ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Την επικύρωση της απόφασης για επιβολή ορισμένων νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ψήφισε, αργά χτες το βράδυ, η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πολλοί διπλωματικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν "μικρή ήττα" της αμερικανικής πολιτικής την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς τελικά δεν εγκρίθηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ενώ ούτε αναφέρεται στο ψήφισμα το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Η αμερικανοβρετανική πρόταση προβλέπει καταδίκη της Βαγδάτης, σχετικά με την απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών, επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε όσους Ιρακινούς αξιωματούχους εμπλέκονται στην απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών και κατάργηση της περιοδικής επανεξέτασης του εμπάργκο σε βάρος της χώρας, το οποίο θα αρθεί, πλέον, μόνο όταν η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εκτιμήσει ότι το Ιράκ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα όπλο μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, χαρακτήρισε το ψήφισμα "πρώτο βήμα άσκησης πιέσεων στον Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ του στέλνει ένα σαφές μήνυμα" και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί αποτελεί "επανένωση της συμμαχίας που υπήρχε κατά τον πόλεμο στον Κόλπο".
Λίγες ώρες, όμως, πριν από τη νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ψήφιση του κειμένου, Ρώσοι και Γάλλοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν ανοίγει το δρόμο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, την οποία χαρακτήρισαν "αναποτελεσματική" και συμπλήρωναν ότι στο κείμενο δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί απειλή για "σοβαρές συνέπειες". Επιπλέον, τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Γαλλίας, με ανακοίνωσή τους, κατέστησαν σαφές ότι είναι κάθετα αντίθετα στην οποιαδήποτε απόφαση παρεμπόδισης της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, ενδεχόμενο που είχε αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.
Επιπλέον, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή Ρώσοι και Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν μαραθώνιες συνομιλίες με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, που είναι στη Νέα Υόρκη, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσουν να ανασταλεί η απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών. Σχετικά αισιόδοξος είχε εμφανιστεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που τόνισε ότι το Ιράκ έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει την επιβολή των νέων κυρώσεων, αν αναιρέσει την απόφασή του.
Παρά τις εξελίξεις στα Ηνωμένα Εθνη, όμως, η Βαγδάτη διακήρυξε και χτες την εμμονή της στην απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών και κράτησε μακριά από τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις για 9η φορά ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών λόγω αμερικανικής παρουσίας. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε νέα αντιαμερικανική διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιρακινών, ενώ ενισχύονται οι ανθρώπινες αλυσίδες στην περίμετρο των κυβερνητικών κτιρίων. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ τόνισε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων συνεπάγεται άμεση εφαρμογή της απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση, διπλασιάζοντας τις αναγνωριστικές τους πτήσεις στο Ιράκ.
Χαρακτηριστικά, ο αλ Σάχαφ υποστήριξε ότι από τις 29 Οκτώβρη, οπότε και λήφθηκε η απόφαση της Βαγδάτης, έχουν πραγματοποιηθεί 984 αναγνωριστικές πτήσεις, σχεδόν διπλάσιες από το αναμενόμενο, ενώ, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Μπιλ Κλίντον "να μείνει μακριά το Ιράκ από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θολώνουν τα νερά διότι η προειδοποίηση ουδεμία σχέση έχει με την τωρινή κρίση". Επιπλέον, ο Ιρακινός αξιωματούχους τόνισε ότι "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά, ακόμα και αν δεν υπάρχει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ".
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον απέφυγε τις έντονες δηλώσεις, ενόψει και της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κράτησε την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ έχουν φθάσει νέα αμερικανικά αεροσκάφη, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή "κρίθηκε αναγκαία, επειδή η Βαγδάτη αύξησε της παραβιάσεις της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ". Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού απέφυγαν να σχολιάσουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ.-
Η δεύτερη μέρα της απεργίας βρήκε τους περισσότερους κατοίκους της Δομινικανικής Δημοκρατίας κλεισμένους στα σπίτια τους. Η διάθεσή τους για διαδήλωση και κάθε έκφραση αντίδρασης ενάντια στη φτώχεια, που μαστίζει το 70% του πληθυσμού, και της ανεργίας, που ξεπερνά το 30%, πήρε τη μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας, αφ' ενός εξαιτίας της έντονης φημολογίας για το ξέσπασμα επεισοδίων και αφ' ετέρου επειδή κάθε σχέδιο για συγκέντρωση απεργών ματαιώθηκε από την παρουσία 7.000 στρατιωτών που περιπολούσαν σε κάθε σημείο - κυρίως... - της πρωτεύουσας με τη δικαιολογία της αποτροπής κρουσμάτων βίας.
Τελικά η απεργία έγινε στα σιωπηλά, με τους περισσότερους δρόμους της πρωτεύουσας έρημους από κίνηση, μια που πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις ήταν κλειστές. Και αντί για εκτεταμένα επεισόδια αναφέρθηκε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου.
Στη διάρκεια προεδρικού αγγέλματος με αφορμή την 48ωρη πανεθνική απεργία, ο Πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως προχώρησε στις αυξήσεις των μισθών των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων και πως τα 8.000.000 Δομινικανών που βυθίζονται στο σκοτάδι για περισσότερες από 18 ώρες την ημέρα θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι του... χρόνου! Στο τέλος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιρρίψει τις ευθύνες για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα στις περασμένες κυβερνήσεις και στα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Διακήρυξη πάνω στους κανόνες ηθικής που θα πρέπει να διέπουν τις εφαρμογές και τις ευρεσιτεχνίες βιοτεχνολογίας υιοθέτησε χτες η ΟΥΝΕΣΚΟ, σε μία προσπάθεια προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και του ελέγχου των εργαστηριακών ερευνών πάνω στον τομέα της κλωνοποίησης.
"Η διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θέτει τις προδιαγραφές παγκόσμιας ηθικής πάνω στην έρευνα της γενετικής που σχετίζεται με τον άνθρωπο και τις πρακτικές που ισορροπούν ανάμεσα στην ελευθερία των επιστημόνων να προωθήσουν την ερευνητική δουλιά τους, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στην ανάγκη εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την παραπάνω διακήρυξη - μη δεσμευτικού νομικού χαρακτήρα - στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το κείμενο της διακήρυξης ψηφίστηκε από μία επιτροπή αξιωματούχων από 77 χώρες - μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η οποιαδήποτε προσπάθεια γονιδιακής διάκρισης των ανθρώπων και αναφέρεται ως "επιτακτική ανάγκη" να μην εφαρμοστούν τακτικές διάκρισης ή περιορισμού στις γεννήσεις ανθρώπων με βάση τα γονίδια! Σε γενικές γραμμές διακρίνεται μία έντονη τάση γενικόλογης αναφοράς σε προβλήματα που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία, καθώς αναφέρεται ρητώς πως "δε θα γίνουν επιτρεπτές" οιασδήποτε προσπάθειες ανθρώπινης κλωνοποίησης, αλλά δεν αναφέρεται με ποιο τρόπο αυτές θα εμποδιστούν!
ΚΑΡΑΚΑΣ.-
Για κακοδιαχειρίσεις ομολόγων, αξίας ενός δισ. δολαρίων, κατηγόρησαν χτες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας, Μάτος Αζόκαρ, αδυνατώντας ωστόσο να πετύχουν την παραίτησή του, στη διάρκεια ψήφου εμπιστοσύνης το περασμένο 24ωρο σε συνεδρίαση του Κογκρέσου.
Το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αφορμή τις κατηγορίες κατά του υπουργού Οικονομικών, κινήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου της χώρας. Με το αίτημά τους συμφώνησε περίπου το 50% των μελών του Κογκρέσου, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δύο τρίτων του συνόλου των μελών του σώματος. Από την ψηφοφορία απείχε το μεγαλύτερο κόμμα της Βενεζουέλας η κυβερνώσα "Δημοκρατική Δράση", γεγονός που οδήγησε και στο παραπάνω αποτέλεσμα.
ΚΑΡΑΤΣΙ.- Αγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον ενός οχήματος που μετέφερε τέσσερις Αμερικανούς εργαζόμενους πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας και το "έκαναν κόσκινο" από τις σφαίρες, σκοτώνοντας μαζί με τους Αμερικανούς και τον Πακιστανό οδηγό τους.
Το κίνητρο της επίθεσης παρέμεινε άγνωστο, αλλά το γεγονός έρχεται μόλις δύο μέρες μετά την καταδίκη ενός Πακιστανού, του Μιρ Αϊμάλ Κάσι, για τη δολοφονία δύο πρακτόρων της CIA, από αμερικανικό δικαστήριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποίησαν για πιθανά "αντίποινα" από υποστηρικτές του Κάσι. Ενώ Πακιστανός αξιωματούχος είπε πως "είναι πρόωρο να υποθέσουμε, γιατί (οι τέσσερις Αμερικανοί) δολοφονήθηκαν, αλλά είναι ισχυρή η πιθανότητα η επίθεση να συνδέεται με την καταδίκη του Κάσι". Ο Κάσι αντιμετωπίζει έως και την ποινή του θανάτου, αλλά η απόφαση εκκρεμεί.Ο Πρόεδρος Λεγκάρι απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον, με την οποία καταδίκασε την επίθεση ως "πράξη τρομοκρατών", η οποία "μας προκάλεσε σοκ".
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Κλίντον Μάικ Μακ Κέρι αποκάλεσε την επίθεση "εξοργιστική πράξη βαρβαρότητας". Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η δολοφονία των τεσσάρων Αμερικανών συνδέεται με την καταδίκη του Κάσι. "Αλλά φυσικά θα παρακολουθήσουμε στενά την υπόθεση", πρόσθεσε.
Το συμβάν, κατά τον εκπρόσωπο του Κλίντον, δε θα επηρεάσει τη μέλλουσα επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές του 1998.