ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μόνος φταίχτης ο... κακός καιρός

Κυβέρνηση (γεν. γραμματέας Περιφέρειας) και "πράσινοι" αιρετοί, (νομάρχης και δήμαρχος), συσκέφτηκαν και αποφάνθηκαν ότι αυτοί τα έκαναν όλα καλά, αλλά, τι να κάνουμε, η βροχή ήταν δυνατή...

Μόνος ένοχος για τις πρόσφατες πλημμύρες που ρήμαξαν τις εργατογειτονιές στην Πάτρα είναι ο... καιρός! Σ' αυτό το πόρισμα κατέληξαν ομόφωνα όλοι οι "αθώοι", οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν ο ένας τον άλλο για την "ετοιμότητα" και την "αποτελεσματικότητά" τους.

Το πόρισμα, που συνέταξαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχία Αχαϊας και ο Δήμος Πάτρας, μιλά για "τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα που έδρασαν συσσωρευτικά σε συνάρτηση με τη μεγάλη βροχόπτωση και την ημιτελή φάση, στην οποία βρίσκονται τα έργα της παράκαμψης". Στη σύνταξη του πορίσματος δε συμμετείχε κανένας επιστημονικός φορέας. Ούτε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), η οποία - σύμφωνα με τον ΓΓ της Περιφέρειας Γ. Μουτσόπουλο - "δεν είχε καμιά δουλιά με τις πλημμύρες", ούτε το ΤΕΕ, ούτε το Πανεπιστήμιο Πάτρας, επειδή - πάλι κατά τον Περιφερειάρχη - κρίθηκε "πως το φαινόμενο δεν ήταν επιστημονικά αδιερεύνητο και μπορούσαν οι τεχνικοί από μόνοι τους να φτάσουν στα αίτια".Ετσι, λοιπόν, η βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τα ημιτελή έργα της Περιμετρικής, είναι τα "τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα" που έπνιξαν την Πάτρα. Κουβέντα, βέβαια, δεν έγινε για τις καταπατήσεις του χειμάρρου, κουβέντα για το στένεμα της κοίτης του, ούτε λόγος για την προχειρότητα με την οποία κατασκευάζεται η Περιμετρική. Μόνη αιτία ήταν η βροχόπτωση, η οποία σύμφωνα με τον ΓΓ της Περιφέρειας ήταν "τριπλάσια από αντίστοιχες βροχοπτώσεις", αν και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων της Περιφέρειας Ηλίας Κόλλιας σημείωσε ότι, βάσει στοιχείων από πέντε σταθμούς βροχομέτρησης, προέκυψε πως ήταν "τοπικού χαρακτήρα βροχές συνήθεις για την εποχή"!!!

Παρ' όλα αυτά οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την "αντιμετώπιση" των πλημμυρών, ενώ ο Γ. Μουτσόπουλος έσπευσε να καθησυχάσει τους Πατρινούς για το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών, με τη φράση "δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος". Αλλωστε, αποκαλυπτικότατα σημείωσε πως "σε τέτοιες ώρες κρίσης" το κυριότερο δεν είναι ο εντοπισμός λαθών και παραλείψεων, αλλά το "πώς θα τις ξεπεράσουμε και πώς θα ηρεμήσει ο κόσμος". Και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος... Μέχρι την επόμενη καταστροφή που, όπως όλα δείχνουν, θα οφείλεται πάλι σε "τυχαία και απρόβλεπτα περιστατικά". Σχετικά με το πόρισμα για τα αίτια των πλημμυρών, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε στον "Ρ": "Το πόρισμα ήταν αναμενόμενο. Οπως όλα τα παρόμοια, που συντάχτηκαν κατά καιρούς, δεν αναγνωρίζει ευθύνες σε κανένα. Τέτοια πορίσματα δεν μπορεί να συντάσσονται από εκείνους που με την πολιτική τους άφησαν να δημιουργηθούν τέτοιες καταστροφές. Για να είναι αντικειμενικό το πόρισμα θα έπρεπε να είχε συνταχθεί από αρμόδιους φορείς (π.χ. ΤΕΕ, κλπ.). Χωρίς αυτούς, επόμενο ήταν να βγει ένα πόρισμα που συγκαλύπτει τις ευθύνες και ρίχνει το φταίξιμο σε καιρικά φαινόμενα. Η επίκληση των καιρικών φαινομένων είναι το συνηθισμένο άλλοθι για την ελλιπή προστασία πόλεων ή περιοχών από τέτοιες καταστροφές. Στην πραγματικότητα, ωθεί τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να ζητήσουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους από το... Θεό. Ολο αυτό το σκηνικό θέτει υπό αμφισβήτηση και τις λεγόμενες προθέσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα προφυλάξουν τις περιοχές που έχουν πληγεί από το ενδεχόμενο επανάληψης αυτών των φαινομένων. Τέλος, οι καθησυχαστικές δηλώσεις κάποιων πως "τέτοια φαινόμενα δε θα επαναληφθούν", μας κάνουν να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάμε πως έτσι ακριβώς καθησύχαζαν το λαό της Πάτρας λίγες μέρες πριν την καταστροφική πλημμύρα".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παρανομούν για να ελέγχουν

Προσφυγή του Λεων. Αυδή και της Ηρας Βαλσαμάκη κατά παράνομης εκλογής τριών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, στο ΔΣ του Ορφανοτροφείου "Χατζηκώστα"

Την ακύρωση ως παράνομης της εκλογής μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του "Ιδρύματος Χατζηκώστα" με την πράξη 3061/30.10. '97 του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητούν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής και η δημοτική Σύμβουλος Ηρα Βαλσαμάκη,με προσφυγή τους στην Επιτροπή του άρθρου 177 παρ. 2 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Με την προσφυγή, που κατατέθηκε χτες, ζητούν την ακύρωση της απόφασης γιατί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβιάστηκε κατάφωρα η ρητή διάταξη περί μυστικής ψηφοφορίας.Επιπλέον άκυρη είναι η εκλογή δύο εκ των τριών μελών που εκλέχθηκαν στο ΔΣ του Ιδρύματος και για το λόγο ότι δε συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μόνιμη η προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων να ελέγχει πλήρως και ερήμην της αντιπολίτευσης τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς, τη λειτουργία γενικά του δήμου όσο και να μοιράζει τίτλους και αρμοδιότητες δεξιά και αριστερά, σε"φορείς" μη θεσμοθετημένους, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει έγκριση του Δημοτικού Συμβούλιου και δε διστάζει και να παρανομήσει γι' αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να σημειώσουμε, ότι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, φρόντισε κυριολεκτικά να "μαντρώσει" τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που πρόσκεινται στον Δ. Αβραμόπουλο,ώστε να ελέγξει την ψήφο τους στο επίμαχο συμβούλιο καθώς σε προηγούμενη συνεδρίαση, με το ίδιο θέμα όπου πάλι δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, η διοίκηση είχε ενοχληθεί από τις... διαρροές ψήφων και της πλειοψηφίας προς τις υποψήφιες για το ΔΣ του Ορφανοτροφείου Η. Βαλσαμάκη και Μ. Γιαταγάνα.

Ο Λεων. Αυδής και η Ηρα Βαλσαμάκη στην προσφυγή τους τεκμηριώνουν την πολλαπλή παραβίαση της μυστικής ψηφοφορίας σημειώνοντας:

  • "Κάθε μέλος του ΔΣ συνέτασσε ψηφοδέλτιο ιδιοχείρως, γράφοντας σε λευκό χαρτί τα ονόματα των υποψηφίων και επομένως ήταν ευχερής η εξακρίβωση εκ των υστέρων της ψήφου κάθε συμβούλου από τον γραφικό του χαρακτήρα".
  • "Η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων με τη σημείωση των σταυρών προτίμησης έγινε από τους συμβούλους στο τραπέζι των συνεδριάσεων και όχι σε ιδιαίτερο χώρο". Ειδικά οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν μαζευτεί σχεδόν ο ένας πάνω απ' τον άλλο ώστε όχι μόνο η ψήφος του καθενός να είναι γνωστή αλλά και απόλυτα ελεγχόμενη.

Να σημειώσουμε ότι οι προσφεύγοντες δημοτικοί σύμβουλοι Λεων. Αυδής και Ηρα Βαλσαμάκη, ζητούν την εξαίρεση από τη σύνθεση της Επιτροπής, κατά την εξέταση της προσφυγής τους, του μέλους της, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων Π. Παπαϊωάννου,καθώς συμμετείχε στον σχηματισμό της προσβαλλόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

ΝΙΚΑΙΑ
Υποβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο

Η "Δημοκρατική Ενότητα" καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το "Σπίτι της Αρσης Βαρών"

Για υποτίμηση και υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του λαού της Νίκαιας καταγγέλλει η "Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας" τον δήμαρχο και την πλειοψηφία του ΔΣ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή του "Σπιτιού της άρσης βαρών" στο Σελεπίτσαρι.

Η "Δημοκρατική Ενότητα" τονίζει, ότι η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε κανέναν "για το περιεχόμενο και την ουσία αυτής της σύμβασης και για τα "βάρη" που θα "σηκώσει" ο δήμος". "Πήραν τις αποφάσεις μόνοι τους, αγνοώντας το Δημοτικό Συμβούλιο", συνεχίζει η Κίνηση και προσθέτει ότι "καταγγέλλουμε αυτήν την πρακτική και καλούμε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ακόμη και τους συμβούλους της πλειοψηφίας, να διαχωρίσουν τη θέση τους από τέτοιες πρακτικές που υποκαθιστούν τους εκλεγμένους συμβούλους και χρησιμοποιούν το δήμο για προσωπική προβολή και επιδιώξεις".

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στη σύμβαση που υπογράφτηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι "η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε σε φιέστα προβολής των στελεχών της κυβέρνησης και του δημάρχου" και προσθέτει ότι "μας βρίσκει αντίθετους η τοποθέτηση του "Σπιτιού της Αρσης Βαρών στο Σελεπίτσαρι, γιατί μόνο προβλήματα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά θα δημιουργήσει στο χώρο".

Εξηγώντας αυτή τη θέση λέει, ότι "ο Κοκκινιώτικος λαός πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια για την εξασφάλιση του Σελεπίτσαρη. Ο τελικός σχεδιασμός του προέβλεπε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, λαϊκής άθλησης και σχολικών συγκροτημάτων. Γι' αυτό η Δημοκρατική Ενότητα είχε προτείνει από την αρχή το έργο αυτό να γίνει στον χώρο Καραμπίνη που προβλέπεται για αθλητικές εγκαταστάσεις και θα αναμορφωνόταν έτσι, μαζί με άλλα έργα, όλη η Ανω Νεάπολη".

Τέλος, η Κίνηση υπενθυμίζει ότι ο δήμαρχος είχε υπογράψει σύμβαση κατασκευής του έργου και πριν 15 μήνες επί υπουργίας Γ. Λιάνη και καταλήγει: "Πόσες ακόμη συμβάσεις και φιέστες θα γίνουν μέχρι τις εκλογές;".

ΜΕΤΡΟ
Κίνδυνος για τον Κεραμεικό

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού

Τους κινδύνους καταστροφής του μνημείου του Κεραμεικού από τα έργα κατασκευής του Μετρό επισημαίνουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή και απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, τονίζουν: "Τα περιστατικά καταρρεύσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάνοιξη της σήραγγας του Μετρό σε τμήμα της λεωφόρου Πανεπιστημίου, αποκάλυψαν με τρόπο εντυπωσιακό το μέγεθος των κινδύνων που δημιουργεί η εκσκαφή της σήραγγας για τα παρακείμενα κτίσματα και μνημεία. Ενόψει και της εμπειρίας, συνεχίζουν, από την καταστροφή των καταλοίπων του Βαλλεριάνειου Τείχους στον Εθνικό Κήπο, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων και άλλων πολιτών για τον κίνδυνο καταστροφής των μνημείων του Κεραμεικού".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: "Αν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η πιλοτική σήραγγα που σχεδιάζουν δε δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τον Κεραμεικό και για τον Ηριδανό που το διασχίζει, αν πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκθέσουν σε κίνδυνο καταστροφής ένα τόσο σημαντικό μνημείο όπως ο Κεραμεικός, που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και αν θα αποδεχτούν την πρόταση των αρχαιολόγων να μετατραπεί ο σταθμός του Κεραμεικού που ήδη έχει κατασκευαστεί, προκαλώντας την καταστροφή πολλών μνημείων, σε υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων και να μετατοπιστεί η γραμμή του Μετρό".

Ανοίγει η Πανεπιστημίου

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες η "Αττικό Μετρό ΑΕ", από τη Δευτέρα θα δοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο της Λεωφόρου Πανεπιστημίου (πέντε λωρίδες), καθώς και η οδός Χ. Τρικούπη. Οι τελευταίες εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση της λεωφόρου (στρώση αντιολισθηρού τάπητα, διαγράμμιση της οδού, αποκατάσταση του πεζοδρομίου) πρόκειται να εκτελεστούν σήμερα και αύριο.

Οπως επίσης ανακοινώνει η "Αττικό Μετρό", η καθυστέρηση στην αποκατάσταση οφείλεται στο ότι χρειάστηκε να γίνουν εργασίες για την αναβάθμιση ή αποκατάσταση όλων των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Οι μαθητές μαθαίνουν για τους σεισμούς

Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού, θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία της Αττικής με απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών.

Με εντολή του Νομάρχη Αθηνών Δημήτρη Ευσταθιάδη, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε το θέμα της ενημέρωσης των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό και αποφασίστηκε την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη στη Νομαρχία Αθηνών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο οποίος και θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες προς τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί με την ευθύνη των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία που ανήκουν στη Νομαρχία Αθηνών.

Επίσης στη χτεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σχολεία τις μέρες που έγιναν οι σεισμικές δονήσεις, της διακοπής των μαθημάτων με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, υπό το φόβο ενός νέου σεισμού.

Οι μαθητές, τονίστηκε στη σύσκεψη, θα πρέπει να παραμένουν στο χώρο του σχολείου με ευθύνη των δασκάλων και των καθηγητών μέχρι την ώρα λήξης του ωραρίου.

Συγκέντρωση της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση"

Η δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" διοργανώνει την Τετάρτη 19 Νοέμβρη στις 6:30 μ.μ. συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο.Θέμα της συγκέντρωσης τα προβλήματα του Πειραιά και η αναγκαία συσπείρωση για τη λύση τους όλων όσοι νοιάζονται και ονειρεύονται μια ανθρώπινη πόλη.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης θα αναδειχτεί και ο υποψήφιος δήμαρχος που θα υποστηρίξει στις εκλογές η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ