Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο πληθωρισμός πιέζει τον Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Αποτελεί πάγια προεκλογική υπόσχεση κάθε τουρκικής κυβέρνησης, εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον: Μείωση του πληθωρισμού. Πάντως, παρά τα "σκληρά μέτρα" που προεξήγγειλε η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ, για τη μείωσή του, ούτε αυτή δείχνει ικανή να περιορίσει τον ξέφρενο καλπασμό του - γεγονός, προειδοποιεί ο υφυπουργός Οικονομικών, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οπως μετέδωσε χτες το Γερμανικό Πρακτορείο, ο υφυπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μαχφί Εγκιλμέζ, προειδοποίησε ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δεν αποκλείεται να προκύψει "άλλο καθεστώς" στη χώρα. Μιλώντας στην εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ", ο Εγκιλμέζ είπε πως, εάν δε ληφθούν μέτρα, ο πληθωρισμός θα φθάσει το 100%, και τότε το "άλλο καθεστώς" θα επιλύσει το πρόβλημα, εκτοξεύοντας επίσης κατηγορίες για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

"Οταν ένα αμερικανικό δολάριο αξίζει 185.000 λίρες, τα χρήματά σου δεν αξίζουν τίποτα. Εάν ο κόσμος αρχίσει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε αμφισβητείται η ανεξαρτησία της χώρας", δήλωσε.

Η κυβέρνηση Γιλμάζ έχει στόχο μείωση του πληθωρισμού στο 50%.

Αλλά η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι τιμές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν μόνο τον περασμένο μήνα κατά 8,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, ενώ ο πληθωρισμός, σε δωδεκάμηνη βάση (Οκτώβρης 1996 - Οκτώβρης 1997), ήταν 93,3% στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ