ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΔΙΕΘΝΗ
7Η ΙΒΗΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Καταδίκη του νόμου "Χελμς - Μπάρτον"

ΠΟΡΛΑΜΑΡ (ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ).-

Στην καταδίκη του αμερικανικού υπερ-νόμου "Χελμς - Μπάρτον" και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτικών οργανώσεων της Κολομβίας συμφώνησαν οι ηγέτες χωρών της Ιβηρίας και της Λατινικής Αμερικής στη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ιβηρο-αμερικανικής Συνάντησης Κορυφής, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο τουριστικό θέρετρο Πορλαμάρ της Βενεζουέλας.

Στην τελική ανακοίνωση των ηγετών επικρίνεται έντονα και "σταθερά" ο νόμος "Χελμς - Μπάρτον" (που ουσιαστικά επιχειρεί να σφίξει τον κλοιό οικονομικών κυρώσεων μέσω της αποτροπής των ξένων επενδύσεων στην Κούβα) και γίνεται έκκληση στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, να επανεξετάσει την παραπάνω νομοθεσία.

Στο πλαίσιο της Ιβηρο-αμερικανικής συνάντησης, οι ηγέτες της Κόστα Ρίκα, του Μεξικού, της Ισπανίας και της Βενεζουέλας, σχημάτισαν την "Ομάδα φίλων της Κολομβίας" σε μια προσπάθεια να προωθήσουν το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κολομβιανού Προέδρου Ερνέστο Σάμπερ και τις ανταρτικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κολομβίας απηύθυνε έκκληση στον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, να ασκήσει όλη του την πολιτική επιρροή στις κολομβιανές ανταρτικές οργανώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κάστρο "ξέρει καλά τον ένοπλο αγώνα" και η γνώμη του θα μπορούσε να είναι ένα "ισχυρό επιχείρημα" πειθούς για τον αφοπλισμό των ανταρτών. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κάστρο δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Ερνέστο Σάμπερ, αρκούμενος να παρατηρήσει πως "και για μένα προσωπικά και για την Κούβα δεν είναι τίποτε πιο σημαντικό από την επίτευξη ειρήνης στην Κολομβία".

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κρίσιμη συνεδρίαση
  • Κλιμακώνεται ο λεκτικός πόλεμος Βαγδάτης - Ουάσιγκτον
  • Παρέμεναν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασής του για τις εξελίξεις με το Ιράκ
  • Σε ετοιμότητα, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος στον Περσικό

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

"Μια σαφής και σκληρή διακήρυξη προς το Ιράκ, στην οποία να καθίσταται σαφές ότι είναι απαράδεκτη η σύγκρουση με τις ομάδες των ελεγκτών και τη διεθνή κοινότητα", είναι το αποτέλεσμα, που η Ουάσιγκτον επιδιώκει, σε πρώτη φάση, να εκμαιεύσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέχρι και την έναρξη της χτεσινής κρίσιμης συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζονταν διχασμένα, όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Βαγδάτης, μετά την απόφαση της ιρακινής ηγεσίας να εκδιωχθούν από το έδαφός της όλοι οι Αμερικανοί συμμετέχοντες στην Επιτροπή Ελέγχου του Αφοπλισμού UNSCOM. Ο Εβδομος Στόλος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όμως, το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 ολοκλήρωσε τη χτεσινή πρωινή πτήση του, χωρίς κανένα πρόβλημα, παρά τις ιρακινές απειλές περί κατάρριψής του.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστήσει σαφές στο Ιράκ ότι "δε διαπραγματεύεται τίποτε", ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, τόνισε ότι "ο Σαντάμ θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, αν προσπαθήσει να τα βάλει με τα αμερικανικά αεροσκάφη, που θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους". Ο Μπιλ Κλίντον, τόσο προσωπικά, όσο και διά στόματος του εκπροσώπου του, Μάικ Μακ Κέρι, αλλά και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, υπογράμμισαν ότι περιμένουν μια ενωτική και σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισαν ψεύτη τον Ιρακινό ηγέτη, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες το μεσημέρι και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, προκειμένου να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις θέσεις της χώρας του. Οπως υποστήριζαν διπλωματικές πηγές, αντικειμενικός στόχος του Αζίζ είναι και να επιτύχει την απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών, αλλά και να εξασφαλίσει ένα προσχέδιο προγράμματος άρσης των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας του. Εντούτοις, ο σκοπός του Ιρακινού αξιωματούχου μοιάζει, μάλλον, δύσκολος να επιτευχθεί,καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας διχάζεται ίσως ως προς τη δράση που θα πρέπει να αναλάβει, αλλά όχι ως προς την καταδίκη της ιρακινής απόφασης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Νέα Υόρκη, ο Ταρέκ Αζίζ σταμάτησε στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές.

Παρ' όλα αυτά, η ομόφωνη καταδίκη της ιρακινής απόφασης δε συνεπάγεται και τη σύμπλευση απόψεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα εμφανίζονται απρόθυμες να εγκρίνουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι τρεις εκδοχές που κερδίζουν έδαφος είναι η άμεση επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Ιρακινούς αξιωματούχους ή η απαγόρευση εισαγωγής εξοπλισμού προοριζόμενου είτε για στρατιωτικούς είτε για πολιτικούς σκοπούς στο Ιράκ ή η ακύρωση των περιοδικών επανεξετάσεων των εκθέσεων της UNSCOM, από τις οποίες και εξαρτάται η άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του 7ου Αμερικανικού Στόλου, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ναύαρχος Τζον Νάτμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και στο αξιόμαχο των αμερικανικών πλοίων και υπογράμμισε ότι αμερικανικά αεροσκάφη ελέγχουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ όπου, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" πραγματοποιεί διαρκείς περιπολίες 160 χιλιόμετρα νότια του Ιράκ.

Διαδηλώσεις και απειλές

Στη Βαγδάτη, πλήθος Ιρακινών διαδήλωσε κατά της "αμερικανικής επιθετικότητας" χτες, ενώ, όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκατοντάδες Ιρακινοί έσπευσαν, από χτες το απόγευμα, να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στην περίμετρο του προεδρικού μεγάρου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Ο Ιρακινός Πρόεδρος, σε μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό, τον κάλεσε να διαλέξει ανάμεσα στη "θυσία και τη σκλαβιά" και επανέλαβε ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, αν ο ΟΗΕ δώσει μια ειλικρινή, σαφή και ακριβή απάντηση.

Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν την 3ωρη πτήση του αμερικανικού κατασκοπευτικού U-2 χτες στο κεντρικό Ιράκ και τόνισαν ότι βρίσκονταν εκτός της εμβέλειας των ιρακινών αντιαεροπορικών. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σαχάφ, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διευκρίνισε ότι στο εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη δε θα θεωρούνται ως αεροσκάφη του ΟΗΕ, αλλά ως εχθρικές δυνάμεις που παραβιάζουν τον ιρακινό εναέριο χώρο, συνεπώς αποτελούν στόχο.

Υποστήριξη από Παλαιστινίους, καταγγελίες από αντιπολίτευση

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ιρακινό λαό, με κυρίαρχο σύνθημα "Οχι στην αμερικανική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράκ". Από την πλευρά του, το Ανώτατο Συμβούλιο της αντιπολιτευτικής οργάνωσης Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που εδρεύει στην Τεχεράνη, κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση με τα Ηνωμένα Εθνη για να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στους σουνίτες του νοτίου Ιράκ. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια άλλη ανεξάρτητη πηγή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο πληθωρισμός πιέζει τον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Αποτελεί πάγια προεκλογική υπόσχεση κάθε τουρκικής κυβέρνησης, εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον: Μείωση του πληθωρισμού. Πάντως, παρά τα "σκληρά μέτρα" που προεξήγγειλε η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ, για τη μείωσή του, ούτε αυτή δείχνει ικανή να περιορίσει τον ξέφρενο καλπασμό του - γεγονός, προειδοποιεί ο υφυπουργός Οικονομικών, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οπως μετέδωσε χτες το Γερμανικό Πρακτορείο, ο υφυπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μαχφί Εγκιλμέζ, προειδοποίησε ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δεν αποκλείεται να προκύψει "άλλο καθεστώς" στη χώρα. Μιλώντας στην εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ", ο Εγκιλμέζ είπε πως, εάν δε ληφθούν μέτρα, ο πληθωρισμός θα φθάσει το 100%, και τότε το "άλλο καθεστώς" θα επιλύσει το πρόβλημα, εκτοξεύοντας επίσης κατηγορίες για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

"Οταν ένα αμερικανικό δολάριο αξίζει 185.000 λίρες, τα χρήματά σου δεν αξίζουν τίποτα. Εάν ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε αμφισβητείται η ανεξαρτησία της χώρας", δήλωσε.

Η κυβέρνηση Γιλμάζ έχει στόχο μείωση του πληθωρισμού στο 50%.

Αλλά η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι τιμές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν μόνο τον περασμένο μήνα κατά 8,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, ενώ ο πληθωρισμός, σε δωδεκάμηνη βάση (Οκτώβρης 1996 - Οκτώβρης 1997), ήταν 93,3% στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών...

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Νέα κουρδική αλληλοσφαγή για μερικά μέτρα γης...

ΑΓΚΥΡΑ.- Το υποστηριζόμενο από την Τουρκία Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) υποχρέωσε την αντίπαλή του Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν (PUK) να υποχωρήσει από τρεις περιοχές που κατέλαβε στις τελευταίες μάχες, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του Associated Press από την Αγκυρα.

Οι ανταποκρίσεις των Reuters και Γαλλικού Πρακτορείου φάνηκαν να επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες. Η Πατριωτική Ενωση παραδέχτηκε ότι απώλεσε σημαντικές περιοχές, μετά από σκληρές μάχες όλο το Σαββατοκύριακο.Το Σάββατο, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον θέσεων της PUK. Στόχος: Να απωθηθούν οι αντίπαλοι στις "οριοθετημένες" γραμμές εκεχειρίας.

Παράλληλα, τα τουρκικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και απώθησαν μέλη του αυτονομιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), σύμφωνα με ανακοίνωση του "Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου" από το Λονδίνο.

Κατά την ίδια πηγή, 11 Τούρκοι στρατιώτες και 70 ως 80 αντάρτες του Δημοκρατικού Κόμματος έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις, ενώ καταστράφηκε ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα. Ο αριθμός των απωλειών της PUK (η οποία κατηγορεί τους Τούρκους ότι έχουν διεισδύσει 200 χιλιόμετρα μέσα στο Ιράκ) δεν έγινε γνωστός.

Χτες η Αγκυρα ισχυρίστηκε πως έχει αρχίσει η απεμπλοκή των δυνάμεών της από τις συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

"Πάγωμα" της επέκτασης της ΝΑΦΤΑ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

"Αναβολή αορίστου χρόνου" έλαβε η προτεινόμενη προς έγκριση νομοθετική ρύθμιση για την παροχή στον Μπιλ Κλίντον της άδειας διαπραγματευτικής ικανότητας για την επέκταση των Ζωνών Ελεύθερου Εμπορίου, κατ' αρχάς της ΝΑΦΤΑ, αλλά και της προώθησης και μετατροπής της σε FTAA, δηλαδή σε Παναμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου.

Η νομοθετική ρύθμιση που επρόκειτο να κατατεθεί χτες για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δε φαινόταν να μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Κογκρέσου, Νιουτ Γκίγκριντς, με τον Μπιλ Κλίντον αποφασίστηκε το "πάγωμά" της μέχρι να μπορέσουν να πειστούν οι "αντιρρησίες", οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ αντίθετα την υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών.

Οσον αφορά τα σχέδια του Κλίντον, προς το παρόν μπαίνουν στο συρτάρι, μέχρι νεοτέρας, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα επανέλθει αρκετά σύντομα - μέσα στο επόμενο έτος - για την υπερψήφισή τους.

Αυτός είναι ο τύπος των αμερικάνικων κατασκοπευτικών αεροπλάνων U - 2.

Αυτός είναι ο τύπος των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων U-2...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ