ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες

Βροντερό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το εξεγερτικό μήνυμα του Νοέμβρη εξακολουθεί να εμπνέει την αντίσταση και τους αγώνες για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία - έξω οι Αμερικάνοι - έξω το ΝΑΤΟ", αλλά και ότι η άρχουσα τάξη και οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν ποτέ με το Πολυτεχνείο, έστειλε χτες ο ελληνικός λαός στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με τη μαζική αγωνιστική του συμμετοχή - και ιδιαίτερα των νέων - στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, διαδήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι συνεχίζει να αγωνίζεται για "να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση". Οτι το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να ζει στην πάλη για μια Ελλάδα χωρίς τα αμερικανονατοϊκά δεσμά, στους αγώνες για δημόσια δωρεάν παιδεία, για το δικαίωμα στην εργασία, στους αγώνες κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Στην Αθήνα και φέτος, η πρεσβεία των ΗΠΑ, το σύμβολο της "νέας τάξης", έγινε "στόχος" των χιλιάδων διαδηλωτών. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περιοχή, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Διαδήλωσαν ότι θα εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, που φορτώνει με νέα βάρη το λαό.

Ομως δεν έλειψαν και φέτος οι προσπάθειες εκείνων που επιδιώκουν να "κλείσουν" στο... μουσείο το Νοέμβρη. Με την αρνητική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων, "αρματωμένο Πολυτεχνείο", κλίμα αστυνομοκρατούμενης Αθήνας κλπ, αλλά και με τη χρησιμοποίηση και φέτος - ευτυχώς αναποτελεσματικά - των διάφορων φασιστοειδών, επιδίωξαν να υπονομεύσουν τις ενοχλητικές γι' αυτούς λαϊκές πορείες - διαδηλώσεις με τα πάντα επίκαιρα συνθήματα και ανεκπλήρωτα αιτήματα του Πολυτεχνείου. Ομως, λαός και νεολαία έδωσαν την απάντησή τους με τη συμμετοχή τους, ενώ εργαζόμενοι και φοιτητές ανέλαβαν να περιφρουρήσουν το γιορτασμό και το κτίριο του ΕΜΠ, ματαιώνοντας έτσι τα σχέδια αυτών που κρύβονται στο σκοτάδι...

Από το Σάββατο το πρωί που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου μέχρι χτες, χιλιάδες ήταν εκείνοι που προσήλθαν στο χώρο για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο των αγωνιστών του 1973, με τους νέους και πάλι να πρωταγωνιστούν.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Μήνυμα του ΚΣ της ΚΝΕ

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες, που πήραν μέρος στο γιορτασμό των 24 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη, που συμμετείχαν μαζικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Η μεγάλη συμμετοχή του λαού της Αθήνας και ιδιαίτερα της νεολαίας στη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση αποδεικνύει περίτρανα ότι τα οράματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά στη μνήμη της νεολαίας, συνεχίζουν να φλογίζουν τις καρδιές της, να εμπνέουν τους αγώνες της. Αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα βροντερό μήνυμα στους Αμερικάνους και τους άλλους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές πως η πολιτική της Νέας Τάξης τους δε θα περάσει εύκολα. Στην κυβέρνηση, ότι η υποτέλεια και ο ραγιαδισμός δεν αποτελούν μονόδρομο, ότι ο λαός και η νεολαία είναι αποφασισμένοι, με τον αγώνα τους, να επιβάλουν την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη στην περιοχή μας, κόντρα στον ίδιο πάντα εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Ταυτόχρονα, έρχεται να διαψεύσει περίτρανα τους κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής, όλους αυτούς, που, με κάθε τρόπο, από δημοσκοπήσεις μέχρι εκπομπές και δημοσιεύματα, ανέλαβαν εργολαβικά να πείσουν τη νεολαία ότι το Πολυτεχνείο "πέθανε", τα οράματά του έσβησαν, ότι τα ιδανικά της σημερινής γενιάς μπορούν να κλειστούν στα στενά καλούπια του σάπιου συστήματος που υπηρετούν.

Ο παλλαϊκός χαρακτήρας και του φετινού γιορτασμού, η περιφρούρηση του χώρου και των εκδηλώσεων από τους φυσικούς πρωταγωνιστές, το φοιτητικό, το εργατικό, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, αποτελεί άλλο ένα ισχυρό "χαστούκι" στις διάφορες "Κασσάνδρες", που ενδιαφέρονταν, δήθεν, για την "προστασία του ασύλου", στο στόχαστρό τους, όμως, είχαν τον ίδιο το χαρακτήρα του παλλαϊκού γιορτασμού, την απομόνωση του φοιτητικού από το εργατικό και το λαϊκό κίνημα.

Ειδικότερα φέτος, απέτυχε οικτρά η φιέστα που είχε στηθεί για δήθεν "ανοιχτό Πολυτεχνείο". Το συνονθύλευμα, από δυνάμεις από το ΣΥΝ μέχρι τους αναρχικούς, που επιχείρησε να στήσει και τις τρεις μέρες επεισόδια, αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε. Ο στόχος τους να χτυπηθεί η αντιαμερικανική πορεία δεν πέρασε.

Χαιρετίζουμε τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των εκδηλώσεων, τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στη μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, την περιφρούρηση του χαρακτήρα του γιορτασμού, του χώρου του Πολυτεχνείου και της πορείας.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αθήνα, 17 Νοέμβρη 1997

Το ΚΣ της ΚΝΕ

Πάντα στην πρώτη γραμμή

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ,με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νίκο Σοφιανό,κατέθεσε το Σάββατο στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:

"Το Πολυτεχνείο αμφισβήτησε την τάξη πραγμάτων της εποχής του, το μήνυμά του είναι ανατρεπτικό, εξεγερτικό. Τα συνθήματά του παραμένουν αδικαίωτα. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου απαιτεί να έρθουμε σε αμφισβήτηση, ρήξη και σύγκρουση και με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Ο δρόμος είναι ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο, που θα συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, όπως και τότε, έτσι και τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων του νεολαιίστικου κινήματος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ομάδα συντακτών του "Ρ".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ομάδα συντακτών του "Ρ"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ, Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ, Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ

Τίμησαν το Πολυτεχνείο

Με τοποθετήσεις του προέδρου του σώματος και των εκπροσώπων των κομμάτων η Βουλή τίμησε χτες το βράδυ την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες του λαού μας, τόνισε στη σύντομη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Αγγουράκης.Στους αγώνες για μία Ελλάδα χωρίς βάσεις και πυρηνικά, για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών και των άλλων στρωμάτων του λαού για απόκρουση της "νέας τάξης" των ιμπεριαλιστών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον υποκριτικό ρόλο όσων στη διεθνή κοινότητα παριστάνουν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν και οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Η εξέγερση της νεολαίας υπήρξε κορυφαία αντιστασιακή πράξη εναντίον της χούντας και παγκόσμιο μήνυμα για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία"
  • Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τονίζει: "Στην εποχή της ανεργίας, της πολιτιστικής ερήμου, των αδιεξόδων, της διογκούμενης μάστιγας των ναρκωτικών, της παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του σκοταδισμού των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ