραπάνω μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό, όπου προωθείται η οριστική κατάργηση της ασφάλισης στον εργοδότη και ότι "έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ για αρκετά χρόνια έκαναν ότι δεν έβλεπαν το ξεδίπλωμα της πολιτικής της ΕΕ παρά την επίμονη προσπάθεια της ΕΣΚ. Απ' τη μια βούλιαζαν τα συνδικάτα στην αδράνεια και απ' την άλλη έκαναν καθημερινά νέες εκπτώσεις στις θέσεις. Για να ανακαλύψουν ξαφνικά ότι η οδηγία είναι πια γεγονός".

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΔΑ
Βήμα ιδιωτικοποίησης η... μετοχοποίηση της ΔΕΠ

Την αντίθεσή του με την πολιτική της "μετοχοποίησης" και κάθε πολιτικής που ανατρέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ομίλου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων των ΕΛΔΑ. Στην προσπάθεια αντίδρασης στην αποφασισμένη πορεία, σημειώνεται, επιδιώκεται ήδη συνεργασία και με τα άλλα σωματεία του Ομίλου, έτσι ώστε να εμποδιστούν αποφάσεις που βλάπτουν τους εργαζόμενους.

Τους λόγους της διαφωνίας τους οι εργαζόμενοι εστιάζουν στα εξής σημεία:

  • Η μετάβαση μέρους της περιουσίας της ΔΕΠ σε θεσμικούς επενδυτές δεν αποτελεί την ορθότερη επιλογή άντλησης κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών προγραμμάτων, γιατί δεν ερευνήθηκαν άλλα εναλλακτικά σενάρια και συγκρινόμενα να απορριφθούν σαν ασύμφορα.
  • Τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ομίλου και η συνεχής κερδοφορία του εγγυώνται τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των απαιτούμενων επενδύσεων.
  • Η μετοχοποίηση δεν προσδιορίζει την πραγματική αξία της ΔΕΠ και δε διασφαλίζει ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση του Ομίλου στο μέλλον. Αντίθετα αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και θα αναγκάσει τον Ομιλο να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεχή κερδοφορία με δραστηριότητες που μπορούν να είναι σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας του.
  • Η μετοχοποίηση δε λύνει κανένα πρόβλημα της Επιχείρησης ούτε ακόμα ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατία, απλώς φέρνει σύννεφα ανησυχίας τόσο στη χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης όσο και στις εργασιακές σχέσεις.
Αυξάνονται 4,3% οι εμπορικές μισθώσεις

Κατά 4,3% αυξάνονται από την 1η Νοέμβρη τα μισθώματα για την επαγγελματική στέγη, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω αύξηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί επαγγελματικής στέγης, ισχύει για τις περιπτώσεις που το μίσθωμα είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εφόσον δεν έχει προηγηθεί αναπροσαρμογή του μισθώματος σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους και εφόσον το συμβόλαιο, είτε έχει λήξει είτε δεν προβλέπει άλλη αναπροσαρμογή.

Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει επίσης ότι η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων για τις εμπορικές μισθώσεις αντιστοιχεί στο 75% της μεταβολής του τιμαρίθμου κόστους ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η μέση αύξηση του τιμαρίθμου κόστους ζωής κατά το 1997, μέχρι και τον Οκτώβρη, ανέρχεται 5,7% σε δωδεκάμηνη βάση. Μ' αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό αύξησης των παραπάνω μισθωμάτων για το Νοέμβρη 1997 ανέρχεται σε 4,3% του καταβαλλόμενου μισθώματος.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Συνέδριο για τον πλούτο και τη φτώχεια

Ζητήματα που αφορούν την παρατεταμένη κρίση, τη συνεχώς διευρυνόμενη ανεργία, την πολιτική λιτότητας και το χάσμα που χωρίζει τις οικονομίες διαφόρων χωρών, αποτελούν τα κύρια θέματα διεθνούς τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Συνέδριο αρχίζει τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, το συνέδριο καλείται να δώσει επιστημονικά βάσιμες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως:

  • Γιατί ο κόσμος βιώνει μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση με δραματικές επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας και της ανισότητας στη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου, σε μια εποχή που βρισκόμαστε στο υψηλότερο ιστορικά σημείο ανάπτυξης και πλούτου;
  • Γιατί η εικοσαετής πολιτική μονόπλευρης λιτότητας στη χώρα μας, όσο και στην ΕΕ, δεν κατόρθωσε ν' αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά διαπιστώνεται καθημερινά η κρίση των βασικών δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων;
  • Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το διευρυνόμενο χάσμα της υπανάπτυξης και φτώχειας από τη μια και της προκλητικής συγκέντρωσης και σπατάλης του πλούτου από την άλλη;

Στο Συνέδριο θα πάρει μέρος μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων οικονομολόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ