ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Δεκαήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων

Δεκαήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων, που ξεκινάει τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, αποφάσισε κατά τη χτεσινή πολύωρη συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου, σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Τη μορφή των κινητοποιήσεων θα καθορίσουν οι τοπικές ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Επίσης, η Ομοσπονδία αποφάσισε να γίνεται απεργία τις μέρες που θα υπάρχει συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας. Ταυτόχρονα, καθ' όλη τη διάρκεια της κάθε συνάντησης, θα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Ηδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.Η επόμενη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 13 Νοέμβρη. Την ίδια μέρα, το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε προχτές την πραγματοποίηση εξάωρης στάσης εργασίας (8π.μ. - 2μ.μ.) και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τις ώρες της διαπραγμάτευσης, το ΔΣ της Ενωσης θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση. Επίσης, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μεθοδεύσεις συρρίκνωσης καταγγέλλουν οι μηχανικοί

Σε συρρίκνωση, αντί για επέκταση του έργου της, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την "Ολυμπιακή Αεροπορία" κυβέρνηση και διοίκηση, με τις αποφάσεις τους για τις αγοραπωλησίες και τις ενοικιάσεις αεροπλάνων.

Αυτό κατήγγειλαν σε χτεσινή τους συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των ιπτάμενων μηχανικών της ΟΑ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για "μίζες" και "φωτογραφικές επιλογές" στους τύπους των αεροπλάνων. Επισήμαναν ότι η "προαποφασισμένη" ανανέωση του στόλου εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, που ίσως πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας της Ελληνικής Δικαιοσύνης και προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δε σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία για τις αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις αεροπλάνων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ιπταμένων Μηχανικών, με την προωθούμενη αντικατάσταση των τεσσάρων "Μπόινγκ 747 - 200" με "Αιρ Μπας 340 - 300", που είναι μικρότερης χωρητικότητας (299 θέσεις έναντι 420 των "Μπόινγκ"), το έργο της ΟΑ θα συρρικνωθεί και σε θέσεις και σε μεταφορά εμπορευμάτων. Κατά τους ιπτάμενους μηχανικούς, αντί των "Αιρ Μπας" η ΟΑ θα μπορούσε να επιλέξει "Μπόινγκ 747 - 300", που κοστίζουν το ένα τρίτο, έχουν μεγαλύτερη μεταφορική δυνατότητα (460 επιβάτες, έναντι 299) και χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης στηλίτευσαν τη σπουδή της διοίκησης της ΟΑ να προχωρήσει στην άμεση ενοικίαση αεροσκαφών, έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και στην πώληση των "Μπόινγκ 747 και 727", λίγες μέρες πριν αλλάξει η σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας, με την πρόσληψη του διευθύνοντος συμβούλου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πιλότων και των αεροσυνοδών, οι οποίοι επικρότησαν τις θέσεις των ιπτάμενων μηχανικών και επισήμαναν ότι με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς κυβέρνησης και διοίκησης, ο εθνικός αερομεταφορέας δεν έχει μέλλον.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Αγωνιστική απραξία επιβάλλουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Σε... αγρανάπαυση θέλει τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ, η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ενωσής τους (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), τουλάχιστον, μέχρι να "περάσει" η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη διάλυση των αστικών συγκοινωνιών και την κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα χτες στη συγκέντρωση των εργαζομένων των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), που έγινε τις ώρες της στάσης εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.), στο θέατρο "Γκλόρια". Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αν και επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή περιέχει αναχρονιστικές διατάξεις για τις αστικές συγκοινωνίες και τους εργαζόμενους, εντούτοις, ξεκαθάρισαν από την αρχή, ότι εφόσον δεν υπάρχει απαρτία για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, όπως είχε προγραμματιστεί, δεν είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων. Ετσι, με πρόσχημα την έλλειψη απαρτίας, η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ παρέπεμψε το θέμα στο... απώτερο μέλλον, αποφεύγοντας, μάλιστα, κάθε δέσμευση. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης, Θ. Κορδός,ανέφερε ότι μετά από συναντήσεις με τη διοίκηση των ΗΛΠΑΠ, διευθετήθηκαν ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις ποινές των εργαζομένων, αλλά δε στάθηκε στα καυτά θέματα της εφαρμογής των ΣΣΕ, της αλλαγής του Γενικού Κανονισμού Εργασίας, της βελτίωσης των συνθηκών δουλιάς κλπ.

Ο εκπρόσωπος της "Ανεξάρτητης Ταξικής Ενωτικής Κίνησης" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), Φ. Τριχάς,στηλίτευσε την παρελκυστική τακτική των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προωθεί τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και την αφαίρεση κεκτημένων, και ζήτησε από τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να μην περάσουν αυτά τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Δήμος Κλώτσας,στέλεχος της ίδιας παράταξης, και άλλοι εργαζόμενοι πρότειναν τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εφόσον η ηγεσία της Ενωσης είναι "ανυπόληπτη". Η πρόταση αυτή ούτε καν συζητήθηκε!

Αντιδράσεις για τα μέτρα στο φάρμακο

Υποβάθμιση του έργου που επιτελεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) - ο μοναδικός ελεγκτικός οργανισμός στον τομέα του φαρμάκου - και κατ' επέκταση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις εισφορές υπέρ τρίτων επί της τιμής του φαρμάκου.

Με αίτημα την καθιέρωση μικρού πόρου υπέρ του ΕΟΦ, της τάξεως του 1,5% - 2% επί της χονδρικής τιμής του φαρμάκου, που θα αποδίδεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς φαρμάκων, οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει από τις 31.10.1997 στάσεις εργασίας καθημερινά 9π.μ. - 12μ. και επαναλαμβανόμενες στάσεις 12μ. - 3μ.μ.. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα που αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ. Το διάστημα αυτό δεν εισάγονται προϊόντα υγείας (πρώτες ύλες) για την εξυπηρέτηση των φαρμακευτικών εταιριών, με κίνδυνο να δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά. Επίσης, δε γίνονται επισταμένοι έλεγχοι των προϊόντων υγείας ευρείας κυκλοφορίας, προκειμένου να πάρουν έγκριση και να διατεθούν στην αγορά και δεν τοποθετούνται ταινίες γνησιότητας σ' αυτά.

Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΟΦ, παρουσιάστηκε ένας ορός με μολυσμένο νερό που επιστράφηκε από Νοσοκομείο στον Οργανισμό τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στις 5.11.1997, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις δαπάνες λειτουργίας του ΕΟΦ και απέκλεισε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης άλλων πόρων. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι με την απόφαση αυτή "το κράτος αποδυναμώνει τον ίδιο του τον εαυτό".

Εργαζόμενοι στο ΙΦΕΤ

Την άμεση καταβολή του οφειλομένου ποσού από τον ΕΟΦ για την εισαγωγή και διάθεση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, ζητεί το ΙΦΕΤ. Διαφορετικά, οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο προειδοποιούν ότι καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της δραστηριότητας του ΙΦΕΤ, λόγω εξάντλησης των αποθεματικών του.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο ΙΦΕΤ, εκφράζει την ανησυχία του για τους σοβαρούς κινδύνους που ενδεχομένως θα προκύψουν αν δε ληφθούν εγκαίρως μέτρα για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία του ΙΦΕΤ, καθώς και για την εξαγγελθείσα συγχώνευση της ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ ΑΕ με το ΙΦΕΤ.

Το σωματείο, μεταξύ άλλων, ζητεί να εξασφαλιστούν οι πόροι με την παροχή πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΙΦΕΤ.

"Μακριά χέρια" "αγίων" τε και "ασεβών"

Eδώ και χρόνια - και πάντως από τότε που άρχισε η λεγόμενη "εκκλησιαστική διαμάχη", με επίκεντρο τη Μητρόπολη Λάρισας - τούτη η εφημερίδα είχε, πολλές φορές, επισημάνει ότι το "Μήλον της Εριδος" αυτής της διαμάχης ήταν για το ποιος θα ελέγχει την κλειδαριά στο... παγκάρι. Οχι μόνον αυτό της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, το οποίο είναι ασήκωτο, αλλά και σε πολλά άλλα, που κι αυτά είναι γεμάτα.

Bεβαίως, η διαμάχη αφορά και σε άλλες αντιπαραθέσεις - όπως για τη διαδοχή του αρχιεπισκοπικού θρόνου και για την εξυπηρέτηση, μέσω της Εκκλησίας, πολιτικών, "εθνικών" σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη θρησκευτική διείσδυση στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και γενικότερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για ν' ανοίξει ο δρόμος του ελληνικού κεφαλαίου προς "πλιάτσικο" - αλλά η ουσία της εξακολουθεί να βρίσκεται στα... παγκάρια. Αυτά, τα οποία γέμουν από τάλιρα μέχρι δεκαχίλιαρα και τιμαφλή πιστών και στα οποία διεισδύουν "μακριά χέρια" "αγίων" τε και "ασεβών".

H διαμάχη έφερε προσφάτως και "κρυφή κάμερα" στο παγκάρι της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, τα καταγραφόμενα της οποίας εμφανίστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή και τώρα ξεκινάει ένας νέος γύρος αλληλοκατηγοριών περί κλεφτών κι απατεώνων που μετατρέπουν "τον οίκο του Θεού σε οίκο εμπορίου". Φυσικά, οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" γνωρίζουν τα καθέκαστα και δεν περιμένουν από"κρυφές κάμερες", για να πειστούν ότι, ενίοτε ή μάλλον πολλάκις, "ο Μαμμωνάς βάζει χέρι στον παράδεισο". Απλώς σκανδαλίζει και προκαλεί το κοινό - και όχι μόνο το θρησκευτικό - αίσθημα, το γεγονός ότι τα "μακριά χέρια" που αφαιρούν, από τα παγκάρια, τον οβολό των πιστών, μένουν ατιμώτητα, τουλάχιστον επί γης, διότι για την τύχη που θα έχουν στην "άλλη ζωή" δε γνωρίζουμε.

H μόνη λύση για να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός και η εκμετάλλευση των πιστών, είναι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και ο έλεγχος των οικονομικών της Εκκλησίας, η οποία - μην το ξεχνάμε - διαθέτει και διαχειρίζεται μια τεράστια περιουσία, τη στιγμή που η φτώχεια απλώνεται σε τεράστιες μάζες του ελληνικού λαού.

Π. Ρ.

Χρήσιμες συμβουλές για τον καρκίνο

Αύξηση των προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, ιδίως στις νέες γυναίκες, εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στην πρώιμη έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων των γυναικών και στη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, με τη μετάδοση του ιού του κονδυλώματος. Αντίθετα, χάρη στην πρόληψη, με τη γενίκευση του "τεστ ΠΑΠ", έχει μειωθεί σημαντικά η επίπτωση του προχωρημένου καρκίνου της μήτρας, που πλήττει κυρίως τις ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ενόψει του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ογκολογίας που διοργανώνεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας", 12 - 15 Νοέμβρη.

Οσον αφορά τον καρκίνο παχέος εντέρου, τα κρούσματα είναι 3.000 και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Αυτό οφείλεται στην κακή διατροφή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι απαραίτητη η προληπτική εξέταση κοπράνων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, μια φορά το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ