ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κενές 22.000 οργανικές θέσεις

Μια νοσηλεύτρια πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες για 25 - 30 ασθενείς ανά βάρδια

Διάψευση της κομπορρημοσύνης της κυβέρνησης, πως προωθεί ριζικές αλλαγές στο χώρο της υγείας, αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Εξακολουθούν να παραμένουν κενές 22.000 οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την κακή εικόνα προς τους ασθενείς. "Πέρσι, στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας εξήγγειλε 3.900 νέες προσλήψεις για το χώρο της υγείας. Η σημερινή πραγματικότητα, λίγο πριν το νέο προϋπολογισμό, είναι ότι 1.677 θέσεις χάθηκαν και από τις 2.323 που προκηρύχτηκαν οι προσλήψεις θα γίνουν το 1998", υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

  • Στις 10.4.1997 προκηρύχτηκαν 475 θέσεις για το ΕΚΑΒ και βρίσκονται στη διαδικασία των ενστάσεων.
  • Στις 6.5.1997 προκηρύχτηκαν 1.437 θέσεις νοσηλευτών και βρίσκονται στο στάδιο των αρχικών αποτελεσμάτων.
  • Στις 17.9.1997 προκηρύχτηκαν 411 θέσεις εργαστηριακών και βρίσκονται στο στάδιο της αποστολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ.

Εκτός απ' τα στοιχεία των πινάκων 1 και 2 αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για το Νοσοκομείο ΚΑΤ: Στην ιατρική υπηρεσία απ' τις 448 οργανικές θέσεις είναι κενές 89 (ποσοστό κενών 19,9%). Στη νοσηλευτική υπηρεσία απ' τις 1.140 θέσεις είναι κενές 465 (ποσοστό 40,8%). Στη διοικητική υπηρεσία απ' τις 1.003 οργανικές θέσεις είναι κενές 539 (ποσοστό κενών 53,7%). Δηλαδή σε σύνολο 2.591 θέσεων είναι κενές 1.095 (ποσοστό 42,5%).

Τα αποτελέσματα είναι να υπάρχει μια νοσηλεύτρια ανά βάρδια για 25 - 30 ασθενείς. Στις μονάδες το προσωπικό είναι ελλιπές, ενώ υπολειτουργούν τα χειρουργεία και αυξάνονται οι μέρες νοσηλείας.

Η έλλειψη παραϊατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς στις βάρδιες. Ενα άλλο αποτέλεσμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού είναι - πέρα απ' την έλλειψη πιστώσεων - η κακή εικόνα σε βάψιμο και επισκευές.

Την ίδια όμως ώρα η κυβέρνηση διαθέτει δισεκατομμύρια δραχμές για την ανάθεση σε ιδιωτικά συνεργεία της καθαριότητας με αμφίβολα αποτελέσματα στους ευαίσθητους χώρους των νοσοκομείων.

Ακόμα οι ελλείψεις οδηγούν στην καθυστέρηση της παράδοσης του φαγητού στον άρρωστο και τη μη δυνατότητα λειτουργίας τραπεζαρίας για τους συνοδούς.

Οι ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της μηχανοργάνωσης.

Παρά τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται να λειτουργεί ως καταθέτης στοιχείων και όχι ως οργανωτής διεκδικήσεων για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Μάλιστα στη χτεσινή ανακοίνωσή της, όπως και σε προηγούμενη, αφήνει και αιχμές σε βάρος των γιατρών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για κλαδικά ζητήματα. "Στη χώρα μας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει το μικρότερο ποσοστό νοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα έχουμε τους περισσότερους γιατρούς. Προς δόξαν του προγραμματισμού, όμως, καμία παρέμβαση δε γίνεται στους εισακτέους των γενικών εξετάσεων και τον προγραμματισμό των αδειών εργασίας".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Δυναμική διεκδίκηση του μισθολογίου

Αύριο συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και μεθαύριο στην Αθήνα

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου. Οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν δέκα μέρες και θα κορυφωθούν την Πέμπτη, που θα γίνει η τρίτη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ αποφασίστηκε δεκαήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων, με ευθύνη των τοπικών ενώσεων το πρώτο πενθήμερο. Ετσι, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να γίνει απεργία μεθαύριο Πέμπτη,ενώ για την ίδια μέρα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει κηρύξει εξάωρη στάση εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.).Επίσης, μέχρι και την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Μεθαύριο, στη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών, οι γιατροί των Νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά.

Συμβολικές καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Με απεργιακές κινητοποιήσεις άρχισαν τη βδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Βόρεια Ελλάδα.

Χτες οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη έκαναν συμβολική κατάληψη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,ενώ αύριο θα κάνουν στο "Ιπποκράτειο".Και χτες, όπως και σήμερα, οι γιατροί δεν εμπόδισαν την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Αύριο, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια θα γίνει πορεία.

Συνεπής στην... ασυνέπεια

Με βαρύγδουπες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας υποστήριξε χτες ότι η "κυβέρνηση είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της" και ότι "οι κινητοποιήσεις είναι αδικαιολόγητες". Μάλιστα θυμήθηκε τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνει ο πολίτης "για να λειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας και όχι για να ταλαιπωρείται από τις ακραίες στάσεις ορισμένων".

Ο υπουργός ξέχασε να δηλώσει αν θα ψηφιστεί το ιατρικό μισθολόγιο μέσα στο 1997 και εάν θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών.

Κατά τα άλλα ο υπουργός εγκαινίασε το Νοσοκομείο Θήβας, υποσχόμενος ότι θα "ολοκληρωθεί στα τέλη του 1999".

"ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ"
Δεύτερη η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Σημαντική ήταν η άνοδος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (ΔΕ) στις πρόσφατες εκλογές στο Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας", όπου η παράταξη αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, παρά τις δυσκολίες και την πολεμική που δέχτηκε. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των εκλογών στο "Αγ. Ανδρέας" ήταν:

  • ΔΕ: 136 ψήφοι (από 86), 2 έδρες στο ΔΣ, 3 αντιπρόσωποι για την ΠΟΕΔΗΝ
  • ΠΑΣΚΕ: 498 ψήφοι (από 404), 8 έδρες στο ΔΣ, 11 για την ΠΟΕΔΗΝ
  • ΔΑΚΕ: 123 ψήφοι (από 132), 2 έδρες στο ΔΣ, 2 για την ΠΟΕΔΗΝ
  • "Παρέμβαση" (Αριστεριστές): 63 ψήφοι (από 77), 1 έδρα στο ΔΣ, 1 για την ΠΟΕΔΗΝ
  • Το "Ανεξάρτητο Νοσηλευτικό Ψηφοδέλτιο" (που αποτελούνταν από "δυσαρεστημένους" της ΠΑΣΚΕ) που στις προηγούμενες εκλογές είχε 149 ψήφους, δε συμμετείχε σ' αυτές τις εκλογές.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες. Η αύξηση της ΔΕ είναι πολύ σημαντική και έρχεται σαν καρπός της συνεπούς δράσης των ταξικών δυνάμεων στο χώρο δουλιάς. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέδειξαν τη ΔΕ σε δεύτερη δύναμη, μέσα σε συνθήκες εκβιασμών, χειραγώγησης και εκμαυλισμού των συνειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις μέλη της ΠΑΣΚΕ εκβίαζαν απροκάλυπτα τους εργαζόμενους, σημειώνοντας με σημασία πως κρατούν στα χέρια τους 400 αιτήσεις μετατάξεων και αφήνοντας να εννοηθεί πως όποιοι ψήφιζαν ΠΑΣΚΕ θα έλυναν το πρόβλημα της μετάταξής τους. Παρ' όλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του υπερψηφίζοντας τη ΔΕ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, στελέχη της ΔΕ σημείωναν πως το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και τους βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες. Πρόσθεταν πως είναι αρνητική εξέλιξη το ότι η ΠΑΣΚΕ εξακολουθεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, την οποία θα εκμεταλλευτεί για να χειραγωγήσει το κίνημα, τόνιζαν όμως πως η ΔΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτυχθούν αγώνες των εργαζομένων και να ανατραπούν αυτοί οι συσχετισμοί στην πράξη.

Ερωτήματα προς τον ΟΚΑΝΑ

Ενας κοινωνικός - όπως αυτοαποκαλείται - οργανισμός έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που αποτελεί, όπως αναφέρει, μία απ' τις "πιο ολοκληρωμένες καμπάνιες επικοινωνίας για τα κοινωνικά προβλήματα των ναρκωτικών, του ΕΪΤΖ και της βίας στη χώρα μας". Τελικά ήταν, όπως είπαν, "μια ομάδα ανθρώπων απ' τον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας" που στηρίζεται στην αυτοχρηματοδότηση των μελών του, ενώ έχει για χορηγούς τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, μια ασφαλιστική εταιρία και ένα περιοδικό.

Ανακοίνωσαν ότι το πρώτο πρόγραμμα είναι η έκδοση και προώθηση ενός εντύπου για την πρόληψη των ναρκωτικών καθώς και μια καμπάνια απ' τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα "Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη διανομή σελιδοδείκτη".

1. Η ενημέρωση για τα ναρκωτικά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και δεν μπορεί ο καθένας να αυτοχρίζεται ειδικός - και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνει δραστηριότητα - κατά των ναρκωτικών.

2. Οσοι αναλαμβάνουν δραστηριότητα για τα ναρκωτικά πρέπει να υποβάλουν το πρόγραμμά τους προς έγκριση, στον Οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Οταν ρωτήθηκαν χτες αν έχουν κάποια συνεργασία με άλλους φορείς - μεταξύ των οποίων και ο ΟΚΑΝΑ - η απάντηση ήταν "όχι".

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε ο ΟΚΑΝΑ οφείλει να ερευνήσει για αυτά τα προγράμματα καθώς και για την επιχορήγησή τους από τη Γραμματεία της Νέας Γενιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ