ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Προσκύνημα στους τόπους θυσίας στην Κρήτη

Δημοσιεύουμε σήμερα το ρεπορτάζ του Δήμου Αντωνιάδη, μέλους της ΠΕΑΕΑ, από την επίσκεψη - προσκύνημα, που πρόσφατα πραγματοποίησε ομάδα αντιστασιακών και μαχητών του ΔΣΕ, στην Κρήτη. "Επισκέφθηκαν τους τόπους που πότισαν με το αίμα τους, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οι αντιστασιακοί κάτοικοί της, που, με τσεκούρια και γκράδες, αντιμετώπισαν τους αλεξιπτωτιστές και έδρασαν οι ηρωικοί μαχητές του ΕΛΑΣ.

"Κάνδανος, Βιάννος, Ανώγεια, Κοξαρέ είναι τόποι ολοκαυτωμάτων. Χιλιάδες οι εκτελεσμένοι πατριώτες - ανάμεσά τους γυναίκες, γέροντες, παιδιά - οι περισσότεροι μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εκατοντάδες οι αναμνηστικές στήλες σ' όλο το νησί για μάχες και πεσόντες μαχητές.

Στην πενθήμερη παραμονή μας στην Κρήτη και την επίσκεψή μας στους τρεις νομούς, είχαμε τη συνοδεία των συναγωνιστών από τα Τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, οι οποίοι μας ξενάγησαν και μας περιποιήθηκαν, όπως ταιριάζει στην πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και το συναγωνιστικό πνεύμα.

Στο Νομό Χανίων, ο Λευτέρης Ηλιάκης,πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος και περιφερειάρχης Κρήτης, μας συνόδευσε ευλαβικά, στην περιοχή Κεραμέ, εκεί όπου έδρασε 7η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης δίνοντας νικηφόρα τριήμερη (14 - 15 - 16/9/1944) μάχη, εναντίον των κατακτητών. Το μνημείο που στήθηκε, είναι μεγαλόπρεπο και παριστάνει το αιμορραγούν τέρας του φασισμού να ποδοπατιέται από τους μαχητές της ελευθερίας.

Η πρώτη ΕΛΑΣίτικη ομάδα ανταρτών έδρασε στο χωριό Μεσκλά, εκεί αποτίσαμε φόρο τιμής στο Μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά των 150 και πλέον εκτελεσμένων ομαδικά, από τους Γερμανούς, κατοίκων του, καθώς επίσης και των ξύλινων μελών των αναπήρων του Αλβανικού Μετώπου που συμπεριλαμβάνονταν στους εκτελεσμένους.

Πιο πέρα, το χωριό Αλικιανός, που έγιναν οι σφοδρές θρυλικές μάχες των κατοίκων με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Σημαντικό και το μνημείο για όλους τους εκτελεσμένους του, αλλά και των γύρω χωριών Μουρνιές, Σκηνές και Βατόλακκος. Και στον Ομαλό στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαρίνας ήταν η Εδρα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Με την επίσκεψή μας στο Μάλεμε, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο των Γερμανών, έκλεισε η επίσκεψή μας στον Νομό Χανίων.

Με ξεναγό τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Παραρτήματος Ρεθύμνης, ξεκινήσαμε την επομένη για τη συνέχιση του προσκυνήματός μας και την κατάθεση στεφανιών στα μνημεία: Στη θέση "Μπαλέ", σε ανάμνηση της μάχης του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των κατοίκων του χωριού Κοξαρέ (της μικρής "Μόσχας" και κέντρου του αντάρτικου κινήματος), που έγινε ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 29/8/44. Στο χωριό Καρίνες, προς τιμήν του Λεμονιά (Παπαδάκη) καπετάνιου του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ρεθύμνου, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα στα "Γεναριανά" Ρεθύμνου (αντίστοιχα Δεκεμβριανά Αθήνας), από τους τραμπούκους του Γύπαρη κλπ.

Σ' όλο το οδοιπορικό μας, στους τρεις κρητικούς νομούς που επισκεφθήκαμε, υπάρχουν μνημεία και στήλες αναμνηστικές για τους πεσόντες και εκτελεσμένους πατριώτες. Σαχτούργια, Πλατάνια, Ποταμοί, παντού αναμνήσεις για πράξεις ηρωικές. Ο επιζών καπετάνιος της μάχης των Ποταμών, Αλέκος Μαθιουδάκης, μας εξιστορεί για την ομώνυμη μάχη που κράτησε δυο μέρες και έδωσε το 44ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με μεγάλες απώλειες του εχθρού. Και η μέρα μας τελειώνει με επίσκεψη στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, η οποία έδωσε σημαντική βοήθεια στα εκεί δρώντα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Την Κυριακή, η ομάδα μας επισκέφθηκε την πόλη του Ηρακλείου, όπου στην είσοδό της μας υποδέχτηκε πολυμελής αντιπροσωπεία των Παραρτημάτων Ηρακλείου και Αρχάνων, εφοδιάζοντάς μας με ντοκουμέντα από τη δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή Βιάννου, καθώς και για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του ολοκαυτώματος του χωριού, που βρήκαν το θάνατο 451 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις 14/9/1943. Για το ιστορικό του ολοκαυτώματος, μας μίλησε ο δάσκαλος Γιώργος Χριστάκης και ο Μιχάλης Σαμαρίτης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Στα Ανώγεια, ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, μας συνόδευσε στο Ηρώον, όπου υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με τη διαταγή του Γερμανού διοικητή Κρήτης - στα ελληνικά και γερμανικά - για τον πλήρη αφανισμό του χωριού και την εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού, ηλικίας από 14 χρόνων και πάνω.

Τέλος, πρέπει ν' αναφερθούμε στην εξαιρετική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι κάτοικοι των περιοχών που επισκεφθήκαμε και να τους ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί χωρίς τη δική τους συνδρομή το προσκύνημα αυτό δε θα 'ταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τον ΕΠΟΝίτη -Μακρονησιώτη Νίκο Μπριρλιράκη,ο οποίος παραχώρησε 15 κρεβάτια στο πολυτελές ξενοδοχείο του "IDEON", τελείως δωρεάν και παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο σ' όλη την 35μελή ομάδα μας. Επίσης τον συναγωνιστή Στρατή Δημητρακάκη,για το τραπέζι που έκανε σ' όλους μας στο σπίτι του, από το οποίο δυο δωμάτια έχει μετατρέψει σε αντιστασιακό Μουσείο.

Οργανωτής του προσκυνήματός μας στους τόπους θυσιών στην Κρήτη, ήταν ο συναγωνιστής Σπύρος Διλιντάς,υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της ΠΕΑΕΑ".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Για την ιστορική αλήθεια

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΣΟΛΑΤΟΣ,Ερμούπολις Σύρου. Πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας, καταδικασμένος για "προσηλυτισμό" με το β άρθρο Α. Ν. 509/'47 από το έκτακτο στρατοδικείο: Στο φύλλο του Σαββάτου 1 - 11 - 97 σελ. 10, ο αρθρογράφος ΓΜΣ του τιτλοφορημένου "Αστική Δημοκρατία και κεντρώες κυβερνήσεις" κειμένου, έχει τις εξής δυο λαθεμένες περιόδους λόγου: "Δυο μήνες μετά, το Γενάρη του 1948, ψηφίζει (ο Θ. Σοφούλης σε συνεργασία με τον Τσαλδάρη) το Νόμο 509". Και παρακάτω: "Σ' όλο το 1951, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο στα στρατοδικεία είναι καθημερινό φαινόμενο, συνήθως με τον 509 για κατασκοπία".

Η ιστορική αλήθεια όμως, είναι ότι ο μεν αναγκαστικός νόμος 509 - που ήταν και άσχετος με την κανονική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού - είχε ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 27 Δεκεμβρίου 1947, ενώ ο επίσης αναγκαστικός νόμος με τον οποίο καταδίωκαν τη λεγόμενη "κατασκοπία" ήταν ο 375 του 1940.

Ανεξήγητη συμπεριφορά

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΓΚΙΖΕΡΛΗΣ,Σκρα 2 Μαρούσι (Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης): Την 1η Απριλίου 1966 εκδικάστηκε υπόθεση εκουσίας διαδικασίας μονομελούς, προκειμένου να οριστώ επίτροπος της δικαστικώς απαγορευμένης αδελφής μου, κατόπιν πρότασης συγγενικού συμβουλίου. Παρά το ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Απ' ό,τι πληροφορήθηκα με τις συνεχείς μου ενοχλήσεις σε αρμόδια πρόσωπα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αρείου Πάγου και Δικαστικών Υπηρεσιών της Σχολής Ευελπίδων, η εκπληκτική καθυστέρηση της εν λόγω απόφασης, οφείλεται στην ανεξήγητη συμπεριφορά του Πρωτοδίκη Αθηνών που την έχει αναλάβει!

Δε γνωρίζω τι λόγο έχει ο άνθρωπος αυτός και συμπεριφέρεται έτσι. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ένα πρόσωπο ειδικής ανάγκης - από εκείνα για τα οποία δε χάνει ευκαιρία το κράτος να εκφράζει εύγλωττα τη συμπαράστασή του - δεν παίρνει τη σύνταξή του επί 20 μήνες, μη υπάρχοντος νόμιμα ορισμένου επιτρόπου για να την εισπράξει!

Μετά από αυτήν την παράξενη συμπεριφορά του δικαστικού λειτουργού και την αδυναμία που δηλώνουν οι εγκλωβισμένες στη δυσκαμψία του νόμου αρμόδιες υπηρεσίες, για να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ζητώ τη δική σας παρέμβαση.

Είναι πρωτάκουστο γεγονός, το να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του, ένα πρόσωπο ανάπηρο, από ανεξήγητη αιτία, όσον αφορά τον κύριο Πρωτοδίκη και από λόγους... υπηρεσιακής ακεραιότητας και δικαιοσύνης, όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό!

Μόνο για τους διοικούμενους ισχύουν οι προθεσμίες, τα πρόστιμα και οι απαράβατες υποχρεώσεις;

Οι νέοι θα αντιδράσουμε πρώτοι

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στον ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΓΑΡΗ,νέο εργαζόμενο με πολλές εισφορές και μικρό μεροκάματο - όπως γράφει - καθώς και σε όλους τους εργαζομένους, οι "εκθέσεις" των κ. κ Σπράου, Τήνιου και άλλων δημοκρατών - ικονομολόγων. "... Δηλαδή κ. Σπράο και λοιποί - τονίζει στο γράμμα του - οι εργαζόμενοι χρωστάνε στο ΙΚΑ κάποια δις; Οι συνταξιούχοι φταίνε για το ανώμαλο συνταξιοδοτικό καθεστώς που εφαρμόζουν τα εκάστοτε κυβερνητικά όργανα; Μήπως ευθύνες έχουν οι ναυτικοί, που οργώνουν τις θάλασσες, για τα χρέη δισεκατομμυρίων που έχουν δημιουργήσει οι εφοπλιστές στο ταμείο τους (ΝΑΤ) ή για το "κομίσιον" που πληρώνουν για να πιάσουν δουλιά στην "κουιμπέκα" κάποιου πλοιοκτήτη, που είναι και ανασφάλιστη;

Ποιοι είναι προνομιούχοι κύριε Σπράο; Οι νέοι που βάζουν "μέσον" για να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ, ή οι κοπέλες που πρέπει να είναι "εμφανίσιμες" για να πιάσουν δουλία σε αποθήκες με ρούχα; Τέλος, μήπως οι οικοδόμοι που θα πρέπει (σε πρώτη φάση) να ανεβαίνουν σκαλωσιά μέχρι τα 65 ή οι αμμοβολιστές να πάρουν σύνταξη στην ίδια ηλικία;

Πιστεύετε πως αν κάποιος βρεθεί άνεργος και είναι πάνω από 40 χρόνων, θα τον πάρουν για δουλιά;

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις της νέας γενιάς σήμερα, για επαγγελματική αποκατάσταση κύριε Σπράο, δεν ξέρω πώς οραματίζεστε την επόμενη, αλλά σίγουρα αποκλείεται να πιστεύετε ότι θα περνά καλύτερα με τα μέτρα που προτείνετε και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Και κάτι άλλο, θα μπορούσατε να μου υποδείξετε κάποιον οικοδόμο ή υπάλληλο αρτοποιείου που να φοροδιαφεύγει; Γιατί εγώ μπορώ να σας υποδείξω μερικές εκατοντάδες επιχειρηματιών, βιομηχάνων, πλοιοκτητών, που όχι μόνο φοροδιαφεύγουν, αλλά εκβιάζουν κιόλας για να κάνουν διακανονισμό ή να μην πληρώσουν τίποτα, σε ασφαλιστικά ταμεία ή εφορίες,

Ομως εμείς οι νέοι, πλανάσθε πλάνην οικτράν κύριε Σπράο εσείς και όλοι οι άλλοι "φίλοι" σας, αν νομίζετε ότι θα κάτσουμε με "σταυρωμένα" τα χέρια. Οχι. Θα αντιδράσουμε πρώτοι απ' όλους, στην εφαρμογή αυτών των "Δρακόντειων" μέτρων, που σας παράγγειλαν οι κυβερνώντες μας, κατόπιν εντολής των ξένων αφεντικών τους. Θέλουμε να ζήσουμε για να πάρουμε σύνταξη, θέλουμε να κάνουμε παιδιά χωρίς το άγχος πώς θα τα μεγαλώσουμε, θέλουμε να πάρουμε, σαν γίνουμε απόμαχοι της δουλιάς, όσα δίνουμε τόσα χρόνια εισφορές σε καμιά δεκαριά ταμεία, που δε φτιάξαμε εμείς και τέλος θέλουμε το κράτος να προστατεύει εμάς τους εργαζόμενους και όχι τους βιομηχάνους που αυτοί με την ισχύ που διαθέτουν - το χρήμα - προστατεύονται από μόνοι τους".

Μπροστά στο Μνημείο, που παριστά το τέρας του φασισμού να ξεψυχά και ποδοπατιέται από τους μαχητές της Ελευθερίας, στη θέση Παναγιά της περιοχής Κεραμέ του Ν. Χανίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ