ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές
  • Ο Φ. Η. προσφέρει 20.000 δρχ.
  • Ο Σέργιος Αντωνιάδης προσφέρει ως πρώτη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.
  • Η Ειρήνη Μουτζούρη, γιατρός, προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω Αχτίδας Υγείας, στη μνήμη των γονιών της Αριστείδη και Σοφίας.
  • Η Βάσω Νικολοπούλου προσφέρει 10.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της Νίκου Νικολόπουλου.
  • Ο Γαβριήλ Νικολάου πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλ. Αττικής - Βικτώριας.
  • Η Αναστασία Γαβριηλίδη προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουφαλίων, στη μνήμη του συζύγου της Θεόδωρου.
  • Ο Γιάννης και η Κατερίνα Λέφα προσφέρουν ως πρώτη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φρυγίας.
  • Ο Κώστας Φιλ. Βεσδρεβάνης προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Οι Φάνης και Κατίνα Σπυροπούλου προσφέρουν 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κορίνθου, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Ο Κωνσταντίνος Βρυώνης, αντιστασιακός από Λέικα Καλαμάτας, προσφέρει 50.000 δρχ. για τα 80 χρόνια τίμιου αγώνα του ΚΚΕ, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση και στη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα γι' αυτό το πανανθρώπινο όραμα.
  • Ο Νίκος Θεοχάρης, αντιστασιακός, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πλινθόκτιστων Καισαριανής, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης.
  • Ο Ιορδάνης Αγαθόπουλος πρόσφερε, μέσω ΝΕ Κιλκίς, 100.000 δρχ.
  • Η Καλλιρρόη Μπουρνή προσφέρει 20.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα της Γιώργου Κυριακόπουλου
  • Η Πόπη και ο Νίκος Πυκνής προσφέρουν 50.000 δρχ., στη μνήμη των νεκρών επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που έμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Ο Γιώργος Αραπάκης, αντιστασιακός, προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου Αττικής, στη μνήμη του πατέρα του Νικολάου Αραπάκη και του αδελφού του Σταύρου.
  • Οι Δημήτρης και Κατερίνα Παπαλεξοπούλου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων, 50.000 δρχ.
  • Ο Χ. Β. από το Βόλο προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Μαγνησίας, 20.000 δρχ., στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Ο Σ. Π. προσφέρει, ως δεύτερη δόση, 20.000 δρχ.
  • Μέλη του Παραρτήματος Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 15.000 δρχ.
  • Οι Δ. και Β. Μανωλούδη προσφέρουν ως πρώτη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ροτόντας.
  • Ο Νικ. Αργυράκης προσφέρει 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Καρπίζουν" οι προσπάθειες

Ο έγκαιρος σχεδιασμός της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80χρονα του Κόμματος από σχεδόν όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η ΚΟΘ, τρεις μέρες πριν, ξεπέρασε το 20% του πλάνου της και βαδίζει με αισιοδοξία για το στόχο της υπερκάλυψής του. Καθημερινά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως οι εργαζόμενοι απλόχερα ενισχύουν και πάλι το ΚΚΕ, το κόμμα της αντίστασης και του αγώνα, το Κόμμα της Εργατικής Τάξης.

Την πρωτιά στον πίνακα της εξόρμησης συνεχίζει να κρατά η Αχτίδα του Κέντρου,ενώ ακολουθεί η Αχτίδα Πολίχνης - Σταυρούπολης.

Η Β. Μητσιά,οικονομική υπεύθυνος της Αχτίδας Πολίχνης - Σταυρούπολης εξηγεί πως οι οργανώσεις έφτασαν, 10 μέρες μετά την έναρξη της εξόρμησης, να έχουν καλύψει το 30% του πλάνου. Σημειώνει, βέβαια, πως το πλάνο είναι αρκετά μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, όμως, τα κομματικά μέλη δεσμεύτηκαν να δουλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να φτάσουν στον τελικό στόχο: "Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ο έγκαιρος σχεδιασμός και η κατανομή των προσωπικών πλάνων. Επίσης η ένταξη στην πολιτική και οικονομική δουλιά του Κόμματος σχεδόν όλων των οπαδών και φίλων του Κόμματος, μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες ΚΟΒ. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει να απευθυνθούμε στους φορείς της περιοχής, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση του κόμματός μας και προγραμματίζουμε εκδηλώσεις πολιτικές και ταυτόχρονα εορταστικές".

Στα πλαίσια του συναγωνισμού των οργανώσεων, οι ΚΟΒ της Σταυρούπολης κάλεσαν σε άμιλλα τις οργανώσεις της Πολίχνης,στοιχείο που λειτουργεί ενισχυτικά στην κατεύθυνση που έχουν βάλει, δηλαδή να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Ηδη, μία από τις ΚΟΒ της Αχτίδας, η Οργάνωση των Μετεώρων, έχει ξεπεράσει το 60% του πλάνου της.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ
Στόχος να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας...

Σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση των κομμουνιστών της Αχαϊας. Μετά τα μέτρια αποτελέσματα της πρώτης μέρας, τα μέλη της οργάνωσης υπερβάλλουν τον εαυτό τους για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Σε έξαρση βρίσκεται η προσπάθεια να φτάσει το κουπόνι σε κάθε φίλο και οπαδό του Κόμματος, ενώ δε λείπουν οι προσωπικές προσφορές για την κάλυψη του πλάνου των οργανώσεων. Ηδη, σε οργανώσεις, όπως του ΟΣΕ, των επαγγελματιών γιατρών, υπάρχουν περιπτώσεις προσωπικής προσφοράς σημαντικών ποσών για την κάλυψη του συνολικού πλάνου. Παράλληλα, μέρα τη μέρα, εντείνεται η άμιλλα μεταξύ οργανώσεων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η αποτελεσματικότητα. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν πως η οργάνωση της Αχαϊας έχει βάλει σκοπό να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ξαναμπεί αποφασιστικά στη μάχη της εξόρμησης.

Αυτό φαίνεται και στα λόγια του γραμματέα της ΝΕ Νίκου Καραθανασόπουλου,ο οποίος σημειώνει: "Παρά το σχετικά χαμηλό ποσοστό της πρώτης μέρας, η οργάνωση εντείνει τις προσπάθειές της και μέρα τη μέρα δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες. Τα μέλη του Κόμματος έχουν πάρει προσωπικά την υπόθεση της κάλυψης του πλάνου αυτής ειδικά της Οικονομικής Εξόρμησης που είναι αφιερωμένη στα 80χρονα του ΚΚΕ. Αλλωστε, η μάχη της Εξόρμησης είναι για μας, ευκαιρία για ένα πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και το λαό του νομού μας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση των σημαντικών πολιτικών στόχων, που έχει θέσει η ΝΕ Αχαϊας για το επόμενο διάστημα. Με βάση τη μέχρι τώρα δράση της οργάνωσης, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα σ' ό,τι αφορά την υπερκάλυψη του πλάνου", εκφράζει τη βεβαιότητα.

ΚΝΕ
Υπονομεύεται το δικαίωμα στη μόρφωση

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει μείωση θητείας κατά τρεις μήνες για όσους φοιτητές δεν κάνουν χρήση αναβολής

Ουσιαστική μείωση της στρατιωτικής θητείας, αντί για μέτρα περιστολής των αναβολών για σπουδές, ζητά η ΚΝΕ, με αφορμή την Υπουργική Απόφαση, που δίνει το "κίνητρο" της μειωμένης κατά τρεις μήνες θητείας για όσους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να κάνουν χρήση της αναβολής που δικαιούνται.

Το ΚΣ της ΚΝΕ, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει: "Η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΘΑ, με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στην υλοποίηση του νόμου για τη στρατολογία, που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Ανάμεσα στα άλλα, ο νόμος προέβλεπε την περικοπή του δικαιώματος και της διάρκειας της αναβολής για ένα μέρος των δικαιούχων. Τώρα ρίχνει το δόλωμα της τρίμηνης μείωσης της θητείας για όσους νέους εθελοντικά δεχτούν να πάνε κατευθείαν απ' το λυκειάρχη στο συνταγματάρχη!! Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι στη νεολαία, να νομιμοποιήσει την πολιτική που εφαρμόζει, στη συνείδησή της, κάνοντάς την πιο εύπεπτη.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση υπονομεύει παραπέρα κατακτημένα δικαιώματα της νεολαίας, όπως οι αναβολές στράτευσης λόγω σπουδών, αυτή τη φορά σε "εθελοντική" βάση. Ο στόχος είναι οι νέοι να στρατεύονται σε όλο και μικρότερη ηλικία. Ακριβώς για να μπορούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά να "διαπαιδαγωγηθούν" στις αξίες και τα ιδανικά του κατεστημένου, να χειραγωγείται η συνείδησή τους. Πριν ήταν στα 20 χρόνια, τώρα έχει γίνει στα 19, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι με Υπουργική Απόφαση μπορούν να καλούνται και στα 18. Εθελοντικά, μπορούν να κατατάσσονται ακόμη και στα 17 τους χρόνια! Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, οι νέοι, ουσιαστικά, καλούνται να παραιτηθούν για δύο χρόνια απ' τις σπουδές τους, παίρνοντας "δώρο", τρεις μήνες μικρότερης θητείας. Αυτή η κίνηση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πρόβα, για τη γενίκευση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων πριν απ' τις σπουδές τους.

Πιστεύουμε, με βάση τα παραπάνω, ότι τίποτε δεν έχει να περιμένει η νεολαία από τέτοιες ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα όταν, την ίδια στιγμή, δε λύνονται στοιχειώδη προβλήματα των στρατευμένων, όσο παραμένει το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οταν η χώρα μας και ο στρατός της εξαρτώνται όλο και περισσότερο απ' τις ΝΑΤΟικές επιλογές, παραχωρούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την ουσιαστική μείωση της θητείας, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των μισθοφόρων (ΕΠΥ κλπ.). Τα "περιθώρια" γι' αυτό υπάρχουν, όπως αναγνωρίζει άλλωστε και η κυβέρνηση με τη ρύθμιση που κάνει. Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος για τη στρατολογία, συνολικά. Αντιστεκόμαστε στις ρυθμίσεις για τις αναβολές λόγω σπουδών, που, ουσιαστικά, υπονομεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν μπορούν να λύνονται μόνο στο βαθμό που οι ΕΔ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας και δε μετατρέπονται σε ΝΑΤΟικό εξάρτημα. Σε μεραρχία του ΝΑΤΟ για την επιβολή της "Νέας Τάξης"".

ΕΕΔΥΕ
Συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας

Τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο κολομβιανό λαό, που χρόνια τώρα πέφτει θύμα της εντεινόμενης και συστηματικής κρατικής, πολιτικής βίας, εκφράζει, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας, ο οποίος δοκιμάζεται από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας.

Διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση βίας, κρατικής τρομοκρατίας, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει επιβάλει το στρατιωτικό κατεστημένο και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις της Κολομβίας. Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γερουσιαστή Ερνάν Μότα,ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, γιατί κινδύνευε η ζωή του και η ζωή της οικογένειάς του.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία και να συμπαρασταθεί με οποιονδήποτε τρόπο στους λαϊκούς αγώνες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη σ' αυτή τη χώρα".

Αμιλλα οργανώσεων της ΚΝΕ

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ καλεί σε άμιλλα στην Οικονομική Εξόρμηση για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ τη Νομαρχιακή Οργάνωση Αρτας, η οποία είχε, ήδη, αποδεχτεί την πρόσκληση - πρόκληση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, μέχρι τώρα, η ΝΟ Κέρκυρας της ΚΝΕ έχει καλύψει το 65% του πλάνου της, έναντι 20% της ΝΟ Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ